Antena Meniu Search
x

DSP București continuă să dea rateuri, la 10 zile de când a intrat sub coordonare militară: "Mai sunt scăpări"

De fiecare dată când un pacient e diagnosticat cu COVID 19, Direcţiile de Sănătate Publică dau un examen. Să raporteze imediat cazul şi să demareze ancheta epidemiologică. În Capitală, DSP-ul pică zilnic acest test! Multe anchete sunt neîncepute sau făcute de mântuială. Pacienţi şi medici se plâng că instituţia e depăşită, deşi e coordonată militar de zece zile. Generalul Oprea, recunoaşte: la Bucureşti e mai greu ca în focarul din Suceava.

Ema Schweninger
de Ema Schweninger

la 17.08.2020, 21:10

Vezi și
  • Pacienții infectați cu noul coronavirus sunt nemulțumiți de modul în care reprezentanții acestei instituții acționează.
  • DSP București este coordonată de general-maiorul Ionel Paul Oprea, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

"Acum câteva zile am fost diagnosticat cu COVID-19. Când aflasem că sunt pozitiv deja trecuse partea grea: dureri musculare, temperatură și așa mai departe", aşa şi-a început jurnalul online un tânăr din Capitală.

"Peste tot scrie că trebuie să sun DSP-ul, sun și îmi spun, citez, stați acasă că vă sunăm noi în 2-3 zile. Joi am observat că simptomele nu se ameliorează. Am hotărât să sun la DSP din nou și să cer transferul la Internări. 4 ore! 4 ore am ascultat mizeria aia de ringtone de la DSP București. După patru ore de transfer și telefon închis am sunat la 112", continuă tânărul.

Surpriză! La patru zile de la aflarea rezultatului, l-a contactat DSP: "Începe ancheta: ați avut contacți direcți? Aici începe de fapt incompetența. O rog respectuos să îmi definească termenul de contact direct și îmi spune "mamă, iubită". M-am blocat puțin, după care am întrebat încă o dată. Nu a știut să-mi explice. S-a scuzat că e nouă și că nu știe procedurile".

Şi e doar un exemplu. Peste 8.500 de bucureşteni sunt diagnosticaţi cu COVID-19 şi zilnic pacienţii şi medicii reclamă problemele de la DSP.

Rodica Tănăsescu, medic de familie: Nimeni nu are dreptul să recomande pacientului pozitiv să stea liniştit acasă. Nu! Pacientul trebuie întâi evaluat. Doamne fereşte se pot întâmpla necazuri. Au fost astfel de situaţii în Bucureşti.

Am vrut să vedem prin ce trece un bucureştean care a intrat în contact cu un pacient infectat. DSP a pus în folosinţă acum două săptămâni un număr scurt la care poate suna oricine să afle informaţii despre COVID: "Vă rugăm aşteptaţi pentru a fi preluat de unul dintre operatori".

Câteva minute mai târziu ni s-a închis telefonul în nas.

La cinci minute de când am sunat la call-center-ul de la Direcția de Sănătate Publică, pur şi simplu s-a închis înainte să pot să intru în contact cu cineva, cu un angajat de acolo.

Am sunat apoi la alte patru numere puse la dispoziţie de DSP.

După mai multe încercări, am avut noroc: "Vă carantinaţi acasă, să anunţaţi medicul de familie, faceţi o declaraţie pe propria răspundere".

Ministerul Sănătăţii recunoaşte că Direcția de Sănătate Publică nu reuşeşte să facă faţă numărului de apeluri, dar spune că situaţia acum e mult mai bună decât la începutul pandemiei.

Amalia Giurgea, pacientă diagnosticată cu COVID-19: Aştept după DSP să mi se dea concediu medical. Am probleme şi la locul de muncă. Am încercat ore întregi să contactez DSP București. Se închide apelul imediat. După o zi întreagă, ce credeţi? Răspund la telefon şi spun: doamnă, vă sun de atâtea ore! Spun: ah, aţi avut noroc, că alte persoane reuşesc să dea de noi după patru zile.

Acum 10 zile, DSP București a intrat sub coordonare militară. Ministerul Sănătăţii l-a delegat pe secretarul de stat general maior medic Ionel Paul Oprea să facă ordine. Tot el e cel care a fost trimis în focarul de la Suceava.

Ionel Paul Oprea, secretar de stat Ministerul Sănătăţii: Ce să găsesc? O activitate efervescentă. Personalul pe care îl aveam acolo nu este un personal antrenat, este un personal detaşat, deci organizarea este ad-hoc.

Cu toate problemele, Ministerul Sănătăţii nu va schimba conducerea DSP Bucureşti.

Ionel Paul Oprea, secretar de stat Ministerul Sănătăţii: Ce se întâmplă nu este mai grav decât la Suceava, e mult mai dificil. Anchetele epidemiologice sunt sute pe zi, deci mai sunt scăpări. În spatele unei scăpări se poate afla un focar care nu e izolat. Noi cu toţii răspundem.

Numărul cazurilor noi a scăzut azi, după şase zile la rând cu peste 1.000 de noi pacienţi confirmaţi. Avem 733 de români diagnosticaţi cu COVID-19 în ultimele 24 de ore. În schimb, a crescut numărul pacienţilor cu COVID-19 aflaţi în stare gravă. Astăzi, mai exact, am înregistrat un record al bolnavilor internaţi la ATI: 497. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » DSP București continuă să dea rateuri, la 10 zile de când a intrat sub coordonare militară: "Mai sunt scăpări"