Antena Meniu Search
x

Video Ce legătură are Robert Negoiţă cu moartea a doi muncitori pe şantierul de lângă Biblioteca Naţională

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță este anchetat penal. Totul are legătură cu accidentul de muncă, de anul trecut, de la Biblioteca Naţională din Capitală. Doi muncitori au murit atunci, după ce au fost îngropaţi de vii într-un mal de pământ care s-a surpat. Alţi patru au fost răniţi. 

Bogdan Dinu
de Bogdan Dinu

la 05.05.2022, 14:20

Vezi și

Acuzaţiile la adresa lui Robert Negoiţă vin în contextul în care muncitorii lucrau pentru o firmă deţinută de Consiliul Local Sector 3, firmă care făcea aceste construcţii fără o autorizaţie emisă în prealabil.

Robert Negoiţă s-a prezentat ieri în faţa anchetatorilor şi i s-a comunicat faptul că oficial este suspect pentru ucidere din culpă, dar şi pentru abuz în serviciu. A venit însoţit de avocat şi ales să nu facă nicio declaraţie.

La începutul lunii august 2021, şase muncitori au fost îngropaţi de un mal de pământ pe un şantier de lângă Biblioteca Naţională. Doi dintre aceştia şi-au pierdut viaţa, iar patru au avut nevoie de îngrijiri medicale. 

În tot acest timp, din momentul tragediei şi până acum, Robert Negoiţă a ales să nu facă nicio declaraţie.

Pe acelaşi subiect

Nereguli grave pe şantierul unde au murit doi muncitori. Firma primăriei lui Negoiță lucra fără contract şi autorizație

Neregulile grave de pe şantier din centrul Capitalei au dus la o tragedie. Muncitorii lucrau la un drum de acces pe lângă Biblioteca Naţională, aproape de malul Dâmboviţei. Se aflau într-un un şanţ de 20 de metri lungime şi cu o adâncime de 4 metri. Când au intrat pentru a consolida lucrarea, o conductă de apă s-ar fi spart, spun surse Observator, iar malul stâng s-a surpat. Pământ, asfalt şi borduri, toate au cazut peste muncitori. Doi dintre ei au fost îngropaţi complet, trei - doar până la brâu, iar al patrulea a fost rănit uşor la un picior.

Intervenţia salvatorilor a durat aproape 6 ore. 4 muncitori au ajuns la spitalele Floreasca și Universitar. 3 dintre ei erau stabili. Unul însă este în stare foarte gravă. E internat la terapie intensivă, intubat și ventilat mecanic. Cei doi muncitori care erau chiar în zona unde s-a surpat malul nu au avut nici o şansă.

Moartea bărbaţilor de 58 şi 53 de ani scoate la iveală valul de nereguli de pe şantierul care ţine de primăria sectorului 3. Terenul este proprietatea ministerului Culturii, însă nu ministerul este şi beneficiarul lucrării. Mai mult, Ministerul Culturii a precizat că nu exista niciun contract între ei şi firmele Primăriei pentru drum. Mai mult, lucrarea a început în luna iulie. Firmele însă nu au anunţat Inspectoratul de Stat în Construcţii că vor face o consolidare. Asta înseamnă că nu aveau o autorizaţie de construcţie pentru lucrările care au adus la moartea a doi oameni şi rănirea altor 4.

Nereguli a găsit şi Inspectoratul Teritorial de Muncă. Ar fi trebuit să fie asigurat până la trotuar, nu există nici un element de consolidare a malurilor. Mai mult, spun surse Observator, muncitorii nu aveau echipamente de protecţie, nici măcar cască.

Constantin Bujor, sef ITM Bucureşti: Acest şantier a fost deschis ieri. Noi am invitat angajatorul să ne pune la dispoziţie toate documentele şi informaţiile necesare.

Despre contract şi autorizaţii nu discută nimeni din Primărie sau de la firma direct implicată. Documente cu răspunsuri oficiale nu au fost trimise, după mai bine de 24 de ore de la incident, nici la Serviciul Omoruri. Primăria Sectorului 3 tace. Doar pe Facebook, primarul Robert Negoiţă a postat un mesaj de condoleanţe pentru familiile celor doi muncitori morţi. Între timp, au fost audiaţi şeful de echipă şi muncitorul care a scăpat cu răni uşoare. Infracţiunile pentru care se fac cercetări sunt ucidere şi vătămare corporală din culpă.

Şase aleşi USR au depus plângere penală la DNA

Plângerea a fost depusă de consilierii generali Ana Ciceală şi Nicorel Nicorescu, consilierii locali de la Sectorul 3 Eugen Matei şi Alexandru Sava, de Teodora Stoian, consiliera ministrului Justiţiei, şi de europarlamentarul Vlad Gheorghe.

"Aleşii USR PLUS arată că lucrările desfăşurate pe şantierul de lângă Ministerul Culturii, din dispoziţia lui Robert Negoiţă, urmăreau modificarea accesului auto spre demisolul clădirii Ministerului Culturii, pentru ca în final să obţină spaţiu pentru amenajarea 'câtorva terase'. Totodată, consilierii generali şi locali, precum şi europarlamentarul Vlad Gheorghe le mai cer procurorilor anticorupţie să cerceteze şi implicarea celor două firme subordonate Consiliului Local al Sectorului 3, Algoritm Rezidential SRL şi Algoritm Construcţii S3, precum şi a funcţionarilor din cadrul Direcţiei de Administrare a Domeniului Public (DADP) a Sectorului 3, care au acţionat la ordinul verbal al primarului Negoiţă. Astfel, lucrările au fost efectuate cu utilaje şi muncitori de la cele două firme subordonate CL Sector 3, iar de asfaltare şi punerea bordurilor a fost responsabilă DADP", a scris la vremea respectivă Eugen Matei pe Facebook.

Potrivit acestuia, în plângerea penală, aleşii USR PLUS arată că lucrările de pe şantier au fost efectuate de societatea Algoritm Rezidential SRL fără autorizaţie de construire, fără ca Sectorul 3 să aibă vreun drept asupra terenului şi fără să fie comunicată data începerii lucrărilor şi fără să fie luate măsurile de siguranţă necesare pentru evitarea accidentelor.

Cine sunt muncitorii morţi pe şantierul ilegal din Capitală

Rudele celor doi muncitori care au murit pe şantierul din centrul Capitalei au aflat de la televizor despre tragedie. Au spus la vremea respectivă că, niciun oficial nu i-a anunţat. Se gândeau chiar să dea firma primăriei în judecată. Între timp, un reprezentant al ministerului Culturii, spunea că nimeni din instituţia care deţinea terenul nu ştia ce e cu respectiva lucrare.

Cu vocea tremurândă şi lacrimi în ochi, soţia unuia dintre muncitorii îngropaţi de vii a povestit ce a vorbit ultima dată cu bărbatul de 53 de ani. Era cu doar câteva ore înainte de tragedie.

Emilia Moise, soţie muncitor: A venit pe la 2 jumate într-o mare grabă să ia flexul. Şi eu i-am spus că avea o programare la medic la 5 şi a zis că ştiu, mă duc repede, tai ţeava, şi mă întorc şi am timp să ajung. Am aflat ulterior de la televizor că el murise în altă parte de unde lucra.

ReporterAveau echipamente de protecţie?

Emilia Moise, soţie muncitor: Nu, salopete aveau şi bocanci.

Celălalt muncitor ucis de malul de pământ avea 58 de ani şi era instalator. Lucra pe un alt şantier, însă a fost chemat după ce s-a spart o ţeavă în şanţul unde şi-a găsit apoi sfârşitul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Justitie » Ce legătură are Robert Negoiţă cu moartea a doi muncitori pe şantierul de lângă Biblioteca Naţională