Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Explozia de la Dedeman Botoșani. Mărturii cutremurătoare: "Toți cu arsuri și sânge pe ei". Peste 100 de oameni se aflau în magazin

Explozie uriaşă la un magazin de Dedeman, plin de clienţi, din Botoşani. 13 oameni au ajuns la spital. Patru dintre ei, în stare mai gravă, au fost transferaţi cu elicopterul SMURD la spitale de arşi din Iaşi şi Bucureşti. Iar alte elicoptere sunt pregătite să intervină în caz de nevoie. O întreagă desfăşurare de forţe, aşadar, pentru care s-a activat planul roşu de intervenţie

de Redactia Observator

la 17.07.2024 , 18:38

"Tot căzut era peste mașini, băietii țoti, cu arsuri sânge pe ei", a declarat un martor. 

"Băi omule, când a căzut tot pe mine. Mi-a căzut in cap tot tavanul"

Planul roșu a fost dezactiat începând cu ora 12.30 de minute. În total, 13 oameni au fost răniți, 12 dintre ei salvați de pompieri, iar una s-a prezentat singură în unitatea de primiri urgențe. Victimele, 10 bărbați și trei femei, cu vârstele între 32 și 63 de ani. 

Vezi și

Două persoane au fost preluate de elicoptere, iar o a trebuia urmează să fie și ea preluată. Vor fi transportate la spitalele de arși din țară. Celelalte victime prezintă arsuri cu traumatisme. 

Pe acelaşi subiect

Sunt persoane care au fost deja internate în spital, altele sunt în curs de investigații. Din primele date, explozia a avut loc în zona de birouri, care apoi a fost urmată de un incendiu. Peste 100 de persoane s-au autoevacuat, atât angajați cât și clienți. 

Echipe de căutare-salvare au fost la fața locului și au căutat cu atenție în interior pentru a găsi posibile victime. Din fericire, nu există persoane decedate. 

Explozie uriaşă la un magazin de Dedeman. Ce spun autoritățile

"Este vorba de 13 victime, 12 salvate de echipajele de pompieri, una s-a prezentat singură în UPU SMURD. Dintre acestea, 10 bărbaţi şi trei femei, cu vârste cuprinse între 32 şi 63. Un bărbat a fost intubat, ventilat mecanic, a fost preluat de elicopterul SMURD şi transportat la un spital de arşi din ţară. Celelalte victime prezintă arsuri şi traumatisme", a informat ISU.

Declarația Ministerului Sănătăţii

Ministerul Sănătăţii a anunţat că patru dintre pacienţii răniţi în explozie se află în stare gravă, doi fiind intubaţi. Pacienţii prezintă arsuri de diferite grade într-o proporţie de 10-15%, localizate în partea superioară a corpului", a precizat MS.

"Imediat dupa producerea incidentului, Ministrul Sănătăţii împreună cu Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă au luat legătura cu UPU Botoşani, Serviciul de Ambulanţă Botoşani, precum şi cu Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti (Floreasca) şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sfântul Spiridon, pentru asigurarea cât mai rapidă a asistenţei medicale pentru pacienţii răniţi", se arată în comunicat. 

Declarația lui Raed Arafat

Explozie uriaşă la un magazin de Dedeman. Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a declarat vineri, după explozia de la un magazin de materiale de construcţii din Botoşani, că un avion şi un elicopter sunt pregătite în cazul în care este nevoie să fie trimise de la Bucureşti.

"Sunt pe drum două elicoptere de la Iaşi şi Galaţi în cazul în care sunt răniţi grav să fie preluaţi. Pompierii sunt deja în curs de lichidare a incendiului. Cei care sunt răniţi, din primele informaţii, dacă nu apare altceva, sunt toţi angajaţi ai magazinului. Echipele medicale îi evaluează. (...) Avem un avion şi un elicopter pregătite în cazul în care este nevoie să fie trimise de la Bucureşti, la nevoie", a afirmat şeful DSU.

Reacție Dedeman

Compania Dedeman a transmis că o firmă externă autorizată desfășura lucrări la sistemul de alimentare cu gaz al magazinului.

"Astăzi, 7 iunie 2024, în jurul orei 10:30, în incinta magazinului Dedeman Botoșani, a avut loc o explozie urmată de un incendiu. În urma acestui incident regretabil, au rezultat persoane rănite, care au fost imediat transportate la spital. Restul persoanelor prezente în magazin în acel moment, clienți și angajați, au fost evacuați în siguranță, iar intervenția rapidă a echipelor de intervenție a permis stingerea incendiului într-un interval scurt de timp.

Menționăm că, în momentul exploziei, o firmă externă autorizată desfășura lucrări la sistemul de alimentare cu gaz al magazinului. Autoritățile investighează circumstanțele în care aceste lucrări ar putea fi asociate cu producerea exploziei.

De asemenea, subliniem faptul că magazinul Dedeman Botoșani respecta toate normele de siguranță, având toate autorizațiile și avizele necesare din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență. Funcționarea corectă a instalațiilor de protecție la incendiu a contribuit la limitarea proporțiilor acestui incident.

Prioritatea noastră este să asigurăm că toți cei afectați de acest incident primesc îngrijirea și suportul necesar. Colaborăm strâns cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență pentru a investiga și stabili cauzele exacte ale exploziei și vom reveni cu informații oficiale în momentul în care toate anchetele vor fi finalizate.

Le mulțumim echipelor de intervenție pentru promptitudinea și profesionalismul de care au dat dovadă. Eforturile lor rapide au permis gestionarea eficientă a situației și transportarea imediată a persoanelor afectate la spital.  Ne preocupăm să sprijinim recuperarea victimelor și vom pune la dispoziție toate resursele necesare în acest scop" este punctul de vedere transmis de compania Dedeman.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Evenimente » Explozia de la Dedeman Botoșani. Mărturii cutremurătoare: "Toți cu arsuri și sânge pe ei". Peste 100 de oameni se aflau în magazin