Antena Meniu Search
x

Video Fosta hală Laminor va deveni un hub cultural. Primăria Sectorului 3 vrea să se mute definitiv în spaţiul ce poate cuprinde de 10 ori Arena Naţională

Va fi cultură pe bandă rulantă la Hala Laminor. După ani în care devenise focar de infecţie, structura uriaşă, proiectată de nepotul lui Ion Creangă, a fost restaurată, consolidată şi reamenajată la interior. Ce a fost odată locul în care se fabricau ţevi de oţel, va deveni în următorii ani un hub cultural. Iar primăria Sectorului 3 se gândeşte inclusiv să se mute cu totul aici.

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 09.11.2022, 20:41

Vezi și

Construită în 1938, hala Laminor făcea parte din Uzinele "Malaxa", una dintre cele mai mari platforme industriale din țară cu peste 20.000 de angajaţi. Aici se fabricau ţevi de oţel şi se reparau locomotive şi vagoane. "Hala Laminor e acea hală de paradă a industriei româneşti din anii '30 pentru fabrica şi industriaşul Malaxa, un om potent la acea vreme. E o operă de artă din punct de vedere structural", a declarat Mario Kuibuş, arhitect. Când anii de glorie au apus, hala a rămas o carcasă părăsită, fără rost. În scurt timp, locul a devenit o groapă de gunoi.

Pentru ca hala să fie readusă la lumină, a fost nevoie de cinci ani şi 60 de milioane de euro

Pentru ca hala să fie readusă la lumină, a fost nevoie de cinci ani şi 60 de milioane de euro. Hala Laminor se întinde pe o suprafaţă de aproape 70.000 de mp. Adică în acest spaţiu intră de 10 ori Arena Naţională. Toată structura de rezistenţă a halei a fost păstrată, fiind monument istoric iar intreaga construcţie a fost consolidată si reamenajată. Planurile sunt mari. Imensa zonă se va transforma în hub cultural unde vor fi organizate evenimente culturale şi spaţii comerciale. În plus, aici vor putea fi amenajate şi spaţii pentru birouri. Iar primăria de sector plusează. "Putem inclusiv să mutăm Primăria Sectorului 3 aici. Să funcţioneze pentru prima dată în istorie cu toate în acelaşi sediu", a declarat Robert Negoiţă, primarul Sectorului 3.

Ca totul să devină funcţional, este nevoie de un investitor care să transforme visurile în realitate. "Suntem in procedură de selectie a unui partener privat care să vină să mai investească aproximativ 150 mil euro pentru a transforma această clădire intr-un social hub", a declarat Robert Negoiţă, primarul Sectorului 3. Pentru că este monument istoric, orice investiţie are nevoie de avizul Ministerului Culturii. Aşa că, hala va fi deschisă publicului abia peste 5 ani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Fosta hală Laminor va deveni un hub cultural. Primăria Sectorului 3 vrea să se mute definitiv în spaţiul ce poate cuprinde de 10 ori Arena Naţională