Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Escrocheria care te poate lăsa fără bani în cont. Mulţi oameni nici nu bănuiesc ce li se întâmplă de fapt

Poliţiştii români avertizează că în ultima perioadă au fost înregistrate mai multe cazuri prin care au fost comise fapte de natură penală, utilizându-se tehnica "spoofing". Aceasta este o tehnică prin care infractorii falsifică informaţiile de identificare pentru a se da drept o sursă de încredere, cum ar fi bănci sau autorităţi, cu scopul de a înşela cetăţenii de bună credinţă.

de Redactia Observator

la 20.01.2025 , 15:30

probleme la cumpărăturile online cu cardul Ce este "spoofing", escrocheria care te poate lăsa fără bani în cont - Profimedia

Polițiștii avertizează luni asupra unei alte metode de înșelăciune, în care autorii se dau drept angajați ai unei bănci și ai Poliției și le cer victimelor să transfere bani într-un cont "sigur".

Ce este "spoofing"

Potrivit IGPR, în ultima perioadă, au fost înregistrate mai multe cazuri prin care au fost comise fapte de natură penală, utilizându-se tehnica "spoofing". Autorii, folosind aplicații VoIP (voice over IP), cu numere de telefon din rețeaua națională de telefonie, contactează cetățenii, pretinzându-se angajați ai băncilor. În cadrul apelurilor, aceștia afirmă că victimele ar fi solicitat un împrumut și le cer să dezvăluie informații personale sensibile.

Articolul continuă după reclamă

Ulterior, apelul este redirecționat către o altă persoană care se recomandă ca fiind din partea Poliției și le solicită victimelor să transfere bani într-un "cont sigur", pentru a proteja fondurile. Această metodă a dus la pierderea unor sume mari de bani de către cetățenii de bună credință.

Pe acelaşi subiect

"La nivelul României, au fost înregistrate dosare penale ca urmare a faptului că persoanele vătămate au dat curs și ultimei solicitări de transfer al banilor în contul "sigur", iar din acel moment au pierdut controlul asupra fondurilor personale. Aceasta este o formă de fraudă bazată pe tehnica de spoofing, prin care autorii falsifică informațiile de identificare pentru a se da drept o sursă de încredere (bănci, autorități), cu scopul de a înșela victimele (cetățenii de bună credință)", arată IGPR.

Recomandările poliției pentru protecția cetățenilor:

  • -Nu răspundeți apelurilor telefonice nesolicitate, care vă cer informații sensibile sau transferuri de bani.
  • -Verificați orice informație primită prin canale oficiale, contactând direct instituțiile implicate.
  • -Nu transferați bani în conturi neoficiale sau suspecte!
  • -Dacă aveți suspiciuni, contactați imediat autoritățile competente (poliție, bancă etc.).
Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi început să folosiţi ChatGPT în sarcinile de zi cu zi de la serviciu?
Observator » Evenimente » Escrocheria care te poate lăsa fără bani în cont. Mulţi oameni nici nu bănuiesc ce li se întâmplă de fapt