Video Fenomenul care apare vara și care poate duce la accidente grave pe Autostrada Soarelui: "Până la km 130 este riscul cel mai mare"
Soarele, un pericol pentru şoferi pe Autostrada Soarelui şi nu numai. În zilele senine de vară, efectul de oglindă şi fata morgana pot orbi pentru câteva secunde conducătorii auto. Secunde care pot face diferenţa între viaţă şi moarte. Există anumite zone pe autostrăzi, cunoscute de poliţişti, unde astfel de fenomene sunt accentuate. Echipa Observator a făcut un experiment la răsărit chiar într-un astfel de loc.
Autostrada Soarelui e demnă de numele ei. La anumite ore, lumina este atât de puternică încât orbeşte şoferii. Dimineaţa, de exemplu, razele soarelui transformăă şoseaua dreaptă într-o fâşie strălucitoare, iar efectul de oglindă ne ia ochii.
Cosmina Balint, reporter Observator: Suntem pe autostrada A2 în drum spre Constanţa. Este ora 6:21, noi suntem acum la km 76, iar razele de soare bat destul de puternic la acestă oră în asfalt. Vizibilitatea este destul de redusă, eu abia dacă pot să îi văd pe cei din faţa mea iar acest lucru se întâmplă şi pentru cei care vin din spate, deci trebuie să fim foarte atenţi. Poliţiştii spuneau că în acest tronson, până la km 130 este riscul cel mai mare de a face accident pe această autostradă.
La anumite ore, lumina este atât de puternică încât orbeşte şoferii
Fenomenul este întâlnit în special pe drumurile drepte atât la răsărit, cât şi la apus. În timpul zilei, când temperatura la nivelul asfaltului este uriaşă, apare un alt miraj ce ne pune în pericol la volan: efectul fata morgana.
Emil Gâtej, expert conducere defensivă: Asistăm în această perioadă la aceste fenomene optice extrem de complexe. E vorba de diferenţele de temperatură a aerului. Distorsionează imaginea, ne ia prin surprindere, îl putem încadra în categoria iluzilor optice. Să nu uităm că un automobil se deplasează cu o viteză de 20m pe secundă, prin urmare în secunda aia când noi nu am văzut nimic deja am parcurs 20m în care nu ştim ce am făcut. Trebuie să adaptăm viteza astfel încât să avem timpul necesar de reacţie.
Prin urmare, vigilenţa şi o pereche bună de ochelari de soare ne pot feri de accidente.
Emil Gâtej, expert conducere defensivă: Ochelarii de soare ne ajută dar atenţie, de exemplu, la intrarea de la lumină la întuneric. Ni se pare că am orbit când am intrat într-un pasaj şi nu mai vedeam benzile, nu mai ştim pe unde să o luăm pentru o jumătate de secundă.
Capcanelor luminoase de pe şosea li se adaugă vara căldura care agită şoferii. Iar oboseala pune capac unui drum care ar trebui să fie o plăcere. Pregătirea maşinii înainte de concedu este esenţială. Iar vizita la service înainte de un drum lung este obligatorie, spun specialiştii.
Emil Gâtej, expert conducere defensivă: În momentul în care aerul se încălzeşte la nivelul solului începe să apară riscul de explozie la nivelul anvelopelor. Trebuie să avem o atenţie crescută pentru că aderenţa se modifică foarte mult. Depinde de ce anvelope avem pe maşină. Dacă presiunea nu este corect făcută, putem asista la un fenomen de supra presiune la nivelul anvelopei, crescând riscul de explozie.
Vara trecută 238 de persoane şi-au pierdut viaţa în accidente rutiere.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰