Antena Meniu Search
x

Fostul episcop al Huşilor contestă mandatul de arestare emis pe numele său

Fostul episcop al Huşilor a ajuns după gratii, la patru ani după izbucnirea scandalului sexual care a cutremurat Biserica Ortodoxă. Aceiaşi procurori care au decis clasarea dosarului atunci îl acuză acum de noi fapte extrem de grave: viol şi act sexual cu minor. 

de Redactia Observator

la 22.05.2020, 19:59

Vezi și
  • Fostul episcop al Hușilor a fost arestat preventiv, pentru 30 de zile.
  • Fostul episcop al Hușilor ar fi agresat mai mulți minori.

Inculpat în dosar tot pentru agresiuni sexuale mai este un preot. El este deja în închisoare pentru că l-a şantajat pe fostul episcop. 

Fostul Episcop al Huşilor, Corneliu Bârlădeanu, a fost arestat prevenitv pentru 30 de zile într-un nou dosar, ce reaprinde scandalul în Biserica Ortodoxă Română. Viol şi act sexual cu minor în formă continuată. Adică, abuzuri repetate!

Liviu Bran, avocatul lui Corneliu Bârlădeanu: Clientul meu a pledat nevinovat. Până ieri nu am ştiut de acest dosar. Deci ieri am fost chemaţi pentru prima dată şi s-a dat ordonanţă de reţinere.

O anchetă nouă, cu fapte din 2016-2017, spun procurorii, în care sunt implicate victime minore. Anchetatorii sunt chiar aceiaşi care au clasat, în 2018, un alt dosar bazat pe filmuleţul în care episcopul era surprins în ipostaze intime alături de un elev de seminar.

Sunt imaginile care au şocat România. Corneliu Bârlădeanu, pe numele lui mirean, Corneliu Onilă, a fost cel mai tânăr episcop pe care l-a avut România. 

43 de ani avea, în 2009, când a primit una dintre cele mai înalte funcţii în faţa credincioşilor: Episcop de Huşi. Venerat de enoriaşii care-l primeau cu covoare în faţa bisericilor pentru a nu-şi murdări pantofii, Bârlădeanu a intrat în cel mai puternic scandal al Ortodoxiei româneşti pozând, iniţial, în victimă. 

În urmă cu patru ani, trei preoţi îi cereau episcopului funcţii şi bani sub pretextul că deţin filmări extrem de compromiţătoare cu el şi le vor da publicităţii. Bârlădeanu a depus, atunci, plângere la DNA.

Un an mai târziu, cei trei preoţi erau condamnaţi, definitiv, pentru şantaj. Cu toţii sunt şi acum la închisoare. Acela a fost momentul în care obiectul ameninţărilor a devenit public.

Aşa se face că, din victimă, episcopul devenea abuzator de copii. Primul care a sărit în apărarea lui a fost chiar partenerul din filmare. Un fost elev de seminar. Atunci minor. Acum preot.

Victima: Nimic nu este adevărat. Imaginile sunt trucate. N-am fost niciodată, nu am avut nicio legătură cu episcopul în sensul ăsta.

Chiar şi aşa, Patriarhia şi Sinodul Mitropolitan au luat, în acel moment, primele decizii: "Membrii Sinodului Mitropolitan i-am cerut Episcopului Corneliu de Huşi să nu mai slujească, până când Sfântul Sinod va emite o hotărâre".

Câteva luni mai târziu, Bârlădeanu renunţa la funcţia de episcop şi se retrăgea la Mănăstirea Văratec, unde a stat până azi. Observator a avut, în exclusivitate la vremea respectivă, mărturii şocante ale unor apropiati ai preotului

Apropiat al fostului Episcop de Huși: Ştiam de mult, de când se pregătea filmarea pentru el.

Didina Branici, pedagog seminar Huși: Acolo erau nişte remarci că ar mai fi şi alţii, tot ierarhi, cei care au mai văzut caseta au spus DA, să ştiţi că eu am văzut caseta şi aşa s-a spus.

Preot: Eu, personal, nu cred că va păţi ceva Corneliu pentru că dacă el va fi sancţionat, vor trebui sancţionaţi şi alţi episcopi din Sinod.

Vasile Bănescu: A fost un episod de criză pentru Biserica Ortodoxă Română.

Astăzi, a primit mandat de arestare şi fostul arhimandrit al Episcopiei Huşilor, Sebastian Jitaru, unul dintre cei trei preoţi care l-au şantajat pe Bârlădeanu în 2016. Şi în cazul lui acuzaţiile sunt extrem de grave: viol, act sexual cu minor şi agresiune sexuală.

Potrivit unor surse din anchetă vorbim despre cel puțin trei victime până la acest moment. Toți erau minori la momentul comiterii faptelor și erau elevi la seminarul teologic din Huși.

Patriarhia şi Sfântul Sinod au transmis publicităţii un mesaj comun: abia după o decizie definitivă a Instanţei se va putea lua hotărârea irevocabilă a caterisirii.

"Biserica, prin Sfântul Sinod, a tranșat cazul fostului episcop de Huși în iulie 2017. Așteptăm derularea finală a procesului. În cazul în care se va hotărî condamnarea penală definitivă, Sfântul Sinod va putea lua la rândul său decizia irevocabilă a caterisirii", a fost mesajul transmis de Patriarhie.

Deocamdată, mandatele de arestare sunt contestate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Fostul episcop al Huşilor contestă mandatul de arestare emis pe numele său