Antena Meniu Search
x

Video Fotografii din zbor. Plane-spotting, unul dintre cele mai spectaculoase şi fascinante hobby-uri

Mulţi dintre noi abia aşteptăm să ne urcăm într-un avion, dar există oameni care preferă să rămână lângă pistă. Sunt plane-spotteri, adică pasionaţi de aeronave, care vor să fotografieze avioane cum decolează şi aterizează. Rezultatele muncii lor sunt fascinante, iar pregătirile pentru o sesiune foto - un spectacol în sine.

Alex Prunean
de Alex Prunean

la 06.08.2023, 20:04

Vezi și

Lehel Harcsa este analist de marketing, dar în weekend analizează avioanele. De patru ani are o pasiune mistuitoare: plane spotting. Fotografiază avioane care aterizează sau decolează. Astăzi a fost „la lucru“ la Aeroportul Cluj-Napoca. Plane-spotterii pleacă mereu cu bagaje după ei. Cele mai impotante sunt scara pliantă şi teleobiectivele.

Perioada festivalurilor este una dintre cele mai bune pentru plane spotteri

Perioada festivalurilor este una dintre cele mai bune pentru plane spotteri. Au ocazia să fotografieze avioane rare, cu care călătoresc vedetele şi stafful lor. "Ziua de joi a fost destul de ofertantă. Au fost vreo cinci, din care trei private jeturi au fost pe wish list-urile noastre, să le prind la Cluj-Napoca. Vineri noaptea au numărat colegii mei 11 private jeturi parcate în Cluj", a declarat Lehel Harcsa, plane-spotter.

Cele mai bune instantanee sunt la apus sau pe timp de ploaie. Iar pe timp de furtună aterizările îţi taie respiraţia. "Este o filmare în care bate vântul foarte tare şi avioanele se clatină şi e destul de spectaculos pentru noi, spotterii", a declarat Lehel Harcsa, plane-spotter. Salutul piloţilor care se pregătesc de decolare îi aduce lui Lehel cea mai mare satisfacţie.

În preajma multor mari aeroporturi din lume, locurile pentru plane spotting au fost special amenajate astfel încât decolările şi aterizările să se prindă până în cel mai mic detaliu. La noi, însă, locurile pentru cele mai bune cadre sunt găsite de pasionaţii acestui hobby, iar singura reglementare este la Otopeni unde pentru a te apropia de gardul pistei e nevoie de un permis special din partea administraţiei aeroportului.

În Olanda, pe Aeroportul Schipol, plane-spotterii au un loc îngrădit la caţiva zeci de metri de pistă de unde pot fotografia avioanele. Iar la cel mai aeroport din lume, Hartsfield-Jackson din Atlanta, există un hotel chiar lângă pista. Pasionaţii de avioane folosesc balconul ca tribună pentru şedinţe foto.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Fotografii din zbor. Plane-spotting, unul dintre cele mai spectaculoase şi fascinante hobby-uri