Antena Meniu Search
x

Ce sunt cele 4000 de Centre de Invincibilitate create de Ucraina. Zelenski: Mai sunt de eliberat 2.000 de localităţi

Războiul din Ucraina a intrat în ziua 273. Kievul anunță că a format un plan în cazul în care rușii reiau atacurile masive cu rachete asupra infrastructurii energetice iar alimentarea cu energie electrică nu poate fi restabilită în câteva ore. Kievul a pregătit mii de așa-numite puncte sau centre de invincibilitate, adică adăposturi speciale, desfășurate în toată țara, unde oamenii vor avea acces gratuit și non-stop la electricitate, internet, căldură, apă și o trusă de prim ajutor. Presa internațională le-a comparat cu un fel de tabere de refugiați. 

de Redactia Observator

la 23.11.2022, 10:00

Ucraina înfiinţează "centre de invincibilitate"
Ucraina înfiinţează "centre de invincibilitate" - Ukrinform

Preşedintele Volodimir Zelenski a anunțat marţi în discursul zilnic către națiune că ucrainenii care au nevoie de servicii de bază în cazul în care Rusia va distruge centralele electrice şi alte facilităţi în această iarnă vor putea apela la "centre sau puncte de invincibilitate" speciale, relatează agenția Ukrinform.

"Lucrătorii din energie și utilități din multe regiuni continuă să lucreze la restaurarea rețelei. De asemenea, pregătim răspunsuri la posibile noi atacuri teroriste împotriva sistemului nostru energetic. Începând din această seară, în 16 regiuni și în Kiev sunt programate numai opriri ale energiei pentru a stabiliza rețeaua. Dar trebuie să înțelegem că în cazul unor vârfuri de consum sunt posibile și opriri de urgență", a anunțat Zelenski.

"De asemenea, lansăm noul nostru proiect "Centre de invincibilitate" pentru a sprijini oamenii din întreaga țară. Au fost deja pregătite peste 4.000 de astfel de puncte și sunt planificate mai multe", a mai anunțat Zelenski. 

"Dacă atacuri ruseşti masive au loc din nou şi dacă este clar că electricitatea nu va fi restabilită ore întregi, centrele de invincibilitate vor intra în acţiune cu toate serviciile cheie", a declarat preşedintele Zelenski în intervenţia sa de noapte. "Trebuie ca toţi să fim pregătiţi pentru orice scenariu având în vedere felul în care teroriştii luptă împotriva poporului nostru şi a ceea ce încearcă să facă".

Pe acelaşi subiect

Preşedintele Ucrainei a cerut ucrainenilor să consulte site-ul https://nezlamnist.gov.ua/ pentru a identifica cel mai apropiat centru. "Sunt sigur că, ajutându-ne unii pe alţii, vom putea trece împreună cu toţii peste această iarnă", a spus el.

Autorităţile ucrainene au înfiinţat deja puncte similare ce oferă servicii de urgenţă în oraşul Herson, abandonat de forţele ruse la începutul acestei luni, în centrul oraşului strângându-se mulţimi de locuitori pentru a-şi încărca telefoanele mobile

"Pe site și în toate Punctele de invincibilitate veți putea afla unde funcționează cea mai apropiată benzinărie, bancă, farmacie și magazin alimentar. Cu toții trebuie să fim pregătiți pentru orice scenariu, luând în considerare cum luptă teroriștii împotriva poporului nostru și ce încearcă ei să facă" a mai transmis Zekenski.

"Autoritățile locale au sarcina de a informa oamenii despre existența Punctelor de invincibilitate. Ar trebui să fie foarte simplu: în clădirile guvernamentale, în farmacii, magazinele alimentare, în oficiile poștale, ar trebui să existe informații despre cum se poate obține sprijin în cazul unei pene de curent pe termen lung", a precizat liderul de la Kiev. Mulțumim tuturor antreprenorilor care au decis să susțină societatea cu generatoare, sateliți Starlinks, apă și alte lucruri, a mai transmis Zelenski.

Zelenski a salutat ajutorul financiar trimis de SUA și UE

"Avem câteva vești financiare foarte importante astăzi. În primul rând, există o altă tranșă de ajutor macrofinanciar din partea Uniunii Europene în valoare de 2,5 miliarde de euro. Este foarte important. De asemenea, așteptăm aprobarea programului de ajutor macrofinanciar pentru anul viitor în valoare de 18 miliarde de euro. În al doilea rând, Statele Unite ale Americii au anunțat că vor oferi în curând fonduri suplimentare de 4,5 miliarde de dolari pentru a sprijini în mod direct bugetul nostru.

Sunt recunoscător partenerilor pentru acești pași solidari importanți. Datorită unor astfel de decizii din partea prietenilor noștri, menținem stabilitatea socială și, în ciuda tuturor atacurilor rusești, ne îndeplinim obligațiile sociale, față de milioane de oameni." a anunțat Zelenski.

Zelenski spune că mai sunt de eliberat aproximativ 2.000 de localităţi

Zelenski a declarat marţi într-un mesaj video adresat politicienii locali francezi că aproximativ 2.000 de oraşe şi sate mai trebuie să fie eliberate de trupele ruse. Oraşe precum Mariupol de la Marea Azov sau Volnovaha din regiunea Doneţk au fost complet distruse de atacurile ruseşti, a adăugat şeful statului ucrainean. Armata ucraineană a eliberat aproximativ 1.880 de sate de la începutul războiului, a declarat adjunctul şefului biroului prezidenţial, Kirilo Timoşenko.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Ce sunt cele 4000 de Centre de Invincibilitate create de Ucraina. Zelenski: Mai sunt de eliberat 2.000 de localităţi