Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Furtul tezaurului dacic din Olanda. Președintele Comisiei de Cultură: "Întreaga filieră a trădătorilor trebuie expusă"

Președintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaților, Mihail Neamțu, cere de urgență o anchetă privind "înstrăinarea și vulnerabilizarea tezaurului dacic": "Întreaga filieră a trădătorilor trebuie expusă public, iar cei vinovați trebuie să fie trași la răspundere".

de Redactia Observator

la 25.01.2025 , 21:11

Mihail Neamțu, președintele Comisiei de Cultură Mihail Neamțu, președintele Comisiei de Cultură: "Întreaga filieră a trădătorilor trebuie expusă" - Facebook

"În calitate de Președinte al Comisiei de Cultură din Camera Deputaților, solicit de urgență o anchetă privind înstrăinarea și vulnerabilizarea tezaurului dacic! Cu profundă îngrijorare, cer Primului Ministru, Ministerului Culturii, Ministerului Public și Ministerului Afacerilor Interne să demareze imediat o investigație amplă asupra modului în care s-a permis expunerea și punerea în pericol a tezaurului dacic, un patrimoniu istoric unic, de o valoare inestimabilă. Situația devine cu atât mai gravă cu cât, în urma jafului de la Muzeul Drents din Assen, s-au pierdut piese excepționale, printre care Coiful de Aur de la Coțofenești, brățări dacice și alte artefacte prețioase", afirmă Mihail Neamțu.

Cum a fost posibil furtul tezaurului dacic

El amintește că, potrivit datelor oficiale, aproape 700 de obiecte din metale prețioase, din peste 50 de tezaure aparținând colecțiilor a 18 muzee din România, au fost expuse începând cu 7 iulie 2024 la Muzeul Drents din Assen, Olanda.

Articolul continuă după reclamă

"În mod inexplicabil, măsurile de securitate au fost deficitare, ceea ce a permis furtul acestor bunuri inestimabile, punând patrimoniul național într-un pericol ireparabil. Cerem o expertizare profesională imediată a tuturor pieselor originale rămase în România, pentru a evalua starea lor și pentru a preveni alte incidente, o anchetă amplă, transparentă, care să identifice responsabilitățile în lanțul deciziilor ce au permis această expunere și vulnerabilizare, iar Ministerului Culturii să adopte un moratoriu de cinci ani privind expunerea sau înstrăinarea pieselor din tezaurul dacic, astfel încât să fie asigurată protejarea acestora. Tezaurul dacic reprezintă o parte fundamentală a identității noastre naționale, iar pierderea unor astfel de piese este un act de neglijență care nu poate rămâne nepedepsit. Coiful de la Coțofenești, brățările dacice și celelalte artefacte furate nu sunt simple obiecte, ci mărturii neprețuite ale istoriei și culturii acestui popor. Întreaga filieră a trădătorilor trebuie expusă public, iar cei vinovați trebuie să fie trași la răspundere! Îndemn toate autoritățile competente să trateze acest caz cu maximă responsabilitate și să ia măsuri ferme pentru ca astfel de situații să nu mai fie posibile niciodată", încheie Neamțu.

Noaptea trecută, în jurul orei patru fără un sfert, a avut loc o explozie la Muzeul din Drents. Potrivit Muzeului din Drent, cel puțin capodopera absolută a Daciei - Imperiul de Aur și Argint a dispărut. Este vorba de coiful de aur de la Coțofenesti, o piesă din aur aproape pur. Trei brățări de aur au dispărut, de asemenea, din muzeu.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Credeţi că România îşi va recupera piesele de tezaur furate din muzeul olandez?
Observator » Evenimente » Furtul tezaurului dacic din Olanda. Președintele Comisiei de Cultură: "Întreaga filieră a trădătorilor trebuie expusă"