Antena Meniu Search
x

Dispar ora de vară și ora de iarnă. Decizia e definitivă

Statele membre ale Uniunii Europene vor renunța la sistemul orei de vară și de iarnă, în care cesurile sunt ajustate cu o oră în fiecare primăvară și toamnă. Decizia a fost luată în Parlamentul European, pe 26 martie, și va fi aplicată începând cu 2021.

de Redactia Observator

la 26.03.2019, 16:37

România va alege între ora de vară și ora de iarnă
Țările din Uniunea Europeană vor renunța la sistemul orelor de vară și de iarnă - pixabay.com

Statele membre ale Uniunii Europene vor renunța la sistemul orei de vară și de iarnă, în care cesurile sunt ajustate cu o oră în fiecare primăvară și toamnă. Decizia a fost luată în Parlamentul European, pe 26 martie, și va fi aplicată începând cu 2021.

Țările din UE vor putea alege dacă rămân pe ora de vară sau ora de iarnă, urmând să facă ajustarea finală în ultima duminică din martie 2021 sau ultima duminică din octombrie 2021, în funcție de preferință.

Proiectul de lege a fost adoptat cu 410 voturi pentru, 192 împotrivă şi 51 de abţineri, iar intrarea în vigoare a acestuia a fost amânată din 2019 în 2021.

Parlamentarii mai vor ca statele UE şi Comisia Europeană să îşi coordoneze deciziile pentru a se asigura că aplicarea orei de vară în unele ţări şi a orei de iarnă în altele să nu perturbe piaţa internă.

În cazul în care Comisia va constata că aranjamentele referitoare la oră ar putea să afecteze, în mod semnificativ şi permanent, funcţionarea pieţei unice, atunci ar putea să propună amânarea datei de aplicare a directivei cu maximum 12 luni, arată textul adoptat.

Acest text este poziţia Parlamentului pentru negocierile cu miniştrii UE referitoare la forma finală a reglementărilor.

În februarie 2018, Parlamentul a cerut Comisiei Europene să evalueze directiva referitoare la ora de vară şi, dacă va găsi necesar, să prezinte o propunere de revizuire.

În urma evaluării, care a primit 4,6 de milioane de răspunsuri, dintre care 84% erau în favoarea renunţării la schimbarea orei, Comisia a redactat propunerea, care trebuie negociată acum între Parlament şi miniştrii UE.

Uniunea Europeană a unificat pentru prima oară aranjamentele referitoare la ora de vară în 1980, pentru a asigura o abordare armonizată a schimbării orei pe piaţa unică deoarece, până atunci, practicile şi programele erau neunitare.

Directiva actuală referitoare la timp cere statelor europene să treacă la ora de vară în ultima duminică din luna martie şi revenirea la ora standard în ultima duminică din octombrie.

sursa: news.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aveţi deja sau vă gândiţi să vă luaţi un al doilea job, ca să faceţi faţă scumpirilor?

Observator » Evenimente » Dispar ora de vară și ora de iarnă. Decizia e definitivă