Antena Meniu Search
x

Tone de gunoaie pe râul Jiu, aduse de inundaţii în timpul codului roşu

Dezastrul din urma puhoaielor se vede acum în barajele de pe Jiu. Pe luciul apei, plutesc gunoaiele. Sute de tone de lemne, pet-uri și haine s-au strâns la intrarea în Târgu Jiu, unde excavatoarele au lucrat ore în sir să scoată deșeurile din apă pentru ca zona să nu se transforme într-o bombă ecologică. Povestea se repetă la fiecare viitură, indiferent cât de des este ecologizată Valea Jiului.

Diana Speretoiu
de Diana Speretoiu

la 28.06.2020, 00:09

Vezi și
  • 400 de gospodării au fost inundate.
  • 300 de persoane au fost evacuate la inundaţii.

Furia naturii ne pune faţă în faţa cu lipsa de bun simţ a oamenilor care aruncă gunoaie pe unde apucă. Tone de sticle, ambalaje din plastic, haine şi electrocasnice au rămas în urma Jiului. Sute de camioane au cărat ore în şir tone de deşeuri adunate în barajul din Târgu Jiu.

Printre resturi de tot felul, abia își croiesc drum pe luciul apei rațele sălbatice. Localnicii și turiștii nu se miră. Peisajul dezolant apare după fiecare viitură. Iar în acest caz vinovată nu e natura:

“Ce poate să facă omul, nu aduce apa. Asta e ce face omul, din păcate”, exclamă un localnic.

“Un peisaj foarte urât. Peste tot pe unde mergem, gunoaie”, spune un alt localnic.

Iar preţul îl plătim tot noi pentru că gunoaiele ajung înapoi în farfuriile noastre.

Csibi Magor, ecologist: Putem vedea acum în aproape orice, în hrană, în tot ce folosim microgranule de plastic, de la apa potabilă până la aproape orice aliment pe care îl consumăm se găsesc aceste microgranule pentru că plasticul se descompune foarte lent.

Pe lângă gunoaie, excavatoarele au scos din apă şi zeci de copaci care fost smulşi din rădăcină de puhoaie. 

Cristinel Rujan, prefectul județului Gorj: Foarte mulți bușteni s-au strâns la barajul de la Târgu Jiu. Am intervenit și acolo și am scos din albie acea masă lemnoasă care risca să obtureze barajul.

Vineri, Jiul a crescut de trei ori după o ploaie de câteva ore, a ieşit din matcă şi a făcut ravagii în mai multe localităţi din Gorj şi Hunedoara. Vârful viiturii a fost când debitul râului a atins 260 de metri cubi pe secundă. Din aer, am vrut să vedem proporţile dezastrului.

În câteva ore, Jiul a ajuns în unele localităţi până la acoperişurile caselor. A smuls copaci din rădăcini, a distrus case, a luat pe sus animale şi maşini. Acum, oamenii sunt nevoiţi să ia de la capăt.

Aproape 300 de persoane au fost evacuate din locuinţele lor, circa 400 de gospodării au fost inundate sau distruse complet.

Vasilică Potecă, prefect Hunedoara: Vestea bună e că nu sunt pierderi de vieţi omeneşti.

Din cauza schimbărilor climatice şi a defrişărilor, inundaţiile sunt tot mai dese în ultimii ani. Oficialii promit, din nou, că vor consolida zona ca să fie protejată Valea Jiului de inundaţii.

Marcel Vela, Ministrul Afacerilor Interne: Primarul din Uricani a spus că de 12 ani se stă aici în Valea Jiului cu barajul din amonte. I-am promis toată susţinerea mea de a promova acest proiect. Acest mare proiect care va proteja toată Valea.

În pericol au fost şi trei localităţi din Botoşani aşezate pe malul Prutul. De trei zile, este cod roşu de inundaţii pe Prut. Sâmbătă, pentru prima dată după 18 zile de coduri roşii de vreme rea, furtunile bat în retragere.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Evenimente » Tone de gunoaie pe râul Jiu, aduse de inundaţii în timpul codului roşu