Video "Foarte emoţionant, foarte frumos". Tradiţia colindatului, păstrată cu sfinţenie de mai multe generaţii în Bucovina
Cu o zi înainte de Ajunul Crăciunului, Bucovina răsună a colinde. Cete de colindători, îmbrăcaţi în straie populare, au pornit pe uliţele satelor să vestească Nașterea Domnului. La finalul colindelor, ei sunt răsplătiţi de localnici cu mere, nuci, colaci şi gogoşi. Tradiţia colindatului este una veche şi se respectă de mai multe generaţii în Bucovina.
Într-un peisaj de poveste, îmbrăcaţi în straie populare şi cu trăistuța pe umăr, tinerii din localitatea suceveană Pojorâta au plecat la colindat.
Tradiţia colindatului, păstrată cu sfinţenie de mai multe generaţii în Bucovina
Cei mai mulţi merg cu colindul de când erau mici. La fel şi Alexandra, care a învăţat toate cântecele de părinţii ei.
Colindători: Îmi place să cânt şi vreau să vestesc Naşterea Domnului Iisus Christos.
- Tradiţii şi obiceiuri de Crăciun în Bucovina. Colindătorii au pornit deja pe uliţele satelor să vestească...
- Tradiţii de Crăciun pe străzile din Galaţi. Capre, pluguri, mascaţi, mocănaşi şi jieni au deschis...
- Colindătorii se pregătesc deja pentru Anul Nou. Obiceiul străvechi pe care îl respectă bărbaţii dintr-o...
- Este moment de prietenie şi socializare. Toţi ne cunoaştem şi suntem prieteni. An de an ne mărim grupul. Îi luăm şi pe cei mici în inima sărbătorilor.
- Ne dă o stare de bine, de veselie şi ne bucurăm când oamenii ne ascultă colindele. E din moş strămoşi şi trebuie să o ducem până la capăt.
Nicio casă, fie că e cu localnici sau cu turişti, nu scapă necolindată de Crăciun. Colindătorii mai fac pauză doar pentru o bătaie cu bulgări de zăpadă.
Familie: Foarte emoţionant, foarte frumos. Suntem bucuroşi că suntem aici să luăm parte la aceste eveniment foarte frumos. Am venit special pentru aceste colinde şi tradiţia din Bucovina.
Fete: Cred că Bucovina reprezintă sursa tradiţiilor româneşti. Colindătorii sunt perla tradiţiei. Suntem impresionaţi şi chiar ne era dor să simţim magia sărăbătorilor de iarnă.
Pentru acest moment, colindătorii s-au pregătit câteva săptămâni.
Răzvan Lazăr, profesor de muzică: Noi dorim să promovăm Bucovina, dar în primul rând ne dorim să ducem mai departe colindele, cu aceşti tineri frumoşi.
La finalul colindelor, tinerii sunt răsplătiţi de gazde cu mere, nuci, colaci şi gogoşi.
Gazde: Mulţumim pentru colindă. Vă mai aşteptăm şi la anul.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰