Antena Meniu Search
x

Video Efectele bombardamentului năucitor al Rusiei: UK trimite 200 de rachete supersonice ASRAAM în Ucraina

Război în Ucraina. Rusia a lansat noaptea trecută cel mai mare atac aerian asupra Ucrainei. Cel puţin 26 de oameni au fost ucişi şi peste 130 răniţi, după ce bombe au căzut peste clădiri rezidenţiale din cele mai mari oraşe ale ţării. Bombardamentul ruşilor a pus în alertă armata Poloniei, după ce o rachetă rusească a pătruns în spaţiul aerian al statului NATO.

de Redactia Observator

la 29.12.2023, 21:58

Vezi și

În total, 158 de drone de atac și rachete au lovit Ucraina în ultimele ore. Bombe au căzut şi în Liov, Odesa, Dnipro, Harkov sau Zaporojie peste școli, magazine o maternitate şi case. 

  • Martor: A fost o explozie, apoi flăcări. Mi-am acoperit capul, am privit în pământ şi am fugit spre staţia de metrou. Am avut o premoniţie. În ce priveşte bucuria de sărbători, e cam aşa: la exterior zâmbim, lacrimi şi suferinţă sunt însă în interior. 

Bombardamentul militarilor lui Putin a pus în stare de urgenţă şi armata poloneză, după ce un obiect neidentificat a pătruns în spaţiul aerian al ţării. Oficialii de la Varşovia spun că este vorba, cel mai probabil, despre o rachetă rusească. Proiectilul a parcurs circa 40 de kilometri deasupra teritoriului polonez, timp de aproximativ trei minute, apoi s-a întors în spațiul aerian ucrainean.

Armata poloneză spune că a avut tot timpul racheta sub observaţie şi anchetează acum traiectoria de zbor pentru a se asigura că nu a existat nicio eroare tehnică. În noiembrie anul trecut o rachetă antiaeriană a Ucrainei lansată în timpul unui raid rusesc a căzut în Polonia şi a ucis acolo două persoane.

Pe acelaşi subiect

Marea Britanie trimite Ucrainei 200 de rachete ASRAAM

Regatul Unit a anunţat vineri că va oferi Ucrainei circa 200 de rachete antiaeriene ASRAAM, după atacul masiv cu rachete şi drone efectuat de Rusia în cursul dimineţii asupra unor ţinte în diferite zone ale teritoriului ucrainean, şi le-a cerut aliaţilor să-şi sporească eforturile pentru a susţine militar Kievul, transmite France Presse.

Preşedintele rus Vladimir Putin "testează apărarea ucraineană şi determinarea Occidentului (...), iar furnizarea astăzi a unui ansamblu de apărare aeriană trimite un mesaj de necontestat potrivit căruia, în faţa barbariei ruse, Regatul Unit rămâne absolut hotărât să susţină Ucraina", a indicat într-un comunicat ministrul britanic al apărării, Grant Shapps, potrivit Agerpres.

Acesta a cerut "lumii libere să se unească şi să-şi sporească eforturile pentru a da Ucrainei ce are nevoie pentru a câştiga" războiul cu Rusia.

Rachetele ASRAAM sunt rachete aer-sol, lansate din avioane de luptă precum Eurofighter Typhoon sau F-35, avioane care nu sunt în dotarea armatei ucrainene, dar rachetele de acest tip care vor fi oferite Kievului au fost adaptate pentru a fi lansate de sisteme antiaeriene de la sol deja furnizate armatei ucrainene.

Volodimir Zelenski, pe frontul de la Avdiivka

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat vineri trupele care apără Avdiivka, oraşul din regiunea Doneţk asediat de trupele ruse şi care este în prezent unul din punctele cele mai fierbinţi ale frontului, relatează agenţiile France Presse şi EFE.

"Am salutat personal luptătorii. Am evaluat împreună cu comandantul situaţia defensivă şi nevoile esenţiale ale trupelor noastre", a scris Zelenski pe reţelele de socializare. "Ţara noastră rezistă graţie acestor războinici. A acelora care, în pofida tuturor dificultăţilor, apără ţara noastră", şi-a lăudat el trupele.

Preşedintele ucrainean şi-a însoţit mesajul cu imagini în care aparent el s-a filmat singur în faţa panoului rutier de intrare în Avdiivka, afirmând că în bătălia pentru acest oraş, devenit principalul obiectiv al ofensivei ruse aflate în desfăşurare, este apărată "ţara întreagă" şi acolo se dă o "luptă pentru viaţă".

În alte imagini Zelenski este văzut salutând soldaţi şi ofiţeri într-o fortificaţie subterană şi oferindu-le decoraţii.

Armata Ucrainei va apăra Avdiivka "atât cât va putea"

Comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, a promis anterior că armata va apăra Avdiivka atât cât va putea, dar a reafirmat că este de asemenea importantă salvarea vieţilor soldaţilor.

După contraofensiva eşuată din vară, armata ucraineană este acum din nou în defensivă în timp ce trupele ruse atacă pe mai multe sectoare ale frontului şi au anunţat săptămâna aceasta cucerirea oraşului Mariinka, în timp ce armata ucraineană afirmă că s-a retras la periferia acestuia.

Armata rusă încearcă de mai multe luni să cucerească Avdiivka, oraş industrial din Donbas transformat de armata ucraineană în fortăreaţă în 2014, când a avut loc primul conflict armat cu separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Evenimente » Efectele bombardamentului năucitor al Rusiei: UK trimite 200 de rachete supersonice ASRAAM în Ucraina