De la conștientizare, la asumare. Flashmob împotriva violenței domestice
În aşteptarea Zilei Internaționale pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor s-a organizat în Bucureşti un flashmob prin care zeci de doamne au încercat să tragă un semnal de alarmă şi să transmită un mesaj de trezire la realitate pentru cele care sunt încă victime ale violenţei.
În aşteptarea Zilei Internaționale pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor s-a organizat în Bucureşti un flashmob prin care zeci de doamne au încercat să tragă un semnal de alarmă şi să transmită un mesaj de trezire la realitate pentru cele care sunt încă victime ale violenţei. Evenimentul a fost organizat de Fundaţia Dan Voiculescu Pentru Dezvoltatea României.
În România, o femeie este bătută la fiecare 30 de secunde, doar 100 dintre victime depun însă plângere într-o zi. Doar anul trecut, 200 de femei au murit din cauza bătăliilor primite de la partenerii lor.
Nu sunt doar statistici crunte, ci realitatea care ne arată că în România, violenţa domestică este o problemă naţională.
Soluţii există chiar şi într-un sistem în care mai sunt multe lucruri de pus la punct. Pe lângă sprijinul de care ar trebui să aibă parte orice victimă a violenţei, ar trebui să ştiţi că există totuşi lucruri pe care autorităţile le pot face.
De pildă, ordinul de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, şi aplicat pe loc în cazul unui abuz fizic, care a devenit realitate doar după campanii ale jurnaliştilor şi la presiunile ONG-urilor. Este un subiect dramatic care a scos weekendul trecut pe străzile din Capitală zeci de femei care au strigat stop abuzurilor.
E nevoie de mai mult, într-adevăr, din partea autorităţilor, mai ales. Doar în prima jumătate a acestui an, aproape 12 mii de românce au fost abuzate, şi, din păcate, prea puţini agresori au ajuns în faţa instanţei.
Multe femei decid să treacă sub tăcere violenţele la care sunt supuse în familie de teamă. Brăţările electronice pentru agresori rămân tot la nivel de promisiune. Practic, autorităţile vorbesc despre violenţă doar când un caz nefericit intră în atenţia publică.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰