Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video După decenii de muncă, minerii riscă să rămână pe drumuri. Cu ce promisiuni vin oficialii

După zeci de ani de muncă, minerii riscă să rămână pe drumuri. Minele sunt aproape de pragul critic, iar energia pe bază de cărbune este pe cale de dispariţie. Cam aşa arată situaţia sistemului energetic din România. Ce punem în loc? Deocamdată doar promisiuni. Dacă vor ajunge să se concretizeze, mai avem de aşteptat ca să vedem. 

de Redactia Observator

la 01.09.2021 , 08:45

Plin de praf şi trudit de muncă prin cariere, pentru un miner cu peste 35 de ani de lucru, cariera minieră Roşiuţa e locul din care şi-a clădit viaţa. Şi numai pe a lui. 

Paşitoniu Cristian, miner CE Oltenia: Mi-a plăcut şi am făcut tocmai pentru ca mineritul să meargă. De atâţia ani, de 35 de ani, vă daţi seama. Este o viaţă de om trăită aici în această carieră. Ruptura va fi grea. Este mai mult decât o a doua casă.  

N-a fost numai bine. De multe ori, minerii şi-au văzut moartea cu ochii din cauza condiţiilor de muncă. 

Vezi și

Paşitoniu Cristian, miner CE Oltenia: Îţi trece de multe ori moartea pe lângă tine. Se rupe o şenilă, treci pe lângă ea şi nici nu observi. 

Sistemul energetic nu a mai văzut îmbunătăţiri de atât de mult timp, încât ortacii lucrează cu ce aveau şi pe vremuri. 

Ionel, miner: Foarte vechi. Sunt foarte vechi utilajele. Lucrăm cu ele aşa cum ne-am învăţat, mai şi cumpărăm scule din banii noştri.

Odată cu închiderea minelor, oamenii nici nu ştiu încotro să o apuce. 

Miner: Nu am decât să plec afară ca toată lumea din zonă. Nu ai ce să faci altceva. Nu sunt alternative. 

Reacția oficialilor

Oficialii din cadrul companiei energetice de la Gorj nu par nici ei optimişti. Deşi România este dependentă de alte state în procent de 20%, n-a făcut nimeni investiţii. Iar preţul este şi el ridicat. 

David Constantin, director EMC Motru: Este mai scump pentru că este monoindustrială. Noi suntem concurenţiali cu alte energii. Spre exemplu, în Polonia au un mix de energie atunci un preţ de cost e mult mai mic. 

Speranţe însă există. Aceeaşi metodă ar putea fi aplicată şi în România. 

Virgil Popescu ministrul Energiei: Nu putem scoate brusc cărbunele din mixul energetic românesc şi trebuie să-l înlocuim treptat cu gazul natural ca şi combustibil de tranziţie. 

Complexul Oltenia, colosul energetic al ţării, este în negocieri cu Comisia Europeană pentru un plan de restructurare. 

Virgil Popescu ministrul Energiei: O să înlocuim cu energie produsă din gaz cărbunele, o să avem în rezervă strategică, în rezerva de intervenţie şi câteva grupuri pe bază de cărbune, şi o să avem în plus şi energie regenerabilă, respectiv 700 Mgw energie solară la complexul energetic Oltenia. 

Astfel, din 2025, unităţile miniere se vor închide una câte una, cel puţin asta prevede planul. În schimbul cărbunelui, guvernul promite energie verde. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » După decenii de muncă, minerii riscă să rămână pe drumuri. Cu ce promisiuni vin oficialii