Antena Meniu Search
x
LIVE

Video Momentul în care Dumitru Buzatu e prins cu portbagajul plin de bani: imaginile flagrantului. "Aranjați acolo, când vin eu să se prindă peștele ca lumea!"

Momentul în care Dumitru Buzatu cade în plasa DNA a fost filmat! Unul dintre marii baroni ai PSD-ului, şeful celui mai sărac judeţ din ţară, a fost prins în flagrant, la peşte, cu un portbagaj plin de bani. 1,25 de milioane de lei a primit preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui de la prietenul său, supranumit "regele asfaltului", pentru a-l lăsa să se ocupe de refacerea unui drum judeţean. Cei doi s-ar fi certat de la bani, iar omul de afaceri l-a denunţat într-un final la DNA. Sâmbătă seara, Dumitru Buzatu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.

De Redactia Observator la 23.09.2023, 20:14
Vezi și

Direct de pe baltă "l-au pescuit" procurorii DNA pe Dumitru Buzatu, unul din marii baroni PSD, aflat la conducerea celui mai sărac judeţ din ţară de trei decenii. Şeful CJ Vaslui terminase partida de pescuit pe domeniul prietenului său Emil Savin, un influent om de afaceri local, şi se pregătea să plece acasă.

Dumitru Buzatu, prins în flagrant de DNA

La ieşire îl aşteptau procurorii anticorupţie. I-au deschis maşina şi au găsit portbagajul plin cu bani - 25 de teancuri de câte 500 de lei. 1,25 milioane de lei, bani cash. Mită pentru construcţia unui drum, mai exact 10 la sută din valoarea lucrărilor. Banii folosiți la flagrant provin din fondurile DNA, spun surse Observator.

„Având în vedere faptul că în acea zi colaboratorul cu identitate reală urma să se întâlnească cu BD, având în vedere și prevederile ordonanței de autorizare a colaboratorului cu identitate reală SE, organele de urmărire penală au pus la dispoziția colaboratorului o geantă maro cu suma de 1.250.000 lei compusă din 2.500 de bancnote cu cupiura de 500 lei. Ulterior, la data de 22.09.2023, la ora 14:17:46, numitul BI ia legătura cu SE transmițându-i Da, E, gata! A zis c-a plecat! Nu l-am întrebat de unde, am zis că ajungeți într-o oră, a zis că „da”. Hai! În ziua de 22.09.2023, la ora 15:25:09, numitul BD ia legătura cu BI, discuțiile celor doi reliefând faptul că interesul numitului BD nu era legat de pescuit ci de întâlnirea cu SE:

Pe acelaşi subiect
 • BD: - Ai pescuit ceva?
 • BI: - Am prins câte un pește toți!
 • BD: - Altceva … decât pește?
 • BI: - Altceva n-am prins! Încă n-am pescuit! Altceva n-am pescuit!
 • BD: - Hai că vin și eu până la voi acolo să văd!
 • BI: - Hai! Hai!
 • BD: - Aranjați acolo, când vin eu să se prindă peștele ca lumea! Nu mai umblați cu prostii!
 • BI: - Deja am aranjat, le-am dat tot ce le trebuia, a făcut cerere scrisă, referat tot, gata!
 • BD: - … când vin … vin, pescuiesc 5 minute și plec!
 • BI: - Gata! Da! Da! Dar cât durează ca să-i spun lui E. să vină cu mâncarea caldă?
 • BD: - Acuma vin! Acuma ajung!
 • BI: - Acuma ajungeți?
 • BD: - Acuma, vin acum, da.

În aceeași zi, după sosirea inculpatului BD la Ferma Cârja acesta a luat masa alături de SE, BI, OAM și CE, ulterior BD având o scurtă discuție singur cu SE, în cuprinsul acesteia colaboratorul cu identitate reală remițându-i președintelui CJ Vaslui geanta cu suma de 1.250.000 lei pusă la dispoziție de organele de urmărire penală. Numitul BD a preluat geanta și a așezat-o în portbagajul autoturismului DACIA DUSTER”, potrivit referatului procurorilor DNA.

Percheziţii la domeniul din Zăpodeni

Procurorii anticorupţie i-au scotocit câteva ore domeniul din Zăpodeni. La percheziţii a participat şi fiul său, Tudor Buzatu, secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului. Minute în şir cei doi sunt suprinşi cum se sfătuiesc şi vorbesc şoptit. "Nu comentez, o să vedem ce spun organele de urmărire penală. Eram în Vaslui, am văzut la televizor. M-am dus la el, nici acolo nimeni nu a spus nimic", a declarat Tudor Buzatu, fiul lui Dumitru Buzatu.

În acest timp, la poartă l-au aşteptat apropiaţi veniţi să-l susţină. Consilieri, directorul DGASPC şi primarul din Ştefan cel Mare. Cu bagajele făcute, Buzatu e băgat în maşină şi dus la audieri la DNA Iaşi. Percheziţii au fost acasă şi la fosta soţie, deputatul Gabriela Creţu.

"Niște comisari de la DNA au vizitat casa mea unde el nu a locuit niciodată, nu a avut adresa niciodată și unde locuiesc eu. Aseară. Aveau un mandat pentru el. M-am trezit cu un grup de cinci persoane care au intrat pe poartă", spune Gabriela Crețu, deputat PSD.

Dumitru Buzatu, denunțat chiar de prietenul său, Emil Savin

Denunţătorul lui Dumitru Buzatu ar fi fost chiar prietenul său, Emil Savin, de la care primise milionul de lei mită.

"Neînţelegerile între Dumitru Buzatu şi prietenul său, Emil Savin, ar fi început de la un drum pe care acesta din urmă trebuia să îl facă în judeţul Vaslui pe o distanţă de 83 de km, un proiect cu o valoare de peste 200 de milioane de lei. La un moment dat însă Emil Savin cere mai mulţi bani de la Consiliul Judeţean pe motiv că materialele de construcţie s-au scumpit. În acel moment nu doar că Dumitru Buzatu refuză să îi dea banii, ba chiar cere o expertiză în baza căreia stabileşte că nu sunt conforme lucrările deja făcute şi refuză să îi dea banii şi pentru acestea, nu mai puţin de 3 milioane de euro", transmite Clara Mihociu, reporter Observator.

E momentul care a stricat prietenia. Nervos, şeful CJ angajează un expert şi spune că lucrările sunt proaste. Emil Savin îi răspunde cu o contraexpertiză susţinută de acelaşi specialist care de data asta spube ca drumul e bun. 700.000 de lei a scos omul de afaceri din buzunar ca să demonstreze asta. Expertul este şi el reţinut acum de DNA

"După contraexpertiză, Buzatu deblochează o parte din plăți către firma prietenului său. Doar că, pentru restul de bani, îi solicită acestuia mită în valoare de peste 1,2 milioane de lei. Sătul însă de această situaţie, afaceristul apelează la intermediari şi îl denunţă la DNA", adaugă Clara Mihociu, reporter Observator.

Un alt motiv al neînţelegerilor ar fi fost faptul că Dumitru Buzatu a vrut ca mita să crească dacă valoarea contractului se schimbă în funcţie de preţurile materialelor de construcţie. 

Averea lui Dumitru Buzatu

În cea mai săracă zonă din ţară, preşedintele CJ Vaslui a făcut totuşi avere. Doar din salariu, pensia şi indemnizaţia de la Parlament, strânge anual 330.000 de lei. Are zece terenuri de zeci de mii de metri pătraţi, cinci case, două maşini de epocă şi o ambarcaţiune. Are acţiuni la o societate, iar în conturi în jur de 100.000 de lei. 

Buzatu a avut grijă și de fiul său, Tudor. I-a donat anul trecut o casă şi două terenuri. Buzatu s-a remarcat de multe ori pe scena politică prin declaraţii controversate - n-a recunoscut pandemia şi a numit masca un panaceu.

Cine e denunţătorul lui Buzatu

A fost cândva şef de CAP dar apoi si a câştigat renumele de "regele asfaltului" din Vaslui. I se mai spune şi Farmazon, care înseamnă vrăjitor.

Emil Savin este socrul fostului prefect de Vaslui, Eduard Popică, apropiat al lui Liviu Dragnea și acum parlamentar social-democrat. În 2018, după ce a fost prins fraudând fonduri europene, compania lui Savin de asfaltări a primit interdicţie de la judecători pentru contracte cu statul. Cu toate astea, a doua zi după decizie, firma a primit o lucrare pe bani publici. Şi chiar de la CJ Vaslui. Emil Savin nu a putut fi contacta pentru a comenta ancheta DNA care-l vizează pe Dumitru Buzatu. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Evenimente » Momentul în care Dumitru Buzatu e prins cu portbagajul plin de bani: imaginile flagrantului. "Aranjați acolo, când vin eu să se prindă peștele ca lumea!"