Antena Meniu Search
x

FOTO și VIDEO: Un secret ținut vreme de 20 de ani! Accidentul de la Cernobîl ar fi putut pulveriza jumătate din Europa

Iată prima fotografie a reactorului avariat de la Cernobîl! Află povestea impresionantă din spatele ei urmărind documentarul și nu rata galeria foto!

În seara zilei de 25 aprilie 1986, la centrala nucleară Vladimir Ilici Lenin, situată la doar câțiva kilometri de orașul ucrainean Pripiat, 156 de angajați se pregătesc să efectueze o serie de teste la sistemul de auto-alimentare al reactorului. Inițiativa ar fi trebuit să conducă la un consum mai mic de energie.

La ora 1:23 dimineața sistemul de securitate este dezactivat și este inițiat testul. În miezul reactorului au loc o serie de detonări. În timp ce locuitorii din Pripiat dorm liniștiți, podeaua centralei nucleare începe să vibreze. La scurtă vreme reactorul explodează, eliberând în atmosferă vapori toxici de uraniu și grafit. O coloană de foc, încărcată cu particule radioactive, se înalță pe cerul nopții la o înălțime de 1.000 de metri. Martorii oculari descriu o mulțime de culori vii: roșu, portocaliu, albastru. ”Era frumos ca un curcubeu”, descrie un bărbat scena pe care a urmărit-o în acea noapte fatidică.

Mihail Gorbaciov, fostul Prim-Secretar de Stat al URSS, primește un telefon pe la 5 dimineața, fiind informat în privința accidentului.

Primii pompieri sosiți la fața locului se luptă cu incendiul fără a fi protejați de costume speciale. Ei toarnă tone de apă peste acest foc straniu, care nu dă semne că ar vrea să se stingă. Toți sunt expuși la doze letale de radiație. Doi dintre ei au decedat chiar în acea noapte, restul de 28 s-au stins pe parcursul următoarelor luni. Acestea au fost primele victime ale Cernobîlului.

NImeni nu era pregătit pentru această criză. În următoarele luni, 500.000 de oameni se vor lupta cu acest pericol invizibil. Deși mulți dintre ei au rămas anonimi, ei sunt adevărații eroi, cei care au evitat o tragedie mult mai mare: o a doua explozie, de 10 ori mai puternică decât cea de la Hiroshima, care ar fi șters de pe fața pământului jumătate din continentul european. Acest lucru a rămas un secret timp de 20 de ani.

Multe din aceste prime imagini nu au devenit publice mai de mult deoarece au fost făcute de jurnaliști străini care s-au expus la aceleași doze letale de radiații și au murit.

În dimineața zilei de 26 aprilie 1996 norii erau deja contaminați de coloana radioactivă care se ridica în aer circa un kilometru.

Fotograful Igor Kostin, de la Agenția de Presă Novosti, acceptă invitația unui prieten de a se deplasa la Cernobîl cu elicopeterul. El este primul fotograf ajuns la locul accidentului. Lui îi aparține și prima fotografie a reactorului avariat.

”Echipamentul meu foto s-a blocat după doar un minut”, declară Kostin. ”Nu am priceput la momentul respectiv ce se întâmpla. Am crezut că mi s-au descărcat bateriile. Am reușit să fac doar în jur de 12 fotografii”.

Odată întors la Kiev, fotograful își developează filmul și observă că pelicula prezintă un voal negru. Radiațiile din zona reactorului depășeau de o sută de ori intensitatea înregistrată combinat la Hiroshima și Nagasaki.

VEZI ŞI: observator.tv/eveniment/intoarcerea-la-cernobil-radiatiile-din-sarcofagul-reactorului-pot-ucide-sute-de-milioane-de-oameni-124538.html 

observator.tv/eveniment/28-de-ani-de-la-accidentul-nuclear-de-la-cernobil-124606.html

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » FOTO și VIDEO: Un secret ținut vreme de 20 de ani! Accidentul de la Cernobîl ar fi putut pulveriza jumătate din Europa