Antena Meniu Search
x

Video Ferma Dacilor funcționa de 10 ani fără autorizaţii. Explicaţia patronului: "Nu mă dezic de ce am făcut, dar birocrația se pare ca a învins iar"

După o lungă tăcere, o spovedanie publică la fel de lungă. Patronul de la Ferma Dacilor şi-a spus pe Facebook varianta lui despre tragedia din a doua zi de Crăciun. Incendiul care a omorât opt oameni, inclusiv pe fiul lui de 11 ani, a fost pus de o mână criminală, spune el. Cornel Dinicu se declară victima perfectă şi dă vina pe autorităţi - birocraţia l-ar fi obligat să deschisă pensiunea fără autorizaţii. 

Cristina Filip
de Cristina Filip

la 31.12.2023, 19:28

Vezi și

"Acestea sunt nopțile de priveghi ale fiului meu" - aşa începe postarea pe Facebook patronul pensiunii. "Mesajul acesta e spovedania publică pe care nu mă așteptam să o fac vreodată, e durerea unui tată care își îngroapă fiul", continuă el, şi spune "Am înțeles că după înmormântarea fiului urmează să fiu arestat". Explică în continuare că vrea să spună adevărul său.

Cristina Filip, reporter Observator: "Procurorii au amânat audierea lui Cornel Dinicu pentru a-i da timp să-şi înmormânteze fiul în vârstă de 11 ani şi să-şi revină din şoc. Totuşi, zilele viitoare, el va trebui să dea explicaţii în legătură cu tragedia de la Ferma Dacilor, unde şi-au pierdut viaţa 8 persoane."

Cum explică patronul de ce a funcţionat Ferma Dacilor 10 ani fără autorizaţii?

În lunga postare, patronul spune versiunea sa - de ce a funcţionat ferma 10 ani fără autorizaţii de construcţie şi de securitate la incendiu.

Pe acelaşi subiect

Cornel Dinicu, patronul Fermei Dacilor: "Documentele pe care le cereau (autorităţile - n.r.) erau imposibil de obținut. (...) Nu mă dezic de ce am făcut, dar birocrația se pare ca a învins iar. (...) N-am găsit nici rezolvare, nici înțelegere de la autorități."

Procurorii anticorupţie îl contrazic. Au redeschis o anchetă care arată că pompierii care ar fi trebuit să îl controleze şi să îi închidă pensiunea, de fapt îi protejau afacerea ilegală. 

Raed Arafat, şeful DSU: "Acest amplasament putea să fie închis. Aveam baza legală de închidere a acestui amplasament."

Nicolae Marius Sora, primar Gura Vadului: "Normal ar fi trebuit să ceară o autorizaţie de funcţionare. Pe care n-au cerut-o. Atât pot să spun."

Cornel Dinicu este convins că incendiul din a doua zi de Crăciun a fost pus provocat intenţionat, aşa cum a mărturisit într-o discuţie în exclusivitate cu echipa Observator. În spovendania de pe Facebook revine...

"Această nenorocire s-a întâmplat în casa mea, la petrecerea de Crăciun cu familia mea și musafirii mei. De ce cred că e o mână criminală? Pentru ca eu sunt victima perfectă. Trecutul meu mă face să nu fiu credibil. Trebuie să aflu cine mi-a ucis familia, apropiații!  Este extrem de suspect modul în care (pensiunea - n.r.) aceasta a ars și rapiditatea cu care flăcările s-au extins", a scris Cornel Dinicu.

Cristina Filip, reporter Observator: "Coincidenţă sau nu, un incendiu puternic de vegetaţie a izbucnit, ieri, în apropiere de Ferma Dacilor. Chiar pe dealurile din spate, zeci de pompieri s-au chinuit ore bune să stingă flăcările care s-au extins pe o suprafaţă de peste 8 hectare. Anchetatorii urmează să stabilească acum dacă focul a fost pus intenţionat."

Cum ar fi funcţionat Ferma Dacilor 10 ani fără autorizaţiile necesare?

Patronul de la Ferma Dacilor răspunde şi informaţiilor DNA care spun că ar fi cumpărat influenţa politicienilor, poliţiştilor şi a pompierilor, ca să îşi continue, cu permisiunea lui, afacerea fără aprobări. Procurorii spun că multe autorităţi mâncau şi beau gratis sau cu reducere la restaurantul pensiunii. Cornel Dinicu neagă, însă, că ar fi profitat de prieteni sus-puşi sau de favoruri.

"Niciodată nu m-a interesat cine, ce funcție avea. Încercam mereu să ne fidelizăm clienții prin metodele normale practicate de orice restaurant/pensiune. Nu aveam autorizație de construire tocmai pentru că nu aveam relații bune cu politicul", a mai scris patronul.

Chiar angajaţii lui îl contrazic, însă, martori la multe chefuri cu persoane influente. 

Angajat: "Nici nu vă imaginaţi câtă spumă a ţării a fost aici! Nici n-aveţi idee!"

După tragedia de la Ferma Dacilor, pompierii au început un val de controale. Concluziile sunt dramatice. Peste 3.000 de obiective turistice nu au autorizaţie de securitate la incendiu. 200 de pensiuni din toată ţara au primit sancţiuni de un milion 200 de mii de lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » Ferma Dacilor funcționa de 10 ani fără autorizaţii. Explicaţia patronului: "Nu mă dezic de ce am făcut, dar birocrația se pare ca a învins iar"