Antena Meniu Search
x

Video Dezvăluirea unui angajat al Fermei Dacilor: "E unul piroman. Se ştie, dar nu îl prind". Pompierii ar fi fost mituiţi cu lăzi de vin şi chiuvete

Două înmormântări şi trei concluzii amare în tragedia de la Ferma Dacilor. Pompierii care aveau datoria să închidă pensiunea clandestină s-au lăsat cumpăraţi cu petreceri, şefii lor ştiau tot, iar mita de la ISU Prahova varia de la vin, la chiuvete şi mobilă. Astăzi, două victime au fost conduse pe ultimul drum, iar un foc suspect a izbucnit nu departe de ruinele pensiunii. 

Cristi Popovici
de Cristi Popovici

la 30.12.2023, 19:26

Vezi și

A fost o nouă zi a înmormântărilor, după incendiul de la Ferma Dacilor, care a curmat opt vieţi. Cornel Dinicu, patronul complexului, şi-a condus pe ultimul drum fiul de 11 ani. 

Tot astăzi a fost înmormântat şi Adrian Marinescu, unul dintre tinerii care se dusese la pensiune să petreacă de Crăciun. 

"E unul aici care e piroman. Se ştie de el, dar nu îl prind"

Între timp, continuă ancheta care trebuie să elucideze cauza dezastrului. Patronul urmează să fie audiat. Într-o declaraţie în exclusivitate pentru Observator, s-a arătat convins că focul a fost pus intenţionat.

Pe acelaşi subiect

Cornel Dinicu, patron Ferma Dacilor: Ne-au dat foc. Să ne facă rău, să ne distrugă. Nu să mă omoare, că eu nu mai am duşmani de mulţi ani. Oamenii fac rău pur şi simplu.

La fel cred şi angajaţii complexului.

Angajat Ferma Dacilor: E unul aici care e piroman. Ăla dă foc la astea. Se ştie de el, dar nu îl prind.

Astăzi, un nou incendiu a izbucnit în apropierea complexului turistic din Tohani

Cristi Popovici, reporter Observator: Incendiul de vegetaţie uscată se manifestă pe o suprafaţă mare de câteva hectare şi înaintează cu repeziciune din cauza vântului foarte puternic. Flăcările s-au apropiat la aproximativ 200 de metri de căsuţele de la Ferma Dacilor care nu au fost afectate de dezastrul de acum câteva zile.

Între timp, DNA a redeschis ancheta legată de modul în care pompierii de la ISU Prahova protejau pensiunea fără autorizaţie. Ultimul control la Ferma Dacilor, făcut în 2019, a fost o formalitate. 

Ca să închidă ochii la nereguli, Cornel Dinicu organiza petreceri gratuite pentru pompieri

Cristi Popovici, reporter Observator: Pompierii au notat în raport doar că patronul nu le-a arătat autorizaţia pentru securitatea la incendiu. Cornel Dinicu a primit un avertisment în locul amenzii de 10.000 de lei, prevăzute de regulament. S-a revanşat o lună mai târziu, când a organizat şi plătit din banii săi o petrecere, la Ferma Dacilor, pentru conducerea ISU Prahova.

Chermezele pentru oamenii legii erau obişnuite la Ferma Dacilor. Poliţiştii din Sindicatul Naţional beneficiau de reducere 20% la masă şi cazare, pe baza unui parteneriat.

Raed Arafat, şeful DSU: Acest amplasament putea să fie închis. Aveam baza legală de închidere a acestui amplasament.

Oamenii legii, mituiţi cu lăzi de vin şi chiuvete

Pentru asta, pompierii ar fi trebuit să continue controalele. Dar asta nu s-a întâmplat. Din contră, într-un raport pentru şefii de la Bucureşti, ISU Prahova menţiona, în mod fals, că Ferma Dacilor nu are nevoie de autorizaţie de securitate la incendiu. Ancheta DNA îl indică pe Dumitru Elisei Tiberiu, fost prim adjunct ISU Prahova, drept principalul protector al patronului Dinicu. El a condus inspecţia de la Ferma Dacilor.

Cristi Popovici, reporter Observator: Potrivit DNA, prim-adjunctul inspectorului şef din Prahova şi echipa erau obişnuiţi să primească atenţii, în urma controalelor. Dumitru Elisei Tiberiu şi-a luat mobilă cu 20% reducere, după o inspecţie la o fabrică de profil şi s-a ales cu o ladă de vinuri după o inspecţie la o cramă. De asemenea, a primit gratis o chiuvetă, după un control la o fabrică de ceramică.

Dosarul DNA deschis în 2019 a fost clasat anul acesta în martie. Procurorii au spus că nu au probe suficiente. A fost reluat, însă, după tragedia din a doua zi de Crăciun. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » Dezvăluirea unui angajat al Fermei Dacilor: "E unul piroman. Se ştie, dar nu îl prind". Pompierii ar fi fost mituiţi cu lăzi de vin şi chiuvete