Antena Meniu Search
x

Video Fenomen rar la malul mării. Ce este cliffing-ul şi cum reuşeşte Marea Neagră "să ridice" dune de 2 metri

Dune înalte chiar şi de doi metri s-au format la malul mării după furtunile din iarnă. Valurile imense au "muşcat" din plaje şi au dus la fenomenul de cliffing - formarea zidurilor de nisip. Conducerea Apele Române promite ca rezolva înainte de vacanţa de 1 Mai şi Paşte. 

de Redactia Observator

la 11.03.2024, 21:13

Vezi și

Fenomenul de cliffing se vede cel mai bine în staţiunea Mamaia. Marea a format aici un zid înalt de-a lungul ţărmului iar intrarea în apă pe o porțiune de câteva sute metri este extrem de dificilă. 

"Furtunile din această iarnă cu vântul care a suflat la rafală chiar şi cu 70 de kilometri pe oră, dar şi valurile puternice au lovit în mal unde au creat dune chiar şi de 2 metri", transmite Andreea Filip, reporter Observator. 

Fenomen rar la malul mării

Eroziunea puternică se înregistrează după ce plajele au fost lărgite cu nisip scos direct din mare. Nivelul apei rămâne relativ constant pe timpul verii, însă, iarna, în sezonul vijeliilor, marea învolburată trage tone de nisip înapoi în larg. 

"În urma procesului de înnisipare,  intrarea în apă aici, în staţiunea Mamaia, este foarte bruscă, aşa că valurile sunt foarte mari la mal şi acţionează cu putere", transmite Andreea Filip, reporter Observator. 

Adrian Bălbă - doctor în științe: Tipul acesta de nisip începe să se compacteze, aproape să se mineralizeze. Sunt mai multe straturi depuse care sunt compactate prin greutate. De aici, operatorul de plajă vine şi mai aduce nisip, completează, nisip care va pleca mai departe spre mare. 

Până când natura va redistribui nisip şi pe porţiunea aflată sub valuri, aproape de mal, trebuie să ne obişnuim cu difierenţa mare de nivel la intrarea în apă. 

Răzvan Mateescu - cercetător INCDM: La noi s-a uitat de aria de îmbăiere, s-a urmărit doar plaja şi produce acest fenoment de cliffing care este neplăcut până în momentul în care se vine cu nivelarea. Cu intrarea în apă o să mai aşteptăm vreo 10 ani. 

Nici nisipul nu mai este la fel de fin ca odinioară, se plâng turiştii. Autorităţile promit că vor rezolva problema până la începerea sezonului estival. 

Hristu Uzun, directorul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral: Am făcut câteva grămezi mai mari, în jur de patru, pentru a avea un nisip de calitate, astfel încât, după ce se întâmplă fenomenul de cliffing, nivelăm şi lăsăm nisipul fin în zonă. 

Ziduri de nisip s-au ridicat şi în alte staţiuni

Plajele din Eforie au fost şi ele în proces de înnisipare, dar din acest sezon turiştii le vor găsi finalizate. În aprilie, o mare parte din ele vor fi scoase la licitaţie, după ce contractele au expirat. Prea târziu, însă, se plâng administratorii, pentru tradiţionalul start al sezonului estival la data de 1 Mai. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Fenomen rar la malul mării. Ce este cliffing-ul şi cum reuşeşte Marea Neagră "să ridice" dune de 2 metri