Video

Esplanadă în faţa Gării de Nord, ultima idee a autorităţilor, în timp ce călătorii încă se confruntă cu mizeria din trenuri şi sălile de aşteptare

De Andreea Milea.
Publicat: 13.04.2021, 20:51.
Actualizat: 13.04.2021, 20:56

Pe-afară vopsit gardul, înăuntru leopardul. Pare că s-au rezolvat toate problemele cu care se confruntă călătorii din Gara de Nord, acum se lucrează la delicateţuri. Ultima idee: esplanadă în faţa gării. Asta în timp ce tencuiala cade de pe ziduri, iar oamenii sunt obligaţi să suporte o mizerie greu de descris pe peroane şi în sălile de aşteptare.

A plecat un tren din gară şi odată cu el şi promisiunile din ultimii ani. Cea mai importată dintre ele: modernizarea Gării de Nord pentru campionatul european de fotbal. Un proiect care a rămas doar la stadiul de vorbe.

Răzvan Cuc, fost ministru al Transporturilor: Toată modernizarea costa undeva. În jur de 30, 40 milioane de euro. Era pe fonduri europene iar banii pentru studiul de fezabilitate erau alocaţi. Din păcate nu l-a continuat nimeni.

Gara a rămas la fel, un focar de infecţie

Tânăr: Pe jos, e mizerie, si la băi. Cum ieşim din gară dăm de oamenii străzii iar seara, sincer să fiu, nu pot să spun că mă simt în siguranţă.

Reporter: Cum vi se pare că arată Gara de Nord din Capitală?

Bărbat: Neschimbată!

Iar trotuarul rulant care micşora distanţa dintre Gara de Nord şi Gara Basarab la un minut e muzeul neputinţei. Construit în urmă cu opt ani, a funcţionat doar un an. Vandalizările repetate l-au ţinut închis.

Trotuarul rulant din Gara de Nord, o investiţie pierdută, în valoare de 11 milioane de lei. Toată această zonă a fost vandalizată anul trecut iar acum a fost închisă de autorităţi în loc să fie reparată. Acelaşi dezastru şi-n exterior. Fără reparaţii de ani buni, pare o ruină.

Localnic: Acum 2 ani de zile au inchis aici gardul ăsta că au zis că tencuiala de aici cade. Într-un cuvânt? Lamentabil. Mizerie, neîngrijită, nevopsită de ani de zile.

Localnic: Eu am lucrat aici în 64.

Reporter: Cum era gara în 64?

Localnic: Cam tot la fel. Mai întreţinută atunci, că era mai nouă.

Autorităţi noi, alte promisiuni. Ultima idee: desfiinţarea a şase benzi de circulaţie pentru construirea unei esplanade în faţa gării. Tot în stadiul de vorbă e.

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1: O gară are nevoie de o esplanadă, de un spaţiu mare unde ne întâlnim.

Ca de obicei, primul vinovat e greaua moştenire

Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor: Din păcate, eu nu am găsit în sertarul ministerului un plan, o viziune.

Din 14 miliarde de lei pe care le are Ministerul Transporturilor la dispoziţie în acest an, 1,4 miliarde sunt pentru modernizarea infrastructurii feroviare.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Cum a reușit Claudia Radu de la Chefi la cuțite să slăbească. Ce face pe lângă sport: „Nu țin nicio dietă”
spynews.ro
Horoscopul zilei de 15 mai 2021. Află ce îți rezervă astrele
CaTine.ro
Reacții secundare ciudate pentru tânăra vaccinată din greșeală cu 4 doze: Bea și 7 litri de apă pe zi.
gandul.ro
A sărăcit familia pilotului? Soția lui Michael Schumacher vinde luxoasa vilă din Elveția cu 7 milioane de euro
prosport.ro
Atentie, romani! Aveti prin sertare astfel de carnete vechi de CEC? Puteti primi 200 de milioane
redactia.ro
Eiza Gonzalez, acoperită de un material care îi vine ca o a doua piele. Nimeni nu a putut să-și dea seama ce poartă
tvhappy.ro
Prostituată română bătută pe loc de soția unui client, lângă mașina în care a găsit-o cu el, în Italia
libertatea.ro
Angelique Kerber, gest de mare campioană la Roma! Ce a făcut după accidentarea Simonei Halep
GSP
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale lui Nicolae Ceaușescu
money.ro
Alexandru a murit la vârsta de 23 de ani, după ce a trecut prin 5 intervenţii chirurgicale. Tânărul era cunoscut de mii de români: "Rămas bun, prieten drag!"
as.ro
Lautaro Martinez și Antonio Conte s-au mutat în ring după scandalul uriaș de la Inter – AS Roma 3-1. Ionuț Radu a fost martor la „bătaie”
as.ro
Calvarul prin care a trecut vedeta care a ținut din 2015 secretă relația cu un bărbat celebru din România: "Am început să plâng!" A născut gemeni, iar după 2 ani s-a aflat cine e tatăl lor
as.ro