Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Fostul şef de la Combaterea Spălării Banilor, acuzat că și-a falsificat diplomele, plasat în arest la domiciliu

Înşelăciuni în cascadă. Din septembrie până în prezent una din instituţiile cheie ale statului român a fost condusă de un specialist cu zece clase. Laurenţiu Baranga, fostul şef de la Oficiul de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, şi-a clădit cariera pe impostură şi diplome false. 19 documente şi diplome i-au fost desfiinţate de Curtea de Apel Bucureşti în 2016, dar asta nu l-a împiedicat ca mai apoi să devină coordonator de doctorate. Anchetatorii au calculat şi un prejudiciu: 640 de mii de lei. Adică salariile pe care le-a încasat în toţi aceşti ani de la instituţiile pe care le-a păcălit. Astăzi, Baranga, acuzat de înşelăciune, a primit mandat de arest la domiciliu.

de Redactia Observator

la 12.10.2020 , 19:47

  • Fostul șef al uneia dintre instituțiile cheie ale României ar avea doar 10 clase.
  • Laurențiu Baranga este acuzat că a falsificat 19 documente și diplome.
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.

Emilia Şercan, jurnalist de investigaţie: E un lanţ al slăbiciunilor. Sunt foarte multe breşe, sistemul e clar că nu funcţionează. Mai este vorba despre o complicitate a instituţiilor, care au închis ochii ani de zile. În România, impostura a ajuns să fie o problemă culturală.

Iar impostura, desfăşurată pe o perioadă de 12 ani, are proporţii de neimaginat. Una dintre instituţiile cheie ale ţării a fost condusă de un specialist cu zece clase. 

CV-ul lui Laurenţiu Baranga este demn de invidiat. Pe mai bine de cinci pagini, acesta îşi înşiră titlurile şi diplomele obţinute de-a lungul anilor. A ars toate etapele unei cariere universitare de succes, ajungând conferenţiar şi director la Universitatea Valahia din Târgovişte. 

Vezi și

În mod ironic, a ajuns să evalueze calitatea învăţământului superior în România ca membru al Agenţiei de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior. Expert în Economie, era şi mediator şi preşedinte al Asociaţiei de Responsabilitate Economică. Mai mult, se recomanda pe reţelele de socializare ca profesor cu amplă experienţă şi coordonator de doctorate la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București. 

Ludovic Orban, premierul României: E treaba lui că ne-a păcălit. Ieri am avut demisia pe masă. Şi-a dat demisia, nu mai este preşedinte. Am aplicat toate procedurile de evaluare a candidatului, nu am avut aceste informaţii legate de falsul în privinţa diplomelor. 

Emilia Şercan, jurnalist de investigaţie: Premierul trebuie să pună biciul pe aceste instituţii şi să ceară o reformă profundă.

Primul criteriu, de bază, pentru ca cineva să fie numit în funcţia de şef al Oficiului pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor este tocmai să fie licenţiat.

Doar că diploma de Bacalaureat care a stat la baza titlurilor a fost falsificată. În anul 2016, Curtea de Apel București i-a anulat-o, plus alte 18 titluri şi certificări. Însă Laurențiu Baranga şi-a continuat cariera fulminantă: devine profesor la Universitatea "Valahia" din Târgoviște și conducător de doctorate la Agronomie, în Bucureşti. Acum, Universitatea de Ştiinţe Agricole a depus plângere pentru înşelăciune.

Iar tupeul nu s-a oprit aici. În 2016, şi-a dat doctoratul, iar cinci ani mai târziu fiica lui a devenit doctor în baza unei teze cu titlu identic. 

Emilia Şercan, jurnalist de investigaţie: E o îndrăzneală foarte mare să ai aceeaşi teză de doctorat, susţinută cu acelaşi coordonator şi la aceeaşi universitate. E clar că în familia Baranga nu s-a pus problema că trebuie să acţioneze după toate regulile aplicabile normale în mediul academic.

Mai mult, există informaţii că Baranga a avut funcţia de director adjunct la ORNISS, cu acces la secrete de stat. ORNISS neagă printr-un comunicat, însă funcţia apare în mai multe declaraţii de avere ale lui Baranga de pe site-ul Agenţiei Naţionale de Integritate. 

Astăzi, Laurenţiu Baranga a primit mandat de arest la domiciliu pentru 30 de zile. 

Laurenţiu Baranga a fost audiat sâmbătă la Parchetul General şi reţinut de procurori pentru înşelăciune, fiind suspectat că şi-a falsificat actele de studii. Procurorii au propus ca Baranga să fie arestat preventiv, dar instanţa a decis arestul la domiciliu. Decizia nu este definitivă.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Primiţi prime sau alte beneficii de la angajator, de sărbători?
Observator » Evenimente » Fostul şef de la Combaterea Spălării Banilor, acuzat că și-a falsificat diplomele, plasat în arest la domiciliu