Antena Meniu Search
x

Guvernul promite scannere la frontieră! Un român a inventat cel mai performant echipament de combatere a contrabandei din lume

Un român a inventat cel mai performant echipament de combatere a contrabandei din lume

Vezi și

În timp ce poliţiştii noştri inspectează tirurile de la frontieră cu flexul, cu ciocanul sau doar cu privirea, un român a inventat cel mai performant echipament de combatere a contrabandei din lume. Situaţia revoltătoare de la graniţe se va schimba, spune ministrul Finanţelor, care a promis scannere performante în toate punctele de trecere de la frontieră.

Maramureş, graniţa de nord a României. Un ţinut cu peisaje care îţi taie răsuflarea ascunde o reţea de contrabandă cu ramificaţii peste graniţe. Aici se duce, zi de zi şi noapte de noapte o luptă pe viaţă, pe moarte şi pe sute de milioane de euro pe an. Culmea, chiar pe terenul celui mai sărac inspectorat de poliţie de frontieră. 

Din Vişeu şi până la graniţă e o distanţă de 47 de kilometri. Drezina poliţiştilor o parcurge în peste 3 ore. Când o parcurge. 

Anul trecut, MAI a avut un deficit de 24.000 de angajaţi. Din cauza pazei nefiresc de slabe, traficanţii s-au înmulţit ca ciupercile. 

Un astfel de scanner performant permite poliţistului să radiografieze orice camion, fără să mai fie nevoit să-l dezmembreze, în căutarea pereţilor falşi sub care contrabandiştii ascund marfa. 

La Forumul Intact Media Group, Managementul integrat al frontierelor, organizat şi moderat de Alessandra Stoicescu, inventatorul român al unui astfel de scanner a declarat că dacă statul ar investi în astfel de sisteme de control moderne, încasările la buget ar putea ajunge până la un miliard de euro. Până atunci, însă, România continuă să piardă.

Aşa s-a ajuns ca în România, una din 6 ţigarete consumate să fie din surse ilicite. 

Ministrul de Finanţe a promis modernizarea celor 18 puncte de trecere a frontiere, cu necesarul de 30 de scannere de urltimă generaţie. 

Orlando Teodorovici: "Ca obiectiv final de an 2018, granita externa a Uniunii Europene, Moldova, Ucraina si partea cu Serbia - modernizate, reabilitate, dotate cu echipamente operate intr-un sistem care sa nu permita niciun fel de situatii neplacute."

Alessandra Stoicescu, director executiv Intact Media Group: "Premieră la Forumul Intact Media Group, ministrul de Finanţe pune un pariu că până la 1 ianuarie anul viitor va dota cu scannere de ultimă generaţie toate punctele de frontieră! Dacă va câştiga pariul Eugen Teodorovici, vom câştiga cu toţii, pentru că scade nivelul mărfurilor care trec fără a fi taxate, aşa că pariul să vedem cine îl câştigă!"

România se află pe primul loc în Uniunea Europeană la traficul de ţigări. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Guvernul promite scannere la frontieră! Un român a inventat cel mai performant echipament de combatere a contrabandei din lume