Antena Meniu Search
x

Explozie la Uzina Mecanică Băbeni. ITM a deschis o anchetă în urma incidentului în urma căruia au murit patru pesoane

Tragedie la uzina de armanent de la Băbeni! Patru oameni au murit şi alţi trei au fost răniţi după ce un proiectil a explodat în timpul unei acţiuni de dezamorsare. O operaţiune standard, care a avut un sfârşit tragic. Procurorii şi inspectorii de la ITM au deschis anchete. 

de Redactia Observator

la 19.11.2021, 13:47

Vezi și

Alarma s-a dat la 15:56 ieri după-amiază. Mai mulţi angajaţi participau la dezarmorsarea muniţiei scoase din uz. Totul s-a întâmplat în timpul acestei proceduri standard. La un moment dat, un proiectil a explodat, iar suflul deflagraţiei a fost atât de puternic, încât oamenii au fost pur şi simplu spulberaţi. 

Inspector şef Dan Pascaru, ISU Vâlcea: Spaţiul în care s-a produs era un spaţiu foarte mic şi din cauza aceasta s-a întâmplat această nenorocire. 

Sebastian Fârtat, prefect Vâlcea: A avut loc o explozie, în procesul de asanare a unui proiectil. Probabil din cauza nerespectării întocmai a procedurii, s-a întâmplat o tragedie. Avem 4 persoane decedate şi trei rănite. 

Schijele din proiectilul explodat le-au provocat muncitorilor fracturi şi plăgi grave la nivelul feţei. 

Pe acelaşi subiect

Dan Pascaru, inspector șef ISU Vâlcea: Din informaţiile de la faţa locului, au fost şi victimele în încăpere, dar de fapt erau în exteriorul încăperii, pe un hol care face accesul către acea încăpere. 

La sosirea primelor echipaje, cei trei răniţi se aflau deja în curtea uzinei. Au primit primul ajutor preţ de câteva minute, după care au fost transportaţi la Spitalul Judeţean. Două dintre cele trei victime au suferit răni minore şi sunt în afara oricărui pericol. 

Dan Ponoran, Spitalul de Urgență Vâlcea: Un al treila caz puţin mai complicat, o persoană de sex feminin de 52 de ani care a prezentat o amputaţie de falangă distală la două degete şi multiple plăgi de la braţe la nivelul toracelui.

ITM a deschis o anchetă privind explozia de la Uzina Mecanică Băbeni

Procurorii vâlceni au deschis un dosar penal pentru mai multe infracţiuni legate de nerespectarea regimului materiilor explozive, dar şi pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală. O altă anchetă a fost deschisă de Inspectoratul Teritorial de Muncă. 

Dan Pascaru ISU Vâlcea: Făceau o prezentare la întregul personal, ca altfel nu aveau ce să caute acolo cele şapte persoane, cum se dezarmosează modelul respectiv. În încăperea respectivă nu trebuia să fie decât o singură persoană. Faptul că au fost mai multe persoane se presupune că se făcea o instruire, o evaluare, ceva de genul acesta. 

Cel care i-ar fi instruit pe ceilalţi muncitori ar fi fost şef de echipă, cu o experienţă de peste 25 de ani în domeniu. Iar aceasta nu este singura tragedie petrecută în curtea acestei uzine. În 2019, un tânăr de 22 de ani a murit tot în urma unei explozii

În uzina de la Băbeni, dezamorsarea muniției este principala activitate. Aici ajunge muniție din toată lumea, inclusiv din Asia. Uzina Mecanică Băbeni a fost înființată în 1983 și este concentrată pe producția de tehnologie militară. Este o companie certificată ca furnizor pentru Ministerul Apărării din România şi pentru NATO. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Explozie la Uzina Mecanică Băbeni. ITM a deschis o anchetă în urma incidentului în urma căruia au murit patru pesoane