Video Colindătorii se pregătesc deja pentru Anul Nou. Obiceiul străvechi pe care îl respectă bărbaţii dintr-o comună din Vrancea în fiecare an
Au mai rămas trei săptămâni până la Anul Nou, dar cetele de colindători din Vrancea se pregătesc deja de urat. Obiceiul e păstrat din generaţie în generaţie de peste 200 de ani. Băieţii au scos de la naftalină costumele şi meşteresc la tălăngi, care, prin sunetul lor, alungă de Sfântul Vasile spiritele rele.
Viorel are 30 de ani şi a învăţat secretul acestui meşteşug de la Andrei, instruit la rândul lui de propriul tată.
Viorel Câmpanu, colindător: Mie îmi place foarte mult ceea ce fac. Le facem destul de frumoase. Deja, uite, a prins contur, vedeţi. Ne ia şi trei, patru zile o talangă.
Datina s-a păstrat în fiecare familie din localitate
Din moşi strămoşi, se spune că tălăngile alungă spiritele rele în prima zi a noului an, când se merge cu uratul. Colindătorii îşi leagă câte patru clopote în jurul brâului.
- Trei plante populare la decoraţiunile de Crăciun sunt extrem de toxice. Pot produce alergii sau chiar deces
- Reţetă de cozonac de Crăciun, "furată" de la gospodinele din Suceava. Gustul transformat în afacere: cât costă...
- Începe "Tornada Roşie", înainte de Crăciun. Fenomenul care scoate din buzunarele românilor sute de lei
Viorel Câmpanu, colindător: Asta e o talangă terminată. Cu limbă înăuntru, cu alamă, cu toartă.
Spectacolul urătorilor e completat de mascaţi.
Costel Ursu, colindător: Suportul, postamentul stă doar pe umeri. Aici e cusut ca să nu joace capul, ca să poată să aibă privirea în faţă, să poţi să vezi foarte bine.
20 de kilograme cântăreşte un astfel de costum lucrat manual. E împodobit cu pene de gâscă şi panglici colorate, iar nasul e lung, ascuţit şi de el atârnă un clopoţel. Semnificaţia e una aparte.
Anul trecut, mii de oameni au venit să vadă spectacolul colindătorilor din Păuneşti
Costel Ursu, colindător: Bogăţia anului care urmează, cât podoabele care sunt. Iar aripile, înălţarea spre ceruri de sfintele sărbători de iarnă.
Marian Chiriac, directorul Căminului Cultural Păuneşti: Sunt în jur de 500 de colindători. Sunt mai multe cete care coboară de pe mai multe dealuri. Fiecare vrea să fie cel mai frumos din grup. Este concurenţă între mascați. Tălăngile lui să sune cel mai frumos. E în topul tradiţiilor din judeţul Vrancea.
Anul trecut, 6.000 de oameni au venit să vadă spectacolul colindătorilor din Păuneşti.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰