Antena Meniu Search
x

Atac năucitor al ruşilor. Cel puţin 23 morţi şi peste 100 de răniţi. Ucraina, neputincioasă: Rusia are stocuri pentru a continua astfel de atacuri

Război în Ucraina. Rușii au lansat vineri unul dintre cele mai masive atacuri cu rachete din acest război. Cel puţin 23 de persoane au murit, iar alte 132 au fost rănite, potrivit poliției citate de site-ul ucrainean Pravda. A fost un atac coordonat menit să suprasolicite apărarea antiaerienă ucraineană. Noaptea  trecută au fost lansate drone Shaheed și rachete balistice, iar dimineața au fost lansate rachete de pe avioane. 

de Redactia Observator

la 29.12.2023, 17:02

În dimineața zilei de 29 decembrie, Rusia a lansat un atac pe scară largă asupra Ucrainei. Exploziile au zguduit capitala Kiev şi oraşelor, Liov (vest), Odesa (sud), Dnipro (centru), Zaporojie (sud) şi Harkov (nord-est). Rușii au folosit 158 ​​de rachete de diferite tipuri precum și drone de atac. Apărarea antiaeriană a Ucrainei a doborât 27 de drone şi 87 de rachete de croazieră, a scris şeful armatei ucrainene pe Telegram. 

Forţele aeriene au declarat că Rusia a folosit rachete hipersonice, de croazieră şi balistice, inclusiv unele extrem de greu de interceptat. Cel puțin 23 de persoane au murit, iar 132 de persoane au fost rănite, conform poliției.

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că Rusia a lansat vineri peste 110 rachete asupra Ucrainei. Prin comparaţie, forţele ruse au tras 160 de rachete în prima zi a războiului din Ucraina. 

Ruşii au vopsit în negru dronele Shahed

Pe acelaşi subiect

Potrivit Mash, un popular canal de Telegram care are legături cu forțele de ordine ruse, în atacul de astăzi a fost observată o nouă modificare a dronelor Geran (numele rusesc pentru Shahed). Noul model negru a redus eficiența apărării aeriene mobile a inamicului, potrivit sursei citate. 

Pe lângă culoare, noile UAV-uri sunt echipate cu un motor cu reacție, care le dă o viteză mai mare. Ruşii pretind că sunt mai greu de doborât de sistemele de apărare aeriană, echipate cu mitraliere antiaeriene și sisteme de tunuri Gepard de fabricație germană. Primele imagini cu dronele negre au început să circule din luna noiembrie. 

Kiev: Rusia are stocuri pentru a continua astfel de atacuri

Ministrul Apărării Rustem Umerov a spus că rușii acumulează rachete de multe luni pentru a ataca Ucraina şi că pot ataca în continuare având în vedere rezervele lor de rachete, dar avertizează că pentru fiecare crimă a Federației Ruse va exista o pedeapsă corectă.

"Un atac la scară largă cu rachete asupra teritoriului nostru de către statul terorist. De multe luni, rușii acumulează rachete în acest scop: lovirea clădirilor rezidențiale, centrelor comerciale și spitalelor....Este evident că, ţinând cont de rezervele de rachete pe care le are statul agresor, pot și vor continua astfel de atacuri" a spus Umerov. El a asigurat că Ucraina va continua să lucreze cu guvernele țărilor partenere pentru a primi noi sisteme de apărare aeriană.

"Putem spune că acesta a fost un atac masiv", a declarat presei Iuri Ihnat, purtător de cuvânt al forţelor aeriene. Ucraina a avertizat de mai multe săptămâni că Rusia ar putea stoca rachete pentru a lansa o campanie aeriană majoră vizând sistemul energetic. Anul trecut, milioane de persoane au fost lăsate în întuneric după ce loviturile ruseşti au lovit reţeaua electrică.

O maternitate, facilităţi educaţionale, un centru comercial şi o clădirile rezidenţială cu mai multe etaje au fost printre locurile lovite, potrivit ucrainenilor. 

Rusia pretinde că a vizat ţinte militare sau de interes militar

Ministerul rus al Apărării a confirmat vineri că a efectuat în ultima săptămână peste 50 de atacuri aeriene cu rachete şi drone asupra unor ţinte militare din Ucraina, printre care şi atacul de anvergură de vineri dimineaţă.

"Între 23 şi 29 decembrie Forţele Armate ale Rusiei au lansat peste 50 de atacuri grupate şi un atac masiv cu arme de precizie şi drone împotriva instalaţiilor complexului militar-industrial, infrastructurii de aerodromuri militare, arsenalelor, precum şi locurilor de stocare a muniţiei de artilerie" ucrainene, se arată în raportul zilnic public al Moscovei despre evoluţia frontului în Ucraina.

Au fost atacate de asemenea în raidul aerian masiv de vineri dimineaţă "amplasamente ale forţelor armate ucrainene, formaţiunilor naţionaliste şi mercenarilor străini", adaugă în aceeaşi notă Ministerului rus al Apărării, care susţine că "toate ţintele desemnate au fost atinse".

Acest ultim atac aerian rusesc încheie un an dificil pentru Ucraina, marcat de eşecul contraofensivei sale din vară şi de revenirea în ofensivă a trupelor ruse, care au revendicat săptămâna aceasta cucerirea oraşului Mariinka din estul Ucrainei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Stiri externe » Atac năucitor al ruşilor. Cel puţin 23 morţi şi peste 100 de răniţi. Ucraina, neputincioasă: Rusia are stocuri pentru a continua astfel de atacuri