Gabriela Firea, ACUZATĂ că se foloseşte de BALENA ALBASTRĂ pentru a-şi promova imaginea: "Se dă amploare unui fenomen marginal" (FOTO)
Primarul Capitalei, Gabriela Firea, şi ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, au participat, marţi, la un eveniment organizat la şcoala 164 din Bucureşti prin care s-a dat startul unei campanii de conştientizare denumite ”Stop joc! E viaţa ta!", prin care tinerii sunt avertizaţi asupra pericolului la care se expun dacă joacă "Balena Albastră".
Primarul Capitalei, Gabriela Firea, şi ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, au participat, marţi, la un eveniment organizat la şcoala 164 din Bucureşti prin care s-a dat startul unei campanii de conştientizare denumite ”Stop joc! E viaţa ta!", prin care tinerii sunt avertizaţi asupra pericolului la care se expun dacă joacă "Balena Albastră".
La întâlnirea cu elevii bucureşteni, au participat primarul Capitalei, Gabriela Firea, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, dar şi artişti şi sportivi.
Firea este însă acuzată de deputatul PNL Ovidiu Raeţchi că, prin această acţiune, dă amploare unui fenomen marginal, transformându-l în unul periculos.
”Acţiunea de imagine a primarului general al Capitalei, Gabrielei Firea, de a merge în şcoli pentru a atrage atenţia asupra jocului «Balena albastră» ar putea avea efecte nocive. Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, intervine într-o situaţie pentru care nu are nicio pregătire de specialitate, iar implicarea sa ridică gradul de interes pentru un fenomen marginal. Acţiunile de PR ar trebui să se oprească la graniţa competenţei profesionale şi a unor riscuri vitale", a arătat Raeţchi într-un comunicat.
Deputatul PNL adaugă că specialiştii sunt de părere că s-a atras atenţia, în mod exagerat, asupra acestui joc. "Există voci importante de specialişti, psihologi renumiţi, care au afirmat că «Balena albastră» s-a transformat dintr-un fenomen marginal într-unul periculos tocmai din cauza atenţiei exagerate de care are parte şi la care a contribuit, indirect, zilele acestea şi primarul Capitalei. Cum poate interacţiona Gabriela Firea cu aceşti copii în condiţiile în care nu are pregătire de specialitate? Nu este acesta un subiect mult prea delicat pentru a fi tratat cu asemenea uşurinţă?”, mai spune Raeţchi.
Deputatul PNL susţine că un politician este obligat să dea dovadă de responsabilitate, în ciuda dorinţei de a obţine capital politic.
”Un politician - şi mai ales primarul general al Capitalei - trebuie să dea dovadă de responsabilitate. Jocul «Balena albastră» este o chestiune care merită toată atenţia noastră, dar prin intermediul specialiştilor, nu al politicienilor dispuşi la orice pentru o ştire. Îi recomand doamnei Firea să se ocupe de traficul din Capitală - un haos care uneori implică riscuri vitale”, mai afirmă Ovidiu Raeţchi.
Potrivit news.ro, profesorul de psihologie clinică şi psihoterapie Daniel David de la Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca este de părere că jocul ”Balena Albastră” a fost transformat ”dintr-un fenomen care nu era atât de important într-un fenomen care devine foarte mare” şi că abia acum acesta ”poate să devină un pericol pentru copii şi adolescenţi”, spunând că ”este un exemplu de fake news cu efecte”.
Profesorul spune că ”este vorba şi despre lipsă de educaţie, oamenii nu înţeleg esenţa informaţiei care le este transmisă”, adăugând că nu ştie cum primarul Capitalei şi ministrul de Interne ”vor şti să abordeze această temă” şi că în şcoli ar trebui să fie ”o intervenţie specializată”.
Daniel David spune că iniţiativa ministrului de Interne şi a primarului Capitalei de a merge în câteva şcoli din Bucureşti pentru a discuta cu elevii despre ”Balena Albastră” ar putea avea efecte nedorite.
”Nu ştiu cum ministrul şi primarul vor şti să abordeze o astfel de temă. E ca şi cum ar merge să vorbească oamenilor despre stilul de viaţă pe care trebuie să îl avem pentru a ne controla tulburările cardio-vasculare. Nu vreau să fiu înţeles greşit, sesizarea este binevenită, dar după sesizare ar fi trebuit să lucreze cu specialişti pentru ca în şcoli să avem o intervenţie specializată”, susţine Daniel David.
David spune că problema jocului este abordată greşit şi atrage atenţia asupra faptului că nu există o legătură directă între cazurile de suicid şi jocul ”Balena Albastră”.
”Este bine să se implice, dar nu într-o manieră foarte vizibilă. Ar trebui să se implice susţinând specialiştii în domeniu, care după aceea să meargă în şcoli şi să monitorizeze situaţiile. Adevărul este că nu există nicio legătură demonstrată între aceste comunităţi şi suicid. Dacă te uiţi la oamenii care au murit în ultimul an, o să vezi că foarte mulţi, măcar cu un an înainte, au fost prin spitale. Nu putem totuşi să spunem că spitalul i-a omorât, ci au ajuns acolo pentru că aveau o boală. La fel şi în cazul acestor adolescenţi. Ei ajung în astfel de comunităţi care promovează astfel de jocuri pentru că au tulburări de tip depresiv, se gândesc la suicid şi caută astfel de comunităţi. Astfel de comunităţi pot să amplifice problema, nu să o cauzeze”, spune David.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰