Antena Meniu Search
x

Fiecare cu uriaşul lui! Gogea Mitu, românul de 2.36 metri

Gogea Mitu este înscris în Cartea Recordurilor la două secţiuni. El este cel mai înalt boxer din toate timpurile, dar şi sportivul cel mai înalt din România

de Diana Juncu

la 26.08.2014, 14:26

Gogea Mitu este înscris în Cartea Recordurilor la două secţiuni. El este cel mai înalt boxer din toate timpurile, dar şi sportivul cel mai înalt din România

Povestea începe cam aşa: La 14 iulie 1914, în localitatea doljeană Mârşani, se năştea un copil care va cunoaşte într-un timp foarte scurt gloria, pentru a sfârşi apoi tragic, la doar 22 de ani.

Gogea a fost, aşadar, primul dintre cei 11 copii ai unei familii sărace, care îşi câştiga existenţa din muncile agricole. Doi dintre copii au fost, însă, atinşi de gigantism: Gogea (băiatul cel mare) şi fratele său Tudorel (care avea să moară la vârsta de şapte ani, când deja măsura 1,80 metri).

Un circ din Praga îl prezintă în spectacole ca o raritate umană!

Desigur că statura uriaşă a lui Gogea Mitu a fost remarcată încă din fragedă pruncie. Acesta ar putea fi şi motivul pentru care, la începutul anilor ’30, un circ praghez ajunge pe malul românesc al Dunării, „racolându-l” pe tânărul uriaş de doar 17 ani. El intră în caravană, fiind prezentat în toate capitalele Europei, în reprezentaţii, ca o raritate umană.

După o perioadă petrecută alături de echipa din Praga, Gogea Mitu ajunge la un circ cu adevărat faimos: faimoasa trupă de la Globus din Monaco îi propune olteanului un contract mult mai avantajos din punct de vedere financiar.

Rolul său în spectacole nu se schimbă însă. Acesta continuă să fie „omul rar”, piesa de atracţie a circului. Oamenii plăteau bani grei pentru o fotografie cu Gogea, iar unele poveşti susţin că putea îndoi o bară de fier forjat doar cu forţa braţelor.

Umberto Lancia, omul care avea să îi schimbe viaţa!

Autorul moral al schimbării de ocupaţie, de statut, a lui Gogea: un celebru promotor de gale pugilistice din perioada interbelică. Italianul Umberto Lancia a auzit, astfel, de statură impresionantă a unui român care străbate Bătrânul Continent cu caravane de circuri şi a întrezărit imediat o excelentă oportunitate de a câştiga bani şi imagine. Întâlnirea celor doi s-a produs cu ocazia unui târg din cartierul bucureştean Obor, confom Historia.ro.

Fost boxer, Lancia avusese şi el o carieră în ringul profesionist, cifrată la şase ani de activitate, interval în care strânsese 21 de lupte. El este cel care l-a contactat pe Gogea Mitu şi i-a propus să-l înveţe să boxeze.

Având avantajul staturii, garda românului era aproape inexpugnabilă, însă suprafaţa mare de lovire pe care o oferea corpul său adversarilor reprezenta un punct vulnerabil. Primele antrenamente s-au desfăşurat la Craiova, cu adversari inegali, pentru că oricum un alt pugilist pe măsura lui Gogea Mitu era imposibil de găsit.

Urmează o perioadă de succes în lumea boxului, întâlnind adversari care mai de care mai puternici!

Sfârşitul misterios de la Spitalul Filantropia!

La începutul verii lui 1936, mai precis în luna iunie, Gogea Mitu s-a întors cu trenul de la Istanbul la Bucureşti. A contactat o răceală (probabil de la curentul din tren) şi a fost sfătuit de Lancia să amâne plecarea spre Mârşani, pentru a se întrema.

A fost internat la spitalul bucureştean Filantropia, iar după câteva zile, la 22 iunie, a încetat din viaţă.

Medicii au declarat drept cauză a decesului tuberculoza, boală de care suferea cronic încă din copilărie. Rudele şi familia au contestat acest verdict, considerând că medicii au fost cei care i-ar fi cauzat moartea, după mai multe injecţii în jurul buricului. Apropiaţii lui Gogea Mitu îşi bazau supoziţia pe faptul că adversarii lui din ring ar fi complotat pentru că îl credeau invincibil sau că presa şi mafia pariurilor puseseră la cale asasinarea, pentru că Gogea Mitu răpea spectacolul...

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Fiecare cu uriaşul lui! Gogea Mitu, românul de 2.36 metri