Video Epava MIG-ului fumegă şi la 23 de ore după prăbuşire. Reacţia sătenilor când au văzut avionul în picaj: ”Ne omora aici!”
Pilotul Andrei Criste, care s-a catapultat marţi din avionul prabusit în judetul Mures, a ajuns la Spitalul Militar din Capitală. El a fost adus în Bucureşti aseară, cu o aeronava a Fortelor Aeriene Romane. Medicii spun că este în afara pericolului. Avionul MIG 21 Lancer s-a prăbuşit marți după-amiază, la doar câţiva kilometri de mai multe case.
Epava va fi analizată bucată cu bucată pentru indicii care să elucideze de ce pilotul nu a mai putut să o controleze. Epava continuă să fumege și la 23 de ore de la prăbuşire, astfel că procurorii nu s-au putut apropia de ea pentru a continua cercetările și a găsi cutia neagra care se află în partea din spate, practic, singura rămasă la suprafață în afara craterului imens produs de impact. Camioanele armatei au adus rezervoare uriașe de spumă pentru ca pompierii să stingă incendiul și ca ancheta să poată continua.
Procurorul de caz a spus ca după prima zi de cercetări nu are nicio concluzie în legătura cu cauza accidentului, dar și că perimetrul vizat de anchetă se intinde pe mii de metri pătrați unde se vor căuta resturi și indicii. Starea pilotului este una buna, este internat la Spitalul Militar din București, a suferit tasări ale câtorva vertebre, a fost și operat în urmă cu puțin timp, dar medicii spun că nu este nicun risc vital și că se va recupera. Pilotul nu a fost audiat încă, se va discuta cu el dupa externare. Acum sunt audiți martorii oculari pentru că o parte dintre ei spun că avionul ardea de dinainte de impact.
Un sătuc liniştit din Mureş e zguduit de prăbuşirea, din senin, a avionului Mig-ul 21 Lancer. Aparatul de zbor a intrat în picaj şi a luat foc pe o păşune a satului. Imaginile de amator arată că avionul a căzut la doar câţiva kilometri de case.
Martor: S-a prăbuşit un avion, mă!
Martor: Ai văzut, mă, că s-a paraşutat, mă?
Martor: Văi de capul meu!
Martor: Nu sunăm la 112?
Martor: Nu, mă, că merge direct SOS-ul, mă! A dat direct!
Martor: Putea să vină oriunde. Ne omora aici!
Martor: E în păşune, mă! E mare!
Martor: Băi, cum a explodat, mă!
Reporter: Aţi văzut avionul?
Martor: Da!
Reporter:Cum era?
Martor: Era de armată. Era peste pădure, în colo. E scrum.
Martor: Venea dinspre pădure, din colo, încoace. Mai să atingă copacii. După ce a trecut de pădure, la câmp, s-au văzut trei paraşute. Pe urmă, avionul a luat foc.
Martor: S-a zguduit stâna şi a ieşit băiatul afară, că eu am stat în stână, a ieşit el afară şi mi-a zis că e foc, că a căzut avionul.
Ultima manevră a pilotului a fost să tragă manşa de catapultare.
Mircea Budiaci, fost pilot de MIG 21: ”Am catapultat la 110 metri. Scaunul este extraordinar de bun. Acel scaun, deci, asigură viaţa în multe, multe situaţii primejdioase. E vorba de secunde. De la darea comenzii de catapultare e în 3,5 secunde eşti cu paraşuta deschisă.”
Primarul şi viceprimarul comunei Batoş au fost primii care au observat poziţia joasă a aeronavei şi direcţia ciudată de deplasare. Momentul în care aceştia l-au văzut pe pilot că s-a catapulat, au sunat imediat la 112 şi au pornit în căutarea lui.
Cotoi Dinu Dumitru, primarul comunei Batoş: ”L-am găsit pe pilot, era încurcat între cordelinele paraşutei. L-am ajutat să iasă, l-am ajutat să se ridice, l-am pus în maşina noastră şi domnul viceprimar s-a dus să se întâlnească cu ambulanţa, unde l-a şi predat. Era într-o stare bună.”
Locul accidentului aviatic a fost stabilit cu ajutorul coordonatelor GPS, iar un elicopter SMURD a plecat să îl salveze pe pilot. Acesta a ajuns pe mâna medicilor conştient, cu dureri lombare şi de picioare. A fost trasportat la Spitalul de Urgenţă din Târgu Mureş într-o stare stabilă, iar marți seară un avion militar l-a transferat pe acesta în Capitală, de unde a fost transportat la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar din Capitală pentru tratament.
Mig-ul 21 Lancer decolase de la Câmpia Turzii pentru un zbor de instrucţie, cu alte două aparate similare.
Reprezentant Baza Aeriana 71 Câmpia Turzii: ”Nu am alte informaţii în momentul de faţă. Decât că aeronava este de la noi din bază. Nu au existat probleme cu acest avion. Se va cerceta tot evenimentul asta.”
Costi Spânu, purtător de cuvânt MApN: ”Locotenent Comandorul Andrei Criste este pilot militar din 2008. Are o experienţă de aproximativ 600 de ore de zbor pe aeronave supersonice, fiind certificat ca pilot operaţional pe aeronave supersonice Mig 21 Lancer.”
Experţi în aviaţie militară vor aduna probe şi vor căuta cutia neagră a Mig-ului 21 Lancer. Parchetul Militar din Cluj a început ancheta şi va stabili dacă avionul a avut vreo defecţiune sau a fost vorba de o eroare umană. Pana la un verdict al anchetatorilor, toate avionele de acest tip vor rămâne la sol.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰