Greșelile în cascadă comise în cazul Alexandrei. Rudele spun că fata putea fi salvată
Alexandra putea fi salvată, spun rudele, dar şi mii de oameni impresionaţi de povestea ei. Serviciul de Telecomunicaţii Speciale nu a făcut o localizare precisă. Aceasta este aria în care poliţiştii au căutat-o.
Alexandra putea fi salvată, spun rudele, dar şi mii de oameni impresionaţi de povestea ei. Serviciul de Telecomunicaţii Speciale nu a făcut o localizare precisă. Aceasta este aria în care poliţiştii au căutat-o. Semnalul telefonului a fost prins de trei turnuri de telecomunicaţii şi a rezultat o triangulaţie. O suprafaţă ca o felie de pizza, cu cel puţin o sută de case. Căutarea exactă a locului de unde a venit apelul putea fi simplificată doar printr-o căutare pe Internet, după străzi şi detalii oferite de adolescenta răpită. Nimeni nu a făcut-o. Prea multe ore s-au scurs de la strigătul de ajutor al Alexandrei, până când echipele de salvare au intrat în casa ororilor.
Când a spus ”vine, vine”, a fost ultimul strigăt de ajutor al Alexandrei la 112. Fata de 15 ani a sunat de trei ori, de pe telefonul călăului. A vorbit patru minute, degeaba.
La fel cum degeaba a fost şi încrederea ei în autorităţi. Alexandra nu şi-a sunat părinţii - a avut încredere că va fi salvată de poliţie.
Abia după 12 ore de la apelul ei, joi, aproape de miezul nopţii, tatăl a fost chemat să-i recunoască vocea din înregistrare.
- "Stegarul dac", sub control judiciar. Îi este interzis să participe la adunări publice
- Băutura tot mai consumată de români. Vânzările au crescut cu 15% anul trecut: "În ultimii 5 ani s-a dublat"
- Cinci membri ai unei comisii INML, urmăriţi penal în cazul renumitului chirurg de la Fundeni acuzat de malpraxis....
- Ce recompensă primesc de la stat vânătorii de comori, pentru fiecare descoperire arheologică. Uneori uită răsplata
- Fructul românesc cu care Cristian a ieșit deja pe piaţă. Un kg e dublu acum faţă de cel din import
Dar nu la iniţiativa Poliţiei, ci la insistenţele familiei. Deşi, orice anchetator ştie că primele zece ore sunt esenţiale în căutarea unui copil dispărut. După trecerea lor, şansele de a mai fi găsit în viaţă scad dramatic.
Rudele acuză că, după poliţişti, procurorul a făcut următoarea greşeală. A întârziat căutările.
Apelul la 112 dat de un minor aflat în pericol ar fi trebuit să pună în mişcare imediat sistemul Alertă Răpire Copil, mai ales că Alexandra a dat toate indiciile că este sechestrată de un necunoscut. Nu s-a întâmplat nici asta. Şi nici procurorul nu a emis un ordin de interceptare a numărului de pe care a sunat adolescenta.
Abia a doua zi dimineaţa, echipa de poliţişti a pornit căutările. Cu o întârziere de două ore de la eliberarea mandatului de percheziţie, pentru că nu erau agenți în secţie, potrivit unui comunicat al Asociaţiei Procurorilor.
Moartea Alexandrei a fost grăbită şi de localizarea apelurilor care s-a făcut haotic. Asta deşi, odată identificată aria, la o simplă căutare pe Internet, în cel mult un minut puteau fi găsite câteva service-uri auto.
Verificate, îi puteau duce mai repede pe poliţişti la casa mecanicului, care o sechestrase pe Alexandra.
Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a venit cu explicaţii. Dacă pot fi numite aşa.
Eroarea fatală a avut loc chiar în faţa casei în care se afla Alexandra, găsită abia cu sprijinul unei echipe a Direcţiei de Operaţiuni Speciale.
Refuzul unui procuror de a acţiona i-a ţinut în loc pe poliţişti.
Şi nici şefii lui nu l-au obligat să o facă.
Poliţiştii au intrat în casa presupusului criminal abia după 19 ore! Era prea târziu pentru Alexandra. Un lanţ de erori a făcut imposibilă salvarea unui copil. Va fi acum subiect de anchetă la cel mai înalt nivel.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰