Video Dispozitiv de ultimă generaţie la spitalul veterinar din Iaşi: "Pentru copilaşul nostru, între ghilimele, ne dorim tot ce e mai bun!"
Animalele de companie pot beneficia de îngrijri medicale moderne. Da, iar medicina veterinară evoluează. Un dispozitiv de ultimă generaţie a ajuns la Spitalul de Urgenţă pentru Animale din Iaşi şi este folosit deja de medici.
"Tocmai ne gândeam că nu am mai ajuns de mult timp la medic şi uite că a ajuns ziua în care ne a făcut o surpriză dimineaţa, cu picioruşele din spate". Aşa că Beatrice nu a stat pe gânduri: şi-a adus în aceeaşi dimineaţă cel mai preţios membru al familiei la o consultaţie. Experienţa medicilor şi aparatura de ultimă generaţie au făcut-o să aleagă Spitalul de Urgenţe pentru Animale din Iaşi, pentru diagnosticul şi tratamentul lui Gipsy.
Beatrice, proprietar caine: Pentru copilaşul nostru, între ghilimele, ne dorim tot ce e mai bun!
Reporter: Caută oamenii şi pentru animalele de companie servicii medicale exact ca pentru ei?
Beatrice, proprietar caine: Desigur, poate şi mai bune! Pentru ea, orice!
Aici a găsit inclusiv un aparat modern de anestezie, care monitorizează, în timp real, funcţiile vitale, în cazul unei operaţii. Procedura devine astfel mai sigură pentru animal şi mai simplă, pentru medic.
Asist univ Dr Cătălina Turcu, anestezist: Graficul de jos reprezintă frecvenţa respiratorie, iar jos ne este indicată temperatura corporală şi observăm că pacientul devine uşor hipotermic. Avem posibilitatea să evaluăm mult mai mulţi parametri decât cu monitoarele cu nivel basic. Putem interveni în timp util să corectăm tot ceea ce este necesar.
Aparatul de 70 de mii de euro are inclusiv un ventilator mecanic, pe care medicii îl folosesc în cazul în care animalul nu mai poate să respire. Şi studenţii aflaţi în practică la spital au acces la dispozitiv. Se împrietenesc astfel încă de pe băncile facultăţii cu tehnologia, pentru ca mai târziu să poată oferi tratamente moderne.
Mihnea, student anul V Medicină Veterinară: În general, eram mai mulţi oameni în sala de operaţie şi, pe rând, monitorizam funcţiile vitale, noi studenţii şi domnii doctori, lucram împreună.
Asist. Univ. Dr. Paula Maria Pașca, Spitalul de Urgență pentru Animale Iași: Anestezia inahalatorie a devenit o normalitate şi pentru medicina veterinară şi da, se cere tot mai mult, nu se mai fac doar anesteziile acelea clasice, injectabile.
O astfel de anestezie vine cu un cost dublu pentru proprietarii de animale, comparativ cu cea clasică, dar pentru mulţi, banii nu mai contează, dacă patrupedul se poate face bine. Potrivit datelor, România are cel mai mare număr de proprietari de animale de companie, din Uniunea Europeană.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰