Antena Meniu Search
x

Video Experiment Observator. Ce vede un șofer drogat atunci când conduce: diferenţele uriașe arătate de singurul simulator din România

Lege aspră pentru şoferii prinşi băuţi sau drogaţi la volan. Vor fi condamnaţi la închisoare cu executare în cazul accidentelor rutiere cu victime. Asta după numărul celor care consumă stupefiante iar apoi conduc pe drumurile publice a crescut cu până la 10% doar în ultimul an. Aproape trei mii de şoferi au fost depistaţi drogaţi în 2022. O echipă Observator a vrut astăzi să vadă cât de mare este impactul asupra celor care consumă astfel de substanţe se urcă la volan. Totul cu ajutorul singurului simulator de acest gen din România. Un experiment ne arată.

Laurenţiu Rădulescu
de Laurenţiu Rădulescu

la 19.07.2023, 20:14

Vezi și

În prima fază, simulatorul ne testează reflexele în condiţii normale. Percepţia se schimbă complet în momentul în care cel de la volan consumă alcool sau substanţe interzise. Iar diferenţa teribilă se vede prin ochelarii virtuali, ce reproduc fidel modul în care şoferul drogat sau băut vede lumea şi reacţionează.

Reacţiile întârziate şi reflexele amorţite pot avea consecinţe devastatoare în trafic. Într-o singură secundă, maşina parcurge 18 de metri la o viteză de 60 de kilometri pe oră. 18 metri în care se poate întâmpla orice.

Reacţiile întârziate şi reflexele amorţite pot avea consecinţe devastatoare în trafic

Lauretiu Rdulescu, reporter Observator: O să facem și un experiment în caz real conducem pentru prima dată fără să avem ochelarii pe ochi, ulterior îi vom pune. Să vedem ce iese.

Pe acelaşi subiect

Cu greu străbatem traseul. Atingem trei jaloane şi nu avem niciun control. Am devenit un pericol pentru oameni nevinovaţi care circulă regulamentar.

Dan Octavian, IGPR: Lunar, în medie sunt depistaţi aproximativ 200 de şoferi aflaţi sunt influenţa substanţelor psihoactive.

Ramona Dabija, director Agenţia Naţională Antidrog: Cele mai întâlnite substanţe sunt cannabisul, urmate de substanţele psihoactive urmate de ecstay.

Doar anul trecut, aproape trei mii de români au fost prinşi drogaţi la volan. Un exemplu dramatic este cel al lui Mario Iorgulescu, fiul preşedintelui Ligii Profesioniste de Fotbal, care, spun anchetatorii, consumase alcool şi cocaină înainte de a provoca un accident mortal în Capitală.

În urmă cu trei zile a intrat în vigoare "legea Anastasia" care prevede ca şoferii băuţi sau drogaţi care ucid să facă închisoare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » Experiment Observator. Ce vede un șofer drogat atunci când conduce: diferenţele uriașe arătate de singurul simulator din România