Fiecare cu uriaşul lui! Gogea Mitu, românul de 2.36 metri
Gogea Mitu este înscris în Cartea Recordurilor la două secţiuni. El este cel mai înalt boxer din toate timpurile, dar şi sportivul cel mai înalt din România
- Dosarul Mineriadei. Ion Iliescu, audiat la domiciliu, Petre Roman, la Parchetul General. DETALII la Observator 12:00, la Antena 1
- Planul Rusiei de a duce războiul în SUA. Cum l-au ameninţat americanii pe Putin să nu provoace o catastrofă aeriană
Gogea Mitu este înscris în Cartea Recordurilor la două secţiuni. El este cel mai înalt boxer din toate timpurile, dar şi sportivul cel mai înalt din România
Povestea începe cam aşa: La 14 iulie 1914, în localitatea doljeană Mârşani, se năştea un copil care va cunoaşte într-un timp foarte scurt gloria, pentru a sfârşi apoi tragic, la doar 22 de ani.
Gogea a fost, aşadar, primul dintre cei 11 copii ai unei familii sărace, care îşi câştiga existenţa din muncile agricole. Doi dintre copii au fost, însă, atinşi de gigantism: Gogea (băiatul cel mare) şi fratele său Tudorel (care avea să moară la vârsta de şapte ani, când deja măsura 1,80 metri).
Un circ din Praga îl prezintă în spectacole ca o raritate umană!
- Ce amendă a primit Spitalul Cantacuzino din Bucureşti, de unde un bărbat a reuşit să fure trei picioare amputate
- O familie din SUA a lăsat visul american și s-a mutat în România, la sat: "De ce am ales să fim aici când...
- Amenda uriașă primită de o femeie din Vâlcea. Polițiștii au surprins-o plimbându-și câinii Amstaff fără...
- Percheziţii la Casa de Pensii Sibiu. Schema prin care un funcţionar şi un paznic cereau bani pentru deciziile de...
- Copil de 8 ani, spulberat de mașină într-o comună din Iași. David a murit pe stradă, după ce ar fi încercat...
Desigur că statura uriaşă a lui Gogea Mitu a fost remarcată încă din fragedă pruncie. Acesta ar putea fi şi motivul pentru care, la începutul anilor ’30, un circ praghez ajunge pe malul românesc al Dunării, „racolându-l” pe tânărul uriaş de doar 17 ani. El intră în caravană, fiind prezentat în toate capitalele Europei, în reprezentaţii, ca o raritate umană.
După o perioadă petrecută alături de echipa din Praga, Gogea Mitu ajunge la un circ cu adevărat faimos: faimoasa trupă de la Globus din Monaco îi propune olteanului un contract mult mai avantajos din punct de vedere financiar.
Rolul său în spectacole nu se schimbă însă. Acesta continuă să fie „omul rar”, piesa de atracţie a circului. Oamenii plăteau bani grei pentru o fotografie cu Gogea, iar unele poveşti susţin că putea îndoi o bară de fier forjat doar cu forţa braţelor.
Umberto Lancia, omul care avea să îi schimbe viaţa!
Autorul moral al schimbării de ocupaţie, de statut, a lui Gogea: un celebru promotor de gale pugilistice din perioada interbelică. Italianul Umberto Lancia a auzit, astfel, de statură impresionantă a unui român care străbate Bătrânul Continent cu caravane de circuri şi a întrezărit imediat o excelentă oportunitate de a câştiga bani şi imagine. Întâlnirea celor doi s-a produs cu ocazia unui târg din cartierul bucureştean Obor, confom Historia.ro.
Fost boxer, Lancia avusese şi el o carieră în ringul profesionist, cifrată la şase ani de activitate, interval în care strânsese 21 de lupte. El este cel care l-a contactat pe Gogea Mitu şi i-a propus să-l înveţe să boxeze.
Având avantajul staturii, garda românului era aproape inexpugnabilă, însă suprafaţa mare de lovire pe care o oferea corpul său adversarilor reprezenta un punct vulnerabil. Primele antrenamente s-au desfăşurat la Craiova, cu adversari inegali, pentru că oricum un alt pugilist pe măsura lui Gogea Mitu era imposibil de găsit.
Urmează o perioadă de succes în lumea boxului, întâlnind adversari care mai de care mai puternici!
Sfârşitul misterios de la Spitalul Filantropia!
La începutul verii lui 1936, mai precis în luna iunie, Gogea Mitu s-a întors cu trenul de la Istanbul la Bucureşti. A contactat o răceală (probabil de la curentul din tren) şi a fost sfătuit de Lancia să amâne plecarea spre Mârşani, pentru a se întrema.
A fost internat la spitalul bucureştean Filantropia, iar după câteva zile, la 22 iunie, a încetat din viaţă.
Medicii au declarat drept cauză a decesului tuberculoza, boală de care suferea cronic încă din copilărie. Rudele şi familia au contestat acest verdict, considerând că medicii au fost cei care i-ar fi cauzat moartea, după mai multe injecţii în jurul buricului. Apropiaţii lui Gogea Mitu îşi bazau supoziţia pe faptul că adversarii lui din ring ar fi complotat pentru că îl credeau invincibil sau că presa şi mafia pariurilor puseseră la cale asasinarea, pentru că Gogea Mitu răpea spectacolul...
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰