Antena Meniu Search
x

Video Dosar penal pentru omor, după dezvăluirile din secţia ATI Covid a Spitalului Sibiu: "Am văzut oameni care efectiv mor de vii"

Prim-procurorul Ion Veștemean a anunțat astăzi că Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu s-a autosesizat în cazul dezvăluirilor făcute de un fost asistent medical din Spitalul Județean, cu privire la nereguli identificate în secția ATI Covid. În acest caz a fost deschis un dosar penal pentru omor.

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 08.03.2021, 16:39

Vezi și
  • Sub protecţia anonimatului, asistentul medical a afirmat că pacienți în stare gravă cu COVID-19 au fost legați de mâini și de picioare, ignorați de cadrele medicale, sedați, astfel că au murit sufocați.

"Deocamdată ne-am sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de omor. Se fac cercetări in rem", a spus Veștemean, potrivit Mediafax.

Procurorul de caz urmează să decidă cum se va face ancheta în acest caz.

Remintim că presa din Sibiu a publicat declaraţiile unui fost angajat al Spitalului Județean de Urgență, care a povestit că în ATI au fost omorâți oameni cu COVID-19, și că el însuși a ucis. 

Sub protecția anonimatului, asistentul medical a afirmat că toți pacienții care ajung la Terapie Intensivă, deși suferă de insuficiență respiratorie, sunt sedați încă din primele ore. 

"În cursul zilei de azi (luni-n.r.) va avea loc o ședință a Comitetului Director al spitalului unde va fi discutat acest subiect", a declarat, pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, Decebal Todăriță

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Fostul angajat a declarat pentru publicația locală Turnu Sfatului, că pacienți în stare gravă cu COVID-19 au fost legați de mâini și de picioare, ignorați de cadrele medicale, sedați, astfel că au murit sufocați:

"Da, oamenii se omoară. Și eu am omorât oameni, pentru că am lucrat acolo. Chiar dacă din toate puterile mele am încercat să fac totul să nu încarc acele seringi cu sedare.

Eu am intrat cu alt scop acolo. Am intrat prost, nevinovat, plin de energie, cu sufletul curat să ajutăm că m-am săturat de COVID. Și când colo... Eu nu m-am făcut asistent să-i omor prin sedare. Din prima zi când am intrat, m-am îmbrăcat și mi s-a făcut rău.

Mă închinam, nu-mi venea să cred. Am mers acasă, nu se poate. Salvatorul nu poate fi criminal, el trebuie să salveze vieți. Ce am văzut eu nu poate fi închipuit de o viață de om. Am văzut oameni care efectiv mor de vii. (...) Nu am văzut pe nimeni intubat care să fie apoi detubat la ATI Sibiu.

(...) Ei practic nu mor de COVID, mor de clostridium, mor asfixiați, mor sedați".

Reacția Spitalului Județean Sibiu

"În primul rând, vreau să spun că sunt surprins că într-o astfel de perioadă în care noi toți ar trebui să avem încredere în tot ceea ce înseamnă instituție din sistemul sanitar analizăm astfel de apariții în presă, în sensul de discuții și acuzații expuse în anonimat.

Cred că este foarte important nivelul de încredere pe care oamenii îl au în cea mai mare unitate spitalicească la nivel județului și din acest motiv, sincer, nu văd de ce o persoană care spune că știe lucruri atât de grave nu și le asumă, în condițiile în care ele sunt adevărate.

Eu am fost personal în zona rosie a ATI-ului din spitalul județean și dotarea și modul în care oamenii se comportă în această secție a spitalului mi s-a părut peste limitele la care te-ai aștepta la un spital din sistemul sanitar din România.

Eu, în momentul în care am intrat în secție, am văzut oameni cu care am putut comunica. În momentul în care oamenii sunt intubați, într-adevăr, acolo lucrurile stau diferit și bănuiesc că în acord cu procedurile medicale să existe și o stare de sedare în momentul în care ai acele tuburi introduse în plămâni.

Dar, cei care sunt în alte proceduri de ventilație, nu sunt sedați", a declarat pentru Antena 3 managerul Spitalului Județean Sibiu, Florin Neag.

Despre bolnavii legați de paturi, Florin Neag a spus că "sunt probabil doi sau trei medici care iau o astfel de decizie, în condițiile în care, pentru protecția celui care este intubat, este necesară această procedură".

"Nu cred că la noi se face altfel decât procedural și din ceea ce am văzut, persoanele care nu sunt intubate, nu sunt legate", a mai spus managerul Spitalului Județean Sibiu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Dosar penal pentru omor, după dezvăluirile din secţia ATI Covid a Spitalului Sibiu: "Am văzut oameni care efectiv mor de vii"