Antena Meniu Search
x

Video "E șmecherie, na!" Anchetă de amploare în Maramureș, după ce mai mulți proprietari au încasat ilegal bani de la stat mințind că au cazat refugiați

Polițiștii din Maramureș instrumentează zeci de dosare penale după ce mai mulți români au decontat sume mari de bani pe seama refugiaților. Au declarat la primării că au găzduit oameni care fug din calea războiului, fără să fi făcut asta. Ar fi profitat de o lacună a legii care nu cere acte doveditoare, ci doar o declaraţie pe proprie răspundere cu numărul refugiaţilor cazaţi.  

Simona Vasiac
de Simona Vasiac

la 11.12.2022, 08:39

Vezi și

Trecuseră abia câteva ore de la primul atac al Rusiei asupra Ucrainei când primii refugiaţi intrau în România prin punctul de frontieră din Sighetul Marmaţiei. De atunci, au trecut pe acolo peste 500 de mii de ucraineni. Românii care i-au găzduit pe mulţi dintre ei au primit ajutor de la stat pentru asta. Doar că pe lângă bunii samariteni, s-au găsit şi unii care au văzut în asta o ocazie să facă un ban...necinstit. Au declarat că găzduiesc ucraineni, fără să şi facă asta. 

Sume mari de bani decontate pe seama refugiaților

Vasile Moldovan, primar Sighetu Marmației: Dacă în martie, aprilie, mai, iunie decontările erau undeva la 4-500 de mii de lei, în ultimele luni am ajuns să depăşim un milion de lei, iar în octombrie am ajuns la 1.800.000 de lei, decontări. Am identificat refugiaţi care figurau la mai multe domicilii de pe raza Municipilui Sighet. E clar că era în imposibilitate obiectivă de a găzdui într-un apartament cu 2 camere 16 persoane. La patru-cinci ucrainieni au dat apartamentul cu două camere, îţi dai seama, au luat undeva la vreo 8.000 de lei pe lună. 

De exemplu, într-o casă dărăpănată, la ieșirea din oraş, în acte apăreau găzduiți 16 refugiați. Proprietarul spune că n-a avut niciodată pe cineva acolo: Aici nu s-au putut ţine că nu erau condiţii aici nici pentru o pisică. Jumătate era dărâmată. 

Pe acelaşi subiect

Mai mult, bărbatul susține că nu a depus nicio cerere de decontare la primărie şi nu înţelege de ce e trecut el în acte: Nu vreau să dau nume, dar sunt unii care au 141 de persoane! Poate să-i ţină? Unde 141? Că îi trebuie două blocuri!

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Conform legii, cei care găzduiesc refugiați primesc câte 70 de lei pe zi pentru fiecare persoană.

E șmecherie, na. Au luat bani degeaba! Ar trebui pedepsiţi.

Chiar la graniţă stau şi  având în vedere că sunt şi ucrainian...chiar că...hâm... 

Anca Pop, purtător de cuvânt IPJ Maramureș: Se efectuează cercetări în 26 de dosare penale privind săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune şi fals material. 

Un caz asemănător a fost descoperit şi la Năvodari, în județul Constanţa. Vinovaţii riscă inclusiv ani de închisoare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » "E șmecherie, na!" Anchetă de amploare în Maramureș, după ce mai mulți proprietari au încasat ilegal bani de la stat mințind că au cazat refugiați