Antena Meniu Search
x

Familia fetiţei împuşcate de un poliţist în Maramureş depune plângere penală

O fetiţă de şapte ani a fost împuşcată de poliţişti, într-o operaţiune care ridică multe semne de întrebare. Agenţii urmăreau contrabandişti de ţigări, dar le-a căzut în plasă un şofer care circula cu numere false. Au plecat într-o urmărire ca în filme în care au tras nu mai puţin de şapte cartuşe.

De Redactia Observator la 21.06.2019, 19:47
Vezi și

O fetiţă de şapte ani a fost împuşcată de poliţişti, într-o operaţiune care ridică multe semne de întrebare. Agenţii urmăreau contrabandişti de ţigări, dar le-a căzut în plasă un şofer care circula cu numere false. Au plecat într-o urmărire ca în filme în care au tras nu mai puţin de şapte cartuşe. Unul a ricoşat şi a rănit copilul în picior. Misiunea este acum subiectul unei anchete în Poliţie, dar mama fetiţei vrea să îşi caute dreptatea şi în instanţă.

Mihaela Şordea, mama fetiței rănite: Îi dau în judecată, ce să fac?!? Păi dacă îmi omora copilul?!?

Bunicul fetiţei împuşcate de poliţişti reclamă o tentativă de omor

Femeia este susţinută de bunicul fetiţei, care spune că "dacă îi împuşcau pe toţi trei sau toţi patru? Asta-i lege pentru ei? Este tentativă de omor, doamnă!".

Ceea ce ar fi trebuit să fie o acţiune de prindere a contrabandiştilor s-a transformat într-un asalt cu focuri de armă asupra unor copii, acuză familia. 

Trei minori erau în maşina condusă de un şofer de 23 de ani. Două surori, de 7 şi cinci ani, şi unchiul lor, un adolescent în vârstă de 16 ani. 

Se întorceau acasă de la bunici, când, în comuna Poienile de Sub Munte, un echipaj de Poliţie venit tocmai din Bucureşti le-a făcut semn să oprească. Pentru că circula cu numere false, şoferul a accelerat. Aşa a început urmărirea periculoasă. 

Unchiul fetiţei împuşcate de poliţişti acuză că ofiţerii l-au lovit şi pe el

Unchiul fetiţei, un băiat de 16 ani, prezent şi el în maşină, spune că "urmărirea a durat cam cinci minute, cu totul, iar poliţiştii au început să tragă. Ne-am speriat".   

Aproape trei kilometri a parcurs şoferul cu poliţiştii pe urme. Când a traversat albia unui râu, a început ploaia de gloanţe. 

Pe caroseria maşinii au fost găsite şase urme de glonţ, deşi s-au tras şapte cartuşe.

Anchetatorii au dus la expertiză o roată pe care au găsit-o desumflată pentru a se afla dacă a fost spartă tot de un cartuş. 

În cele din urmă, s-a stabilit că cel de-al şaptelea glonţ a fost de fapt primul, tras în plan vertical, pentru avertisment.  

Mihaela Şordea, mama fetiței rănite: Jeepul nu era înmatriculat şi ei când au văzut că Poliţia vine peste ei, s-au speriat şi au fugit. Şi apoi au dat cu gloanţele şi nu se opreau

În goana nebună şi pe terenul accidentat, un glonţ a pătruns prin podeaua maşinii şi a ricoşat în piciorul fetiţei de şapte ani, aflată pe bancheta din spate. 

Şoferul a abandonat maşina cu tot cu copii în ea şi a fugit printr-o livadă. Poliţiştii au găsit-o pe fetiţă rănită şi i-au acordat primul ajutor. Tot atunci, misiunea controversată a luat o altă turnură, spune unchiul copilei.

Unchiul fetiţei, băiatul de 16 ani prezent în maşină, reclamă faptul că "după ce a venit Poliţia acolo, mi-au dat două palme", în timp ce bunicul fetiţei spune că "nici într-un mistreţ nu tragi aşa! Este anormal, domnule. Şi eu am lucrat la Frontieră 19 ani, dar nu am tras în nimeni. Întrebaţi pe cine vreţi dacă am tras în cineva". 

Două dosare penale deschise în urma acestui incident

Şoferul a fost găsit câteva minute mai târziu şi dus la audieri. Fetiţa a fost transportată de urgenţă la spital. Glonţul a rănit-o la laba piciorului, iar astăzi a fost operată. 

Zoltan Balko, medic coordonator UPU Baia Mare: Nu a fost vorba despre o plagă care să pună viaţa în pericol

Familia este hotărâtă să depună plângere împotriva agentului care a rănit-o pe copilă. Misiunea s-a lăsat cu două dosare penale. Unul, pe numele şoferului fugar, acuzat de conducerea unui vehicul neînmatriculat și lăsarea fără ajutor a unei persoane aflate în dificultate, şi unul care vizează intervenţia poliţiştilor, în care se fac cercetări pentru vătămare corporală din culpă şi neglijenţă în serviciu. 

Judeţul Maramureş este considerat nordul sălbatic, tocmai din cauza traficului cu ţigări de contrabandă. 

În transporturile ilegale de la graniţa cu Ucraina sunt folosiţi deseori copii, pentru că, potrivit legii, ei nu răspund penal. 

Fenomenul ia amploare, în timp ce autorităţile române sunt depăşite de situaţie. Aici, în timpul acţiunilor de capturare a infractorilor, sunt trase cele mai multe focuri de armă din toată ţara. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Evenimente » Familia fetiţei împuşcate de un poliţist în Maramureş depune plângere penală