Antena Meniu Search
x

Video Filmul atacului de la Ambasada Israelului. Agresorul este un sirian care a ajuns în România în 2017, ca refugiat

Incident fără precedent în România! Un cetăţean sirian a încercat să atace cu un cocktail Molotov Ambasada Israelului la Bucureşti! Autorităţile se feresc să-l declare atac terorist, deşi ambasadorul Israelului a fost cât se poate de clar: "Terorismul nu cunoaşte graniţe". Individul este acum cercetat doar pentru distrugere, dar încadrarea s-ar putea schimba în funcţie de rezultatele anchetei. 

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 03.06.2024 , 19:39

Cel care a pus pe jar agenţi SRI, poliţişti, luptători antitero şi jandarmi este un cetăţean sirian de 34 de ani. Individul a atacat din senin Ambasada Israelului din Bucureşti. Când a ajuns în dreptul ambasadei, bărbatul de 34 de ani a scos un cocktail Molotov, l-a aprins şi l-a aruncat spre holul clădirii. A fost însă imobilizat de către agenţii de securitate şi mai târziu dus la secţia de poliţie. Potrivit informaţiilor pe surse, acesta nu ar fi avut revendicări.

În contextul conflictului israeliano-palestinian, alerta de securitate este maximă. "I-aş spune cumva terorist domestic, să atrag atenţia asupra mea într-un mod care să şocheze. Pericolul atentatului terorist ca atare există întotdeauna, trebuie luate în seamă şi tratate la modul cel mai serios", explică Cezar Cristea, ofiţer tactic. 

Instituţiile statului au încercat iniţial să minimizeze incidentul

Vezi și

Instituţiile statului au încercat iniţial să minimizeze incidentul. "Astăzi, 3 iunie 2024, polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București - Secția 14 Poliție au fost sesizați, de către Serviciul Român de Informații, cu privire la faptul că un bărbat ar fi încercat să se autoincendieze", a transmis DGPMB. SRI vine însă cu precizări importante: ţinta atacului ar fi fost totuşi clădirea ambasadei. "În legatură cu incidentul petrecut la Ambasada Israelului, precizam că un cetăţean aflat în proximitatea Ambasadei a încercat să dea foc uşii de la intrare amenintând că se va autoincendia", au declarat reprezentanţii SRI.

Pe acelaşi subiect

Câteva ore mai târziu, precizările SRI sunt şi mai clare. "Bărbatul a ameninţat cu autoincendierea şi a încercat să provoace daune cu un cocktail Molotov. Lucrătorii brigăzii antiteroriste care asigurau securitatea Ambasadei Israelului, l-au imobilizat pe suspect", a declarat Ovidiu Marincea, consilier al directorului SRI.  Analiştii de politică externă sunt mult mai tranşanţi. "Aşa cum arată datele în legătură cu acest foarte grav incident, este un act terorist. Oficiile diplomatice beneficiază de imunitate totală", a explicat Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe. 

Individul este în România din 2017. A ajuns ilegal în ţara noastră

Potrivit surselor Observator, individul este în România din 2017. A ajuns ilegal în ţara noastră, dar a obţinut statut de refugiat. Acum, ar fi vrut viză ca să-şi prelungească şederea. Bărbatul, cunoscut cu probleme psihice, este acuzat acum de distrugere. "De ce autoritățile încearcă să facă un act mare, mai mic? Un act terorist presupune un anume tip de răspuns penal, o distrugere oarecare, în mod evident discutăm de un alt palier. A minimaliza s-ar putea să reprezinte o marjă de încredere în ceea ce-i priveşte pe cei care, la un moment dat, s-ar gândi la astfel de acţiuni", a adăugat Cristian Diaconescu.

Şi pentru ambasadorul Israelului în România lucrurile sunt cât se poate de clare. "Terorismul nu cunoaşte graniţe. Astăzi, un extremist violent a aruncat un cocktail Molotov în apropierea ambasadei noastre, Ambasada Israelului în Bucureşti. Nici noi, nici România, nu ne vom lăsa bătuţi în faţa terorismului", a declarat Reuven Azar, ambasadorul Israelului în România. 

Individul este prezent pe o platformă de recrutare sub denumirea de Robin Karo. La experienţa în muncă, a trecut o adresă de Internet la care browserul ne avertizează că "Ați încercat să accesați un site care încălcă politica de utilizare a Internetului". Un program antivirus marchează pagina ca având conținut pornografic.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Aţi folosit aerul condiţionat zilnic în ultima perioadă?
Observator » Evenimente » Filmul atacului de la Ambasada Israelului. Agresorul este un sirian care a ajuns în România în 2017, ca refugiat