Antena Meniu Search
x

Fănică Pleșcan, bandit care arunca bancomate în aer în Belgia, urmărit și prins în lanul de porumb, în Bihor

Fănică Pleșcan, un bandit care arunca bancomate în aer în Belgia, a fost urmărit și prins în lanul de porumb, în Bihor. Banda lui strânsese din jafuri pest 700.000 de euro.

Cosmin Stăniloiu
de Cosmin Stăniloiu

la 30.09.2020, 10:16

Bandiți români
Bnadții români surprinși de camerele de supraveghere la banca din Herselt, unde au dat o spargere - Parchetul Antwerp / Peter Vanderveken
  • Banda lui Fănică a dat sargeri și în Anglia, Germania, Luxemburg și Italia.
  • Banditul a fost urmărit de polițiști prin lanuri de porumb și prin curțile caselor.

Un bărbat în vârstă de 42 ani din Tecuci, urmărit internaţional pentru jafuri armate, a fost prins de poliţiştii din Tinca, Bihor, după o urmărire ca-n filme şi urmează să fie predat autorităţilor din Belgia. Împreună cu alţi români, Fănică Pleșcan e acuzat că a detonat bancomate în şase oraşe din Belgia, dar şi în Germania, Luxemburg, Anglia şi Italia, valoarea pagubei depășind 700.000 euro, numai în cazul băncilor belgiene.

Potrivit informaţiilor comunicate de autorităţile judiciare belgiene, în urma cercetărilor desfăşurate, gruparea de hoţi era formată din mai mulţi români, trei fiind deja identificaţi: Robert Marius Neagu şi Nicuşor Cătălin Spânu, arestaţi deja pe teritoriul Belgiei, și Fănică Pleșcan, cel din urmă dat în urmărire internaţională în vara acestui an și prins în Bihor.

Pleșcan se afla într-un Audi cu numere străine condus de un alt gălăţean, când un poliţist rutier le-a făcut semn să oprească pe o stradă din oraş, pentru un control de rutină, scrie Bihoreanul. Şoferul nu a oprit, ci a demarat în trombă, maşina fiind urmărită apoi şi dată în consemn în judeţ, fiind blocată în localitatea Tulca. Aici, însă, poliţiştii au constatat că în mașină se afla doar şoferul, care a şi rămas astfel fără permis de conducere. 

Pasagerul din Audi coborâse în Gurbediu, unde s-a pitit într-un lan de porumb, acolo fiind găsit de unul din poliţiştii din Tinca, porniţi în căutarea lui. Când a dat cu ochii de agent, bărbatul a luat-o la goană, fiind urmărit câţiva kilometri buni, prin lanurile de porumb şi grădinile localnicilor, până să fie prins. Întrebat de acte, bărbatul a prezentat poliţiştilor cartea de identitate a unei alte persoane, motiv pentru care s-a ales cu dosar penal și pentru fals privind identitatea şi uz de fals. 

Pe acelaşi subiect

Poliţiştii din Tinca şi-au dat seama că au realizat o "captură" serioasă abia după ce l-au identificat. Numai în cazul bancomatelor detonate Herselt, Arlon, Stabroek, Essen și Sint-Niklaas, paguba băncilor se ridică la peste 700.000 euro. Şi nu e tot, căci Fănică Pleşcan are un cazier judiciar cu fapte întinse pe trei pagini, cu condamnări începând din 1996, atât în România (Timişoara, Tecuci, Galaţi), cât şi în străinătate (în Belgia şi Italia).

Bărbatul ridicat de poliţiştii din Tinca a fost preluat, luni, de polițiștii Compartimentului Urmăriri din Poliţia Bihor, care l-au dus la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel, unde procurorul a dispus reţinerea lui pentru 24 de ore.

Marţi, Pleșcan a fost prezentat la Curtea de Apel Oradea cu propunere de arestare provizorie, în vederea predării către autoritățile belgiene, propunere care a fost admisă, fiind dispusă, însă, doar pentru 15 zile.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Fănică Pleșcan, bandit care arunca bancomate în aer în Belgia, urmărit și prins în lanul de porumb, în Bihor