Antena Meniu Search
x

Curs valutar

El Chapo din Balcani și drogurile din șalupa abandonată în Tulcea. Rețeaua care a ratat o afacere uriașă, din cauza furtunii

Tona de droguri de pe șalupa abandonată în Tulcea are legături cu o rețea mafiotă cu ramificații până în Columbia. Un sârb implicat într-un lanț de afaceri ilegale, un adevărat El Chapo din Balcani, și asociatul său muntenegrean ar fi la originea transportului de cocaină, spune presa sârbă.

de Cristian Toteştean

la 31.03.2019 , 15:43

Tona de droguri de pe șalupa abandonată în Tulcea are legături cu o rețea mafiotă ale cărei ramificații duc până în Columbia. Un sârb implicat într-un lanț de afaceri ilegale, un adevărat El Chapo din Balcani, și asociatul său muntenegrean, căutat și pentru comandarea de asasinate, ar fi la originea transportului de cocaină, spune presa sârbă. Afacerea de sute de milioane de Euro a fost ratată din cauza unei furtuni în Marea Neagră.

Cei doi sârbi arestați în România în urma operațiunii desfășurate de poliție și de DIICOT, Tode Kristic și Nenad Cvetcovic, sunt doar executanții unei rețele mafiote care voia să răspândească drogurile în Europa de Vest.

Potrivit presei din Serbia, adevărații capi ai afacerii ar fi doi asociați din fosta Iugoslavie, sârbul Davor T. și muntenegreanul Igor Dedovic.

Articolul continuă după reclamă

El Chapo din Balcani

Davor T. e un sârb de 31 de ani suspectat a fi liderul unei rețele criminale internaționale, implicată în trafic de cocaină din America de Sud în Uniunea Europeană. A fost arestat de mai multe ori în Serbia, dar, de fiecare dată, a reușit să scape.

Un adevărat El Chapo din Balcani, Davor T. deține mai multe restaurante, proprietăți de lux și companii, majoritatea în străinătate, în special în America de Sud. S-a stabilit în Columbia, unde și-a întemeiat o familie, iar în Serbia, în orașul natal Vranje, obișnuiește să vină cam de două ori pe an, au spus surse judiciare pentru ziarul sârbesc Novosti.

Căutat de Interpol pentru comandarea de asasinate

Anchetatorii sârbi bănuiesc că Davor T. are legături cu un alt interlop cu notorietate internațională, muntenegreanul Igor Dedovic. Acesta e liderul unui clan periculos din Kotor, un oraș la Adriatica. Igor Dedovic e căutat prin Interpol, suspectat că a comandat două asasinate.

Igor Dedovic, căutat de Interpol

Anchetatorii sârbi cred că Davor T. și Igor Dedovic au investit împreună bani în afacerea cu cocaină.

Cum au ajuns drogurile în România

Drogurile au fost cumpărate din America de Sud, de la traficanții locali. Au fost aduse din Columbia în Suriname, unde au fost băgate într-un container și îmbarcate pe o navă-cargo, cu destinația Europa.

Cargoul a traversat Atlanticul, a trecut prin Gibraltar în Mediterana, prin apele siciliene și ale Greciei, a intrat în Marea Egee și apoi în Marea Marmara. După ce a trecut de Bosfor, s-a oprit în portul Constanța, dezvăluie ziarul sârbesc Telegraf.

Anchetatorii români cred că drogurile urmau să fie urcate în camioane și să fie transportate în vestul Europei, pentru a fi comercializate. Ziarul sârbesc Republika spune că mai întâi, transportul trebuia să ajungă la Golubac, sat sârbesc la granița cu România. De aici, o parte din cocaină ar fi trebuit să ajungă la Bar, de unde să fie transferată în Italia. Restul încărcăturii, de asemenea, urma să fie plasată în vestul Europei.

Afacere înecată de furtună

De la Constanța, drogurile au fost împachetate și urcate în șalupa care avea culorile fostei Iugoslavii, roșu, alb și albastru. Planul traficanților, deși minuțios pus la punct, nu a luat în calcul, se pare, și vremea.

Șalupa cu droguri răsturnată la Sulina

Șalupa a fost surprinsă de furtună în Marea Neagră și a eșuat lângă Sfântu Gheorghe, spre Sulina. 800 de kilograme de cocaină au fost găsite în fundul dublu al ambarcațiunii. Alte 200 de kilograme au fost găsite de autoritățile române plutind în pachete înfășurate în veste de salvare, în Marea Neagră, nu departe de locul naufragiului. În total, era un transport de 1,04 tone de cocaină, de o puritate 90%. Sârbii estimează valoarea transportului la 300 de milioane de Euro.

Doi suspecți sârbi arestați

Poliția română a arestat doi sârbi. Tode Kristic, 50 de ani, și Nenad Cvetkovic, 43 de ani sunt amândoi șoferi care lucrează la o companie din Serbia, apropiată lui Davor T. Tode Kristic, care a lucrat timp de câțiva ani ca șofer și în Lituania, nu avea antecedente penale. A fost prins în Prahova, în timp ce se afla la volanul unui camion.

Tode Kristic, șoferul arestat în Prahova

Nenad Cvetankovic a fost arestat la graniță, la punctul de trecere Porțile de Fier II, în timp ce încerca să scape din România.

Potrivit presei sârbești, se pare că poliția română fusese deja pusă în alertă de existența unui transport mare de droguri. Cu două zile înainte de naufragiul șalupei, ar mai fi fost un transport. În timp ce marfa era transferată într-o mașină cu numere de București, 1 kilogram de cocaină a căzut pe jos, spune ziarul sârbesc Blic. Pachetul a fost găsit într-o parcare. Poliția română ar fi fost astfel pusă în gardă și a intervenit prompt 2 zile mai târziu, când localnicii au descoperit șalupa eșuată.

Cristian Toteştean Like
Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Evenimente » El Chapo din Balcani și drogurile din șalupa abandonată în Tulcea. Rețeaua care a ratat o afacere uriașă, din cauza furtunii