Antena Meniu Search
x
LIVE

Grecii se confruntă cu un "tsunami" de certificate verzi false. Majoritatea provin din România şi Bulgaria

Poliţia din Grecia investighează un caz de falsificare de certificate verzi ale cărui ramnificaţii duc până în România.

la 01.12.2021, 10:44
Grecii se confruntă cu un "tsunami" de certificate verzi false. Majoritatea provin din România şi Bulgaria
- Shutterstock

Potrivit publicaţiei Parapolitika, reţeaua care se ocupa de falsificarea de certificate verzi funcţiona în Centrul de Sănătate din Karditsa. În paralel, un grup de 10 asistente medicale şi personal paramedical din Spitalul din Kavala obţineau certificate de vaccinare din Bulgaria, România şi Macedonia de Nord. Întreaga "afacere" ar fi pornit în vara acestui an, în august 2021, iar poliţia elenă crede că între cele două unităţi medicale există o conexiune. Potrivit Ministerului de Interne din Grecia, dosarul este unul extrem de voluminos având peste 3.500 de pagini.

Certificate verzi false provenite din Bulgaria şi România

Investigaţiile poliţiei din Grecia înaintează cu dificultate pentru că statele vecine refuză să colaboreze şi să ofere informaţii pe marginea acestui subiect. "Urme" ale reţelei din Grecia au fost descoperite şi în Cipru. "Oricâte verificări am face, odată ce titularul are un astfel de document, este imposibil de contestat", spun polițiștii eleni. Aceştia se pot lega doar de cazuri punctuale în care o persoană care are un certificat fals cere să fie imunizată, dar apare în sistem ca fiind vaccinată.

Autorităţile din Thesalia sau Tracia au descoperit sute de certificate verzi eliberate de spitale de stat din România şi Bulgaria, dar aceste certificate nu pot fi combătute de autorităţile elene din pricina dreptului comunitar care le fac utilizabile pe întreg teritoriul Uniunii Europene. Poliţiştii eleni sublianiază totuşi că majoritatea certificatelor false vin din Bulgaria, acolo unde vaccinarea se face în cabinetele medicilor de familie şi sunt mai uşor de contrafăcut spre deosebire de ţările unde vaccinarea se efectuează în centre special amenajate şi sunt prezente mai multe cadre medicale. "Singura modalitate de a reduce un astfel de fenomen este de a forța pe toată lumea, fără excepție, să se supună unor teste de diagnosticare continuă", spune un medic din Salonic.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Evenimente » Grecii se confruntă cu un "tsunami" de certificate verzi false. Majoritatea provin din România şi Bulgaria