Antena Meniu Search
x

Video Filmul exploziei de la Zărnești: cum s-a produs tragedia în care a murit un tânăr de 29 de ani. Tatăl lui a sperat până în ultima clipă

Artificii şi groază la Zărneşti. Un depozit de pe platforma fabricii de armament a explodat şi un tânăr de 29 de ani a murit pe loc. Era angajatul Uzinei Tohan, dar lucra la negru pentru firma care deţinea depozitul. Culmea, o nouă tragedie e doar la o scânteie distanţă: în continuare, la uzina de muniţie, sunt alte depozite de artificii.

Claudiu Loghin
de Claudiu Loghin

la 12.08.2021, 19:31

Vezi și

Ora 20.48. O explozie puternică zguduie Zărneştiul. Deasupra oraşului se ridică o ciupercă uriaşă de fum. Unii recunosc locul, se dezmeticesc şi sună la 112. Peste 100 de pompieri militari şi 30 de voluntari ajung la Uzina de armament Tohan. Salvatorii îşi dau seama imediat ce arde: un depozit de artificii, care folosea o hală de pe platforma uzinei de muniţii. Depozitul e la mică depărtare de fabrica de arme. 

După aproape o oră de la primul apel 112, incendiul este stins. Potrivit surselor Observator, anchetatorii cred că explozia ar fi fost provocată de căldură în combinaţie cu o manipulare greşită a artificilor. 

Lucian Marciu, inspector șef ISU Brașov: A ars o hală de aproximativ 120 de metri pătrați și aproximativ între 600 și 700 de kilograme de artificii.

Tânăr de 29 de ani, mort după explozia de la depozitul de artificii

Pe acelaşi subiect

Din ruine, salvatorii au scos trupul neînsufleţit al unui tânăr şi un alt bărbat intoxicat cu fum. Un al treilea a fugit când s-a declanşat explozia şi a ajuns direct la Poliţie. Printre miile de localnici care au privit neputincioşi explozia a fost şi Stelian Nicolae. A fost martor la tragedia de la Tohan din 1983 când în fabrică au murit 37 de oameni. 

Stelian Nicolae, tatăl victimei: Am fugit, că toţi fugeau afară, de frică ... 

Nu credea că va prinde ziua când fiul lui va muri în acelaşi loc. A sperat până în ultima clipă că tânărul nu este la muncă, dar un coleg de uzină i-a dat vestea devastatoare.  

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Fiul său avea 29 de ani. Era tatăl unui copil de un an şi două luni. Lucra la Uzina Tohan şi, potrivit ITM, muncea la negru la firma care deţinea depozitul de artificii, alături de încă două persoane. Nici ei nu aveau contract. Firma e lider în domeniu, asigură spectacolele pirotehnice la cele mai mari festivaluri din ţară şi de Ziua Naţională. Acum se pregătea pentru Ziua Marinei din weekend. A rămas însă fără autorizaţie în urma tragediei.

Stelian Nicolae, tatăl victimei: Ei mergeau vara la Untold, la Neversea... N-au fost probleme. Era maestru pirotehnist, ştia. Eu exclud o greșeală umană.

Ancheta deja a scos la iveală nereguli peste nereguli la Zărnești

De fapt, depozitul de artificii nici nu trebuia să existe pentru că nu avea autorizaţie de la ITM. 

Repporter: Cum a fost posibil să funcţioneze în situaţia asta?

Dorin Senchetru, ITM Brașov: Noi suntem 10 inşi în SSM şi sunt vreo 45.000 mii de firme...

Administratorul firmei nu a răspuns solicitărilor Observator. Tragedia e, însă, la o scânteie distanţă. Pe platformă mai sunt şi alte depozite de artifiicii.

Florin Tudorache Uzina Tohan, director Uzina Tohan: Aici nu trebuia să ţină artificii deloc. Era doar sediu.

Procurorii au început urmărirea penală pentru ucidere şi distrugere din culpă, pentru nerespectarea măsurilor de securitate şi sănătate în muncă şi folosirea articolelor pirotehnice fără drept. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Filmul exploziei de la Zărnești: cum s-a produs tragedia în care a murit un tânăr de 29 de ani. Tatăl lui a sperat până în ultima clipă