Video Fructele româneşti care s-au copt mai devreme şi vor fi mai ieftine în tarabe. Producătorii sunt fericiţi: "Ne-a surprins"
Se grăbesc anotimpurile şi parcă şi fructele: cireşele de mai au devenit ...de aprilie. Vremea caldă din ultimele două luni a făcut ca cireşii să înflorească şi să dea rod mai devreme. Doar că ploile au schimbat savoarea. În pieţe, au apărut deocamdată cireşele de import, însă oamenii mai mult admiră decât cumpără: spun că aşteaptă fructele româneşti şi ca preţurile să mai scadă.
Nimeni nu a mai văzut cireşe roşii şi cărnoase în aprilie. Producătorii români spun că n-au mai trăit aşa minune. Unii sunt fericiţi că li s-au copt în curte preţioasele fructe care în pieţe au încă preţuri exorbitante.
Marius Roman, pomicultor: Anul acesta, pentru că am avut un an, o primăvară foarte timpurie şi foarte călduroasă, ne-a surprins.
Recordurile de temperatură au grăbit coacerea cireşelor
Ne putem aştepta la recolte timpurii şi de caise, piersici sau prune, spun specialiştii.
- Cu cât se vinde un kilogram de cireșe în Iași. Anunțul a devenit viral: "Vă puteți impresiona iubita"
- Cât costă acum 1 kg de cireşe în piaţă. Comercianţii vând şi câte 100 de grame pentru a găsi cumpărători...
- Julio Iglesias, prins cu 42 de kg de alimente, între care sfeclă, țelină, spanac și fasole, pe aeroportul din...
Gheorghe Vlad, Organizaţia Producătorilor de Legume şi Fructe: Cireşele în special care erau de mai, cred că la 15 mai s-ar putea să nu mai fie. Ele au evoluat neaşteptat datorită acelor 20,28,30 de grade de timp de două-trei săptămâni.
Marius Roman cultivă mai multe soiuri de pomi fructiferi, iar cireşii de mai sunt crescuţi la adăpost...în sere special construite.
Marius Roman pomicultor: Avem toate sistemele de protecţie, pornind de la antigrindină, anti-ploaie, sistem de fertirigare, adică administrăm atât apă cât şi fertilizanţi, atunci când este cazul, când este secetă.
Cât vor costă cireşele româneşti în tarabe
Cireşele româneşti vor ajunge pe tarabe în cel mult două săptămâni, iar producătorii estimează un preţ de vânzare de 30/40 de lei. Mai repede nu înseamnă însă şi mai bune. Cireşele de anul acesta nu vor fi foarte dulci, spun producătorii.
Gheorghe Vlad, Organizaţia Producătorilor de Legume şi Fructe: Când vorbim de precipitaţii, de ploi mai abundente, practic se transferă în fruct şi-atunci devine un fruct mai apos, nu are dulceaţă.
Acum în pieţele din Capitală sunt doar cireşe de import. Iar preţul rămâne încă greu accesibil pentru clienţi.
Cireşele de import, şi de două ori mai scumpe
Cristina Tănasă, reporter Observator: În pieţe, pe tarabe au apărut deja primele cireşe, acestea sunt aduse din Turcia, Grecia şi Spania, iar preţul lor începe de la 100 de lei kilogramul. Comercianţii spun că adaosul comercial este de 15%, iar preţul mare este din cauza importatorilor.
Vânzător: Sunt puţini ei, sunt doi sau trei care aduc şi încă sunt puţine şi la ei ...de-abia e prima tură.
Mulţi preferă să-şi pună pofta în cui până când preţurile vor fi mai accesibile. România are peste 7.000 de hectare de cireşi şi este în topul producătorilor din lume.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰