Antena Meniu Search
x

Directorii spitalelor din România se operează în străinătate, în timp ce, în ţară, oamenii mor din cauza infecţiilor nosocomiale

Jurnalistul Cătălin Tolontan continuă dezvăluirile în ancheta privind sistemul medical românesc, prezentând, pe de o parte, cazul unei femei de 45 de ani care a murit după ce s-a infectat cu 5 bacterii în urma unei operaţii făcute într-un spital din Timişoara, şi pe de altă parte cazul unor medici celebri din România, care nu au ezitat să se opereze în străinatate.

Jurnalistul Cătălin Tolontan continuă dezvăluirile în ancheta privind sistemul medical românesc, prezentând, pe de o parte, cazul unei femei de 45 de ani care a murit după ce s-a infectat cu 5 bacterii în urma unei operaţii făcute într-un spital din Timişoara, şi pe de altă parte cazul unor medici celebri din România, care nu au ezitat să se opereze în străinatate.

Site-ul tolo.ro scrie că Diana Gorea, o femeie de 45 de ani, s-a internat în iulie 2015 pentru o intervenție de micşorare a stomacului într-un spital din Timişoara.  

"Fratele spune că medicul i-a cerut femeii 1.500 de euro pentru operație. "Uite, aici este scrisul lui. A scris singur suma, 1.500, și a subliniat-o. Am găsit hârtia în geanta Dianei”. Medicul Ciprian Duță îi solicită 1.500 de euro pentru operație și o programează pentru a doua zi dimineață, împreună cu o prietenă. Derulată la Spitalul Județean public, operația este gratuită. Cei 1.500 de euro erau plata medicului la negru. Pe 7 iulie 2015, după operație, chirurgul pleacă în concediu. „Sora mea a rămas internată. A început să se simtă brusc rău. Au apărut complicații. O fistulă gastrică, probabil acel pliu al stomacului nu a fost cusut bine. Apoi, după două zile, peritonită. Doctorii și-au dat seama abia în a treia zi că are acea problemă!”, scrie site-ul tolo.ro.

Femeia este operată din nou, însă medicii descoperă pe parcursul mai multor zile că aceasta era infectată cu 5 bacterii, dintre care Klebsiella pneumoniae, E-Coli, Proteus şi Pseudomonas. Pe 13 august 2015, Diana Gorea se stinge din viață.

În contrapartidă, site-ul tolo.ro prezintă cazul mai multor medici celebri din România care au decis să se opereze în străinătate. 

Astfel, Dorel Săndesc, instalat secretar de stat în guvernul Ponta şi care fusese până îmn decembrie 2015 şeful secției ATI din Timișoara, unde a pierit infectată Diana, s-a operat la prostată în Italia şi a urmat un tratament în Japonia, în aceeaşi perioadă în care Ministerul Sănătății ezita să trimită răniții de la ”Colectiv” în străinătate.

De asemenea, la Spitalul Universitar de Urgență, părinților lui Alex Hogea, una dintre victimele din Colectiv, li se spunea că ”AKH e un spital butic fără mari performanțe”, însă Cătălin Cîrstoiu, manager la același spital, se salvase de cancer tocmai la AKH!

"În 2009, aveam un cancer de amigdală. Multi dintre ganglioni erau atinşi. Varianta din România era improbabila. De fapt, nu aveam nicio soluţie in România. În 2009, acest gen de operatie nu se facea. Aveam nevoie de o radioterapie ţintită, ganglionii cervicali sunt foarte sensibili. O radioterapie imprecisa mi-ar fi produs mari probleme. Si stiti cum e radioterapia in Romania. Dezastruoasa!", a declarat Cătălin Cîrstoiu, ex-director Spitalul Universitar de Urgenta şi actual decan al Facultatii de Medicina.

La AKH se tratase și Alexandru Rafila, secretar de stat și șeful microbiologilor din România.

Citeşte continuarea materialului pe site-ul tolo.ro.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Directorii spitalelor din România se operează în străinătate, în timp ce, în ţară, oamenii mor din cauza infecţiilor nosocomiale