Antena Meniu Search
x

Fanii vloggerului Colo, amenințări la adresa unei tinere care a depus plângere împotriva acestuia

Pentru prima dată, un vlogger român plăteşte cu libertatea pentru ideile periculoase pe care le lansează în spaţiul public. Alexandru Bălan, zis şi Colo, şi-a petrecut noaptea după gratii şi va rămâne timp de două luni sub control judiciar, pentru că a instigat la violarea copilelor ce se îmbracă provocator. Tânărul, urmărit de sute de mii de copii şi tineri, nu mai are voie să posteze clipuri.

Laurenţiu Rădulescu
de Laurenţiu Rădulescu

la 10.06.2020, 22:09

Vezi și
  • Colo a fost plasat sub control judiciar pentru următoarele 60 de zile.
  • Vloggerul se consideră nevinovat.

Limbajul obscen şi instigarea la violenţă şi chiar viol al minorelor au scandalizat deopotrivă părinţi, dar şi poliţişti. Vloggerul Colo şi-a petrecut noaptea după gratii. 

Colo a fost chemat la audieri seara trecută şi, după patru ore de explicaţii, a ieşit încătuşat şi flancat de poliţişti. 

La ieşirea din secţie, vloggerul a fost întâmpinat de o parte dintre fanii săi. Cei mai mulţi, copii şi adolescenţi. 

Semn că fanii i-au luat în serios postările este şi drama prin care trece o tânără ce a făcut plângere penală împotriva lui. Fata le-a povestit reporterilor Observator că a primit un val de ameninţări pe reţelele sociale.

Victimă amenințată: Majoritatea celor care mi-au trimis amenințări erau adolescenți. Mi s-a spus că or să mă prindă și o să mă violeze. Că ar trebui să mă prindă Dincă, criminalul din Caracal, și o să mă omoare. Că o să mă prindă, o să caute unde stau și o să dea cu mașina peste mine.

Tot încătuşat, vloggerul a ajuns astăzi în faţa judecătorilor. 

Alexandru Bălan pledează pentru nevinovăţia sa. Este pentru prima dată în România când un vlogger e cercetat pentru conţinutul pe care l-a dispus în mediul online. 

Andreea Rusu, directoare executivă Centrul Filia: Din acest motiv ni se pare foarte important acest caz pentru că poate stabili un precedent şi poate dovedi că atunci când îţi exprimi nişte opinii care sunt ilegale în spaţiul public poţi să fii şi ar trebui să fii sancţionat.

Vloggerul a scăpat de arest, dar va fi sub control judiciar timp de 60 de zile pentru infracţiunea de instigare publică. În tot acest timp nu are voie să posteze pe reţelele de socializare. Va urma un proces şi riscă până la trei ani de închisoare. 

Alexandru Bălan are 850 de mii de urmăritori pe Youtube şi 400 de mii pe Instagram. Pe lângă banii obţinuţi din publicitate, vloggerul îşi rotunjea veniturile cu donaţii directe de la fanii săi. 

România este ţara europeană cu cea mai ridicată toleranţă la viol, potrivit Eurobarometrului din 2016. Astfel, 30% dintre români cred că violul este justificat dacă victima a băut alcool sau a consumat droguri, iar 25% cred că violul este justificat dacă victima poartă haine provocatoare sau merge acasă cu agresorul. 

Un proiect de lege care prevede ca violența cibernetică, adică hărţuirea sau ameninţările online, să fie încadrată la violență domestică a trecut chiar astăzi de Parlament. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » Fanii vloggerului Colo, amenințări la adresa unei tinere care a depus plângere împotriva acestuia