Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Gabriel s-a întors în ţară pentru a promova o zonă care riscă să dispară. Vis deghizat în coşmar, în Delta Dunării

Situaţie disperată în Delta Dunării! O bucată de aproape o mie de hectare riscă să dispară de pe hartă. O bucată întreagă din localitatea Mahmudia trebuie izolată pentru ca autorităţile locale să refacă un dig care a cedat în urma inundaţiilor din 2023. Asta ar duce la secarea deltei şi la distrugerea turismului de acolo. Localnicii şi activiştii de mediu îşi pun speranţele în Guvern.

de Andreea Filip

la 16.01.2025 , 19:36

În 2015, zona pe care o vedeţi în imagini era amenajarea agricolă Carasuhat. A fost redată Deltei Dunării cu ajutorul unui proiect european ce a costat 4 milioane de euro, iar acum, la 10 ani distanţă, riscă să devină maidan. Carasuhat este una dintre cele mai frumoase zone din Delta Dunării şi locul în care vară de vară aici vin mii de turişti pentru a admira peste o sută de specii de păsări, dar şi peisaje unice. 

Bucata din Delta Dunării ce riscă să dispară este poziţionată în dreptul comunei Mahumudia, situată pe malul drept al braţului Sfântul Gheorghe, la 34 de kilometri de Tulcea şi are 924 de hectare.

Din 2016, după ce s-a ridicat un dig, iar bucata de pământ a fost inundată, turismul din zonă a prins viaţă. 

Vezi și

Primele probleme au apărut în 2023

Pe acelaşi subiect

Primele probleme au apărut în 2023 când digul a cedat. Refacerea lui ar însemna izolarea zonei. "Apa va scădea, peştele care a rămas aici îl vor mânca păsările, va muri. Iar păsările vor pleca", spune Constantin Mușat, fost inspector ARBDD.

Gabriel a muncit în străinătate, însă s-a întors în zona pentru a face turism. Un vis devenit realitate, care s-ar putea transforma curând în coşmar. "Noi nu am mai putea să ajungem pe lacurile acestea de la noi din zonă, Lacul Rotund, Gorgova, pentru că ar fi foarte departe de noi. Aş renunţa să fac turism. Ar trebui să plec din ţară cum am mai fost", spune Gabriel Erofei, ghid de turism.

"Trăim de pe urma pescuitului, cu asta ne ocupăm. Este o localitate de pescari comuna Mahmudia. Automat nu ne mai putem întreţine familia"; "Să ne abatem undeva la 40-50 de km ca să înlocuim scurtătura de aici. Mulţi s-ar lăsa păgubaşi", spun pescarii.

Proprietarii de pensiuni riscă falimentul

Proprietarii de pensiuni riscă falimentul. "Dacă cumva s-a închis acest canal credeţi-mă că ne-a tăiat cred că 40-50% din activităţile pe care le desfăşurăm noi în zonă", mărturiseşte Claudio Mihailov, proprietar pensiune. "Fără doar şi poate numărul turiştilor vor scădea. Opţiuni de excursie pentru noi înseamnă tot mai jos pe Uslia unde este o aglomeraţie extraordinară", spune Gigi Chiscop, proprietar pensiune.

Singura soluţie pentru salvarea zonei poate să vină de la Guvern. Ministerului Mediului ar putea să despăgubească oamenii care au terenurile agricole inundate acolo şi să renunţe la proiectul de a ridica un nou dig. "Obligaţia Guvernului ar rămâne să le achite concesionarilor despăgubirile şi în felul acesta rămânem cu avem acolo, cu ce aţi văzut, o frumuseţe. Noi sperăm şi vă spun că am văzut interes", explică Ion Șerpecu, primar Mahmudia.

Mai multe organizaţii de protecţia mediului au făcut petiţii pentru salvarea zonei, dar deocamdată fără răspuns. 

Andreea Filip Like

Nu cred în coincidențe, cum nu cred că am ajuns întâmplător în această meserie. Unele lucruri sunt predestinate și, orice ai face, se întâmplă.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi făcut recent un credit și sunteți sau ați fost în imposibilitatea de a-l plăti?
Observator » Evenimente » Gabriel s-a întors în ţară pentru a promova o zonă care riscă să dispară. Vis deghizat în coşmar, în Delta Dunării