Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video "Era un turnir de lupte între câini". Animalele crescute ca să ucidă, date înapoi proprietarilor

Decizie controversată în cel mai mare dosar de lupte ilegale de câini de la noi în ţară. Judecătorii din Cluj au hotărât că animalele crescute să ucidă şi mutilate în luptă se pot întoarce la proprietarii lor. Deşi urmele luptelor se vedeau din satelit, Poliţia Animalelor din Cluj nu a găsit nicio dovadă. Cazul a fost luat în serios abia după ce serviciile secrete americane şi Europol s-au sesizat. 

de Redactia Observator

la 12.01.2023 , 20:54

Cicatricile profunde sunt urmele supraviețuirii. Aproape 70 de câini au avut aceeași soartă. Au fost crescuți ca să ucidă, iar - într-un final - au ajuns în siguranță, la un adăpost din Cluj. Ieri, imediat după decizia Tribunalului Cluj, proprietarii au mers însă să-i ridice.

"Au venit cu un printscreen pe telefon prin care îmi arăta că hotărârea e definitivă. Au venit cu două maşini. Ceva cuşti, da, două, trei animale cred că s-ar fi putut transporta cu acele maşini", a spus directorul adăpostului, Mircea Dunca. Indivizii ar fi vizat doar campionii pe care să-i poată folosi în continuare la lupte sau să-i vândă. 

"Ceea ce a stat la baza deciziei tribunalului este lacuna legislativă. Este o decizie scandaloasă", a spus avocatul Flavia Năsălean. Decizia a fost luată în dosarul în care şapte inculpaţi, printre care un cetăţean sârb, un italian şi un ceh sunt judecaţi pentru organizarea de lupte ilegale cu câini.

Vezi și

La fiecare înfăţişare, acuzaţii cereau ridicarea sechestrului pe animale. Rechizitoriul de 73 de pagini arăta clar că e vorba de câini maltrataţi. Canisa ilegală ar funcţiona în apropierea oraşului Cluj-Napoca de un deceniu. "Nu era altceva decât un turnir de lupte între câini internaţional", a spus vicepreședinta Asociației Sirius Animal Rescue, Ana Maria Nemeş.

Pe acelaşi subiect

Serviciile secrete şi Europol, implicate în caz

Cazul a fost luat în serios, însă, abia la începutul verii trecute, după ce Europol şi serviciile secrete americane au intrat pe firul unor transferuri foarte mari de bani, deşi imaginile abuzului se vedeau din satelit încă din 2018. La marginea localităţii clujene Baciu, într-o curte privată, pământul era bătătorit în forme circulare, semn că animalele se învârteau permanent în cerc. 

Cu doar două luni înainte de descinderile anchetatorilor braşoveni, în locul de desfăşurare al luptelor au fost în control şi cei de la Poliţia animalelor Cluj. Urmele de sânge, cicatricile de pe corpul câinilor sau faptul că nu erau microcipaţi, aşa cum prevede legea, nu li s-au părut nereguli agenţilor din Cluj, astfel că nu au aplicat nicio sancţiune. 

Cetăţenii străini preferau ca luptele să aibă loc în România. Pentru confruntarea dintre doi "campioni", premiul ajungea la 15.000 de euro. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Evenimente » "Era un turnir de lupte între câini". Animalele crescute ca să ucidă, date înapoi proprietarilor