40.000 de lei, pagubele produse de elevii care au distrus o şcoală din Giurgiu
Atac fără precedent într-o şcoală din Giurgiu. Trei elevi cu vârste sub 10 ani au vandalizat sălile de clasă, grupurile sanitare şi cancelaria, într-o criză de furie de neimaginat. Enervaţi de o jucărie şi sub influenţa unui joc video, copiii au devastat tot ce le-a ieşit în cale.
Atac fără precedent într-o şcoală din Giurgiu. Trei elevi cu vârste sub 10 ani au vandalizat sălile de clasă, grupurile sanitare şi cancelaria, într-o criză de furie de neimaginat. Enervaţi de o jucărie şi sub influenţa unui joc video, copiii au devastat tot ce le-a ieşit în cale. Atacul a avut loc după cursuri, când în clădire nu mai era nimeni. Autorităţile nu au avut bani să angajeze o firmă de pază. Acum, şcoala nu mai e funcţională, iar sute de elevi nu mai au unde să meargă la cursuri, la început de an şcolar.
Mobilier rupt, uşi sparte, pereţi pătaţi cu vopsea şi materiale didactice distruse. Aşa arată şcoala primară din satul Clejani, Giurgiu. Atacul fără precedent într-o unitate de învăţământ din România a durat aproape patru ore.
Elevii au distrus şcoala din Giurgiu, impulsionaţi de un joc video
Cinci săli de clasă, cancelaria şi grupurile sanitare au fost devastate în totalitate. Trei copii de 8, 9 şi 10 ani sunt autorii dezastrului. Doi dintre ei învaţă chiar la şcoala pe care au distrus-o.
Pe holuri, au spart extinctoarele şi au împrăştiat spuma pe podea, iar caloriferele şi centrala termică abia montată le-au smuls pur şi simplu din pereţi. Din cauza stricăciunilor, cei 150 de elevi nu au venit astăzi la cursuri.
Primarul din localitate susţine că "atacul a fost un şoc pentru toată lumea. Cum ne apropiam, nu credeam că aşa ceva s-a întâmplat".
Nicio sală de clasă nu a scăpat din mâinile celor trei elevi. Au fost distruse mai multe bănci, un cornier, iar geamul unei săli de clasă a fost şi el spart.
Cei trei copii s-au dezlănţuit la finalul cursurilor, într-o criză de furie care a şocat întreaga ţară. La ora 13, când în clădire nu mai era nimeni, elevii au întrat pe un geam lăsat deschis.
O jucărie care a început să cânte i-a scos din minţi, au declarat minorii. Ulterior, cu o violenţă de nedescris, au început să transpună în realitate ceea ce văzuseră într-un joc virtual.
O femeie de serviciu i-a găsit la ora 17, când venise să facă curăţenie pentru a doua zi. Copiii erau la toalete, aproape dezbrăcaţi şi se spălau.
Femeia de serviciu spune că "deschizând uşa am văzut dezordine, scaune răsturnate, etc. Când mă uit încoace, era un copilaş, aici chiar în mijloc. Ceilalţi erau înăuntru, la chiuvetă".
Părinţii elevilor din Giurgiu, amendaţi după fapta copiilor
După ce au fost prinşi, au fugit. Însă unul dintre ei a revenit la locul atacului. A fost suprins pe acoperişul sălii de sport. De acolo, urmărea personalul şcolii şi se amuza, la fel ca într-un joc video.
Gheorghe Iancu, tatăl unuia dintre copii, spune că "a doua zi a realizat ce s-a întâmplat. Totul a plecat de la faptul că, probabil, era linişte şi ei, nevrând să se afle că e cineva în şcoală, a început o jucărie să cânte, aşa că au lovit acea jucărie. De acolo a degenerat totul, dar asta nu mai e o prostie copilărească".
Şcoala devastată nu este păzită, la fel ca alte câteva sute din întreaga ţară, din lipsă de fonduri.
În total, pagubele despăşesc 40 de mii de lei, spun autorităţile. Astăzi, părinţii şi cadrele didactice au început să repare şcoala. Din cauza stricăciunilor, nu mai este funcţională. Conducerea unităţii de învăţământ speră ca, de luni, să reînceapă cursurile.
Educatoarea recunoaşte că "acei copii sunt mai năzdrăvani, dar nu mă aşteptam la aşa ceva, iar de cinci ani, de când lucrez eu în sistem, nu am mai văzut aşa ceva".
Reprezentanţii Direcţiei pentru Protecţia Copilului au evaluat copiii. Aceştia fac parte din familii fără probleme, spun autorităţile. Poliţiştii au deschis un dosar penal pentru distrugere.
Însă copiii au sub 14 ani, ceea ce înseamnă că nu pot răspunde penal. Cel mai probabil, părinţii vor fi amendaţi. Pentru că atacul nu a avut loc în timpul cursurilor, elevii nu pot fi exmatriculaţi. În schimb, ar putea fi mutaţi la altă şcoală.
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ a reacţionat dur după cazul de la Clejani şi cataloghează incidentul ca fiind "greu de conceput". Profesorii cer Ministerului Educaţiei să suplimenteze numărul de psihologi şi de paznici în şcolile româneşti.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰