Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video EXCLUSIV. Primele declaraţii făcute de patronul Fermei Dacilor: "Ne-au dat foc. Să ne facă rău, să ne distrugă"

Patronul de la Ferma Dacilor a apărut pentru prima dată în public la patru zile de la tragedia în care au murit opt oameni. Cornel Dinicu a venit la priveghiul fiului său de 11 ani, care şi-a găsit sfârşitul în incendiul devastator. A găsit puterea să vorbească despre ce s-a întâmplat. În exclusivitate pentru Observator spune că este convins că focul a fost pus de cineva care a vrut să îi îngroape afacerea. Între timp, ancheta merge mai departe şi apar acuzaţii tot mai grave chiar de la vârful ministerului de Interne. Şeful DSU spune că inspectorii ISU Prahova au făcut controale în funcţie de interese. 

de Cristi Popovici

la 29.12.2023 , 19:19

Îmbrăcat în negru, cu portretul fiului în braţe şi consolat de prieteni, Cornel Dinicu, patronul Fermei Dacilor, a venit la priveghiului fiului său, Victor. Într-o discuţie cu echipa Observator, administratorul pensiunii şi-a spus propria versiune asupra tragediei: e convins că o mână criminală a pus focul.

Patronul Fermei Dacilor e convins că incendiul a fost provocat de o mână criminală

Cornel Dinicu, patronul Fermei Dacilor: Ne-au dat foc. Să ne facă rău, să ne distrugă. Nu să mă omoare, că eu nu mai am duşmani de mulţi ani. Oamenii fac rău pur şi simplu.

Vezi și

Între timp, autorităţile se întrec în anchete pe măsură ce şirul neregulilor de la Ferma Dacilor e tot mai evident. Mai marii din Ministerul de Interne cred că tragedia ar fi putut fi evitată dacă instituţiile statului îşi făceau treaba. Mai mult, inspectorii ISU l-ar fi protejat pe administratorul complexului care nu avea autorizaţie de securitate la incendiu, în loc să-l sanţioneze.

Pe acelaşi subiect

Raed Arafat, şeful DSU: În 2019, în cadrul controlului care s-a făcut, acest amplasament putea să fie închis.

Benone Duduc, adjunct IGSU: Organizarea controlului la Ferma Dacilor s-a realizat prin încălcarea documentelor de planificare şi neasigurarea pregătirii controlului, conform regulamentului privind activitatea preventivă desfăşurată de IGSU şi unităţile subordonate. Deci aici probabil că putem vorbi şi de un fals în documente.

Ultima inspecţie la Ferma Dacilor a fost făcută în 2019

Prim-adjunctul inspectorului şef ISU Prahova a condus 2019 inspecţia la Ferma Dacilor deşi nu avea atribuţii de control, arată raportul şefilor săi. Între timp, Dumitru Elisei Tiberiu, s-a pensionat pentru că din cauza suspiciunilor i s-a retras accesul la informaţii clasificate. Şi nu e tot. El ar fi făcut presiuni asupra inspectorilor și ar fi modificat documente.

Benone Duduc, adjunct IGSU: O altă constatare. Impunerea unei stări de temere şi presiune asupra inspectorilor, care se împotriveau stilului de conducere practicat în scopul obţinerii unor interese personale.

Cei 8 oameni care şi-au găsit sfârşitul în incendiu ar fi putut să scape

Un prim raport arată că cele 8 victime ar fi avut şansa să scape. Deşi complexul avea detectoare de fum, centrala de alarmă nu a funcţionat. 

Raed Arafat, şeful DSU: Centrala de alarmare pentru fum şi care alarmează în caz de incendiu şi care putea să alarmeze pe cei care dormeau la mansardă, nu era funcţională. Deci clar, dacă această funcţiona, poate că astăzi nu eram aici să clarificăm toată situaţia asta.

În 10 ani, complexul a mai fost controlat de angajaţi ai Consiliul Judeţean, Poliţiei şi Ministerul Turismului, dar fără consecinţe. Nici Direcţia Sanitar Veterinară, Protecţia Consumatorului şi Inspecţia Muncii nu au găsit nereguli.

Pensiunea Ferma Dacilor ar fi trebuit demolată cu ani în urmă

Un singur demers ar fi fost de ajuns. În 2019, reprezentanţii Consiliul Judeţean au obţinut în instanţă, demolarea complexului.

Cristi Popovici, reporter Observator: La apel, însă, reprezentanții pensiunii au obținut rejudecarea cazului. În noul proces, cu ajutorul unui expert tehnic, au convins magistrații că pensiunea respectă cerințele privind calitatea în construcţii, precum şi reglementările de urbanism. Iar Ferma Dacilor a scăpat de demolare. Președintele Consiliului Județean Prahova nu a făcut apel la această decizie, iar din momentul în care au murit cei 8 oameni, nu mai răspunde la telefoane pentru a explică de ce nu a continuat demersul juridic pentru demolarea pensiunii.

Tragedia de la Tohani schimbă legea

Ministrul Turismului cere ca acordarea de stele sau margarete să se dea doar după ce este verificată autorizaţia de construire. 

Radu Oprea, ministrul Economiei: Astăzi am venit cu precizări noi, astfel încât acel obiectiv care este certificat să aibă cu certitudine autorizaţia de construire, să fie în conformitate cu cerinţele legale.

Raed Arafat, şeful DSU: Ţi s-a defectat la un hotel, la o pensiune, instalaţia de alarmare la fum, la incendii? Eşti obligat în foarte scurt timp, trebuie stabilit cât, maxim, este acest timp, să pui mâna să anunţi inspectoratul pentru situaţii de urgenţă. Mai mult decât atât, să ai responsabilitatea să întrerupi activitatea dacă nu poţi să o repari.

Flăcările au atins temperaturi de peste 1000 de grade şi au carbonizat totul

Astăzi, poliţiştii şi procurorii au terminat cercetarea la faţa locului. Criminaliștii au găsit mai multe oase, despre care presupun că ar fi ale ultimei victime căutate. Probele au fost duse la laborator pentru identificarea ADN-ului.

Cristi Popovici, reporter Observator: În timpul incendiului, experții spun ca s-au atins temperaturi de peste 1000 de grade Celsius. Iar asta a făcut ca toate bunurile din pensiune sa fie topite ori carbonizate în totalitate. De aici și dificultatea cu care sunt identificate rămășițele celor 8 victime. Urmele ADN prelevate au fost comparate cu cele obținute din obiectele personale ale celor dispăruți. Identificarea se face abia cand se obține o potrivire de ADN.

Speicaliştii spun că văpaia a fost atât de puternică încât s-au topit până şi farfuriile de porţelan din interior. 

Între timp, familiile victimelor se pregătesc să-şi îngroape copiii. Vlad, fiul generalului Petru Băiceanu a fost deja condus pe ultimul drum într-o ceremonie discretă. Prietenul lui, Adrian Marinescu va fi înmormântat mâine. Tot mâine va fi îngropat şi băiatul lui Cornel Dinicu.

Cristi Popovici Like

Nu poți să fii jurnalist dacă nu iubești adrenalina, provocările și, mai ales, oamenii. Este una dintre cele mai palpitante meserii din lume.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi observat deja scumpiri la cumpărăturile sau activităţile legate de Crăciun?
Observator » Evenimente » EXCLUSIV. Primele declaraţii făcute de patronul Fermei Dacilor: "Ne-au dat foc. Să ne facă rău, să ne distrugă"