Antena Meniu Search
x
LIVE

Fostul ministru Elena Udrea susţine că i s-a refuzat solicitarea de a merge la ziua de naştere a fetiţei sale

Elena Udrea, fostul ministru al Dezvoltării, a transmis, duminică, un mesaj din Penitenciarul Târgşor, după ce i s-ar fi refuzat solicitarea de a merge la ziua de naştere a fetiţei sale.

De Redactia Observator la 03.09.2023, 18:22
Elena Udrea a fost condamnată la şase ani de închisoare în Dosarul Gala Bute
Elena Udrea a fost condamnată la şase ani de închisoare în Dosarul Gala Bute - Facebook Elena Udrea

Încarcerată la Penitenciarul Târgşor, după ce a fost condamnată la şase ani de închisoare în Dosarul Gala Bute, Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltării, a transmis un mesaj pe Facebook.

Fostul ministru susţine că este pentru al doilea an la rând când solicită o permisie de 24 de ore, pentru a fi alături de fetiţa ei când micuţa îşi aniversează ziua de naştere.

Elena Udrea acuză, printre altele, numeroase abuzuri pe care autorităţile le-ar face împotriva mamelor din România, "din incompetenţă sau comoditate".

Redăm integral mesajul transmis de Elena Udrea:

Pe acelaşi subiect

"Este al doilea an în care solicit să mi se acorde permisie măcar de 24 de ore pentru a fi acasă de ziua de naștere a fetiței mele, care luna aceasta împlinește 5 anisori, dar mi se refuză acest drept.​

​Deşi legea prevede posibilitatea ca deținuții să meargă acasă pentru 10-30 de zile anual, tocmai pentru că menținerea legăturii cu familia s-a dovedit esențială în reabilitarea celor care execută o pedeapsă cu închisoarea, în practică această posibilitate este aproape inexistentă.

​Conducerile penitenciarelor, pornind chiar de la vârful ANP, din incompetenţă sau comoditate, refuză să acorde aceste permisii, iar Avocatul Poporului, Renate Weber, se face că nu vede cum legea este încălcată şi nu se respectă dreptul legal la permisii! Situaţia este cu atât mai gravă la Târgşor, singurul penitenciar de femei, unde deținutele sunt majoritar mame de copii minori, care au cea mai mare nevoie de prezenţa mamei acasă, chiar și doar pentru câteva zile.

​Aşa cum au demonstrat nenumărate studii internaţionale, aceşti copii sunt traumatizați pentru tot restul vieții și extrem de vulnerabili la riscurile societății de azi, devenind mult mai ușor și într-un procent mult mai mare decât ceilalți copii victime ale abandonului școlar, ale traficului de minori, ale traficului de droguri și sunt mult mai predispuși la a săvârși ei înșiși infractiuni.

Având in vedere interesul superior al copilului fata de oricare alt interes, al statului sau al societății, toate instituțiile și organismele internaționale recomanda ca în cazul mamelor de copii minori sa se aplice cu precădere pedepse neprivative de libertate.

De aceea, ținând cont de nenumăratele recomandări și documente ale instituțiilor UE, statele europene au legislație specială și practici în ceea ce privește pedepsirea mamelor, pușcăria fiind ultima soluție și doar pentru cazuri de pericol social grav.

La noi, nu doar ca nu ii pasa nimanui de aceste recomandări, nu doar ca mamele ajung în pușcărie pentru orice fapta, oricât de putin gravă, dar primesc și pedepse foarte mari, iar la eliberarea condiționată faptul ca aceste femei au acasă 1, 3, 7, 10 copii nu interesează pe nimeni, judecătorii nefăcând nicio diferența între un criminal și o mama cu 7 copii, condamnata pentru furturi din magazine sau falsuri.

Mai mult, nici macar aceasta amărâtă de posibilitate de a merge acasă la copii și familie pentru câteva zile, care exista deja în lege, nu este aplicată. Suntem în luna septembrie, luna în care copiii încep școală. Multi dintre cei cu mamele în pușcării merg pentru prima data la grădiniță, la școală sau în prima zi de liceu. 

Desi ar putea sa aibă mamele alături, ei sunt obligați sa fie singuri într-un moment atât de important în viața lor pentru ca nimănui nu-i pasa de ceea ce se întâmplă cu acești copii, așa cum nimănui nu-i pasa de copiii României în general! Si atunci de ce sa ne miram ca se droghează și se prostituează de la 14 ani?

P.S. Stiu ca pana nu ajungi sa te confrunți personal cu o problema este mai greu sa o înțelegi, așa ca fac următoarea precizare:

-de multe ori, mamele care au incalcat legea au făcut-o tocmai pentru copiii lor. La Targsor sunt mame condamnate pentru ca au furat scutece și lapte praf din supermarket, spre exemplu".

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Evenimente » Fostul ministru Elena Udrea susţine că i s-a refuzat solicitarea de a merge la ziua de naştere a fetiţei sale