Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Gestul inconştient care poate stârni un infern de foc. Pompierii, avertisment pentru români

Sub valul prelungit de caniculă izbucnesc, în medie, 100 de incendii pe zi. De multe ori se aprinde vegetaţia uscată, iar în unele cazuri flăcările ajung şi la case. Pompierii se luptă de câteva zile cu un incendiu din Mehedinți, pe care nu îl pot stinge nici de la sol, nici din aer.

de Bogdan Dinu

la 12.07.2024 , 19:57

În Parcul Natural Porțile de Fier din Caraș-Severin, armata aruncă apă cu două avioane Spartan, iar pompierii au ridicat elicopterul Black-Hawk, dotat special pentru astfel de intervenţii. La sol, inclusiv localnicii încearcă să stingă flăcările. 

Sute de hectare de vegetație au ars într-o pădure valoroasă de pini aflată în zona de protecţie. Din cauza temperaturilor extreme, incendii de vegetaţie izbucnesc frecvent în sudul ţării. În această perioadă, când temperaturile depășesc 38-39 de grade Celsius, câmpurile se aprind foarte ușor, iar focul se extinde cu repeziciune. În fiecare zi, pompierii sunt chemați să stingă sute de incendii de vegetație. Și tot în fiecare zi ard sute, chiar mii de hectare de câmp.

28 de judeţe vor fi sub cod roşu de caniculă

Vezi și

Pompierii se aşteaptă să se înrăutăţească situaţia. De mâine, 28 de judeţe vor fi sub cod roşu de caniculă"Extinderea incendiilor și durata lor este favorizată de temperaturi ridicate, vegetația este uscată, solul este și el uscat. Vântul aduce și el o intensificare și o extindere a acestor incendii", a declarat Roxana Bojariu, climatolog. 

Pe acelaşi subiect

Pompierii avertizează - un simplu gest poate stârni un infern de foc. "Incendiile sunt provocate accidental, prin folosirea focului deschis, prin aruncarea unor resturi de țigară, dar din păcate există și cauza intenționată, o acțiune intenționată pentru igienizarea terenurilor agricole", a declarat Daniel Vasile, Inspectoratul pentru Situații de Urgență B-IF.

Chiar şi ambalajele aruncate la întâmplare pot să producă incendii necruţătoare. Sunt recipiente din sticlă, dar sub efectul razelor solare foarte intense pot genera autoaprinderea.

Perioadă de foc pentru pompieri

Este o perioadă de foc pentru pompieri. De la începutul săptămânii, au avut de stins peste 600 de incendii. La Constanţa, o maşină de intervenţie a luat foc marţi în timpul unei misiuni şi a fost complet distrusă. Iar la Satu Mare, patru pompieri au ajuns la spital.

Bogdan Dinu Like

Zilnic am ocazia să văd ceva nou, să cunosc persoane și să aflu noi perspective. În fiecare zi am ocazia să caut răspunsurile la întrebările pe care, în anumite momente, și le pune o țară întreagă. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Evenimente » Gestul inconştient care poate stârni un infern de foc. Pompierii, avertisment pentru români